Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 31-07-2015  -

  Ons festival staat niet alleen aangekondigd in de Limburger of Alles Palletie of de kleinere lokale weekkranten, maar nu ook zelfs in de nationale Volkskrant. "Cultuur in Limburg" of beter "Cultuur festivals in Limburg" adverteert het beste wat Limburg te bieden heeft. En dat is dus het Zomerparkfeest. Samen met "The Notorious IBE Heerlen". De advertentie is mede mogelijk gemaakt door Huis voor de Kunsten en Provincie Limburg. Ook geen onbekenden voor ons. We worden langzaam maar zeker ook steeds bekender, begonnen bij de provinciale aandacht en erkenning als cultuurplan instelling. Een van de pareltjes van Noord-Limburg wordt ontdekt, zeiden ze toen. Het beste bewaarde geheim van de stad wordt ook niet toevallig dit jaar  opgezocht door 3FM Serious Talent. En nu dus ook in de Volkskrant. De advertentie staat overigens in de Volkskrant Magazine van 25 juli jongsleden op pagina 50. Op de pagina ernaast is de vaste column van Ionica Smeets in de Volkskrant. Zij staat ook geprogrammeerd voor dit jaar met twee interactieve presentaties. Wiskundig getint. Dat kun je aan haar, kersverse moeder, wel overlaten. Eén speciaal voor kinderen en één voor volwassenen. Misschien ook een reden voor de Volkskrant om die advertentie juist op die dag en juist op die pagina op te nemen.

 • 23-07-2015  -

  Daan, Marijke Cieraad en Pascalle Mansvelders, bekend van de grote zwarte Madonna in het Julianapark een paar jaar geleden, zorgen straks samen voor een groot en groots beeld in het festivalpark. Een echte eyecatcher. Gemaakt door de Belgische beeldhouwer, schilder en assemblage-kunstenaar William Sweetlove. Jazeker. Sweetlove. Het is zijn echte naam! Neo-pop, minimal-surreal en postmodern.
  Zo staat het in de blaadjes, maar als je er voor staat gebeurt er wat met je. Dat overkwam me gisteren in het Odapark, want daar staan vele van zijn afvalplastic sculpturen tentoongesteld. Schildpadden, poedels, kikkers, buldoggen, pinguïns, wolven en een krokodil. Allemaal groot en met een plastic waterflesje op de rug. Sterke visuele kunst met een sterk verhaal. Het tijdelijke en het eeuwige wedijveren met elkaar. Fossielen als tastbaar overblijfsel van de geschiedenis. Zo gaat dat ook met gedachten. Iedereen bewaart datgene wat zij belangrijk acht. Het fossiele denken. Maar veranderingen gaan zo vlug dat organismen niet genoeg tijd hebben om Darwinistisch te evolueren en dus sterven ze uit.
  Een temperatuurstijging van vijf graden in Afrika lijdt tot uitsterven van de olifanten. Dus kloont Sweetlove ze nu. En bij een teveel aan zeewater en een tekort aan drinkwater, dragen zijn dieren schoenen en waterflessen. Ze hebben het nodig om te overleven. Enigszins vergelijkbaar met de wandelende levende strandbeesten van Theo Jansen van een paar jaar geleden in het park. Straks kijken we op het festivalterrein tegen een enorm groot dier op in een felle primaire kleur. En met een riempje op de rug vastgebonden waterfles met een doekje ertussen. Klaar om te overleven. Je kunt het straks op Zomerparkfeest bewonderen. En ervoor of tot ver na het festival, zelfs tot en met oktober, in het Odapark te Venray. De moeite zeker en vast waard!
  William Sweetlove. Komt dat zien in het Julianapark of in het Odapark.


 • 21-07-2015  -

  We starten het 39e Zomerparkfeest meteen goed. Venloos Blood. Helemaal in lijn met ons motto voor de komende jaren “Think global, Party local”. Localer kan eigenlijk niet! Maar niet bekrompen, want we denken ruim met vier dagen lang vele bands vanuit heel de wereld. De gelegenheidsformatie Venloos Blood bestaat uit Minsekinder, Van Gelder, Linke Mik, Kwante Hippe en Appelemoos. Zij openen het cultuurfestival op donderdag 20 augustus om 19:30. Gelouterde en spiksplinternieuwe jonge bands samen op één podium. Hoe mooi kan dat weer worden. Over Appelemoos wil ik het even hebben. Zij zijn bekend van die twee charmante zangeressen, gouden stemmen, met zanger Jules en ook van opzienbarende optredens tijdens Vastelaovend. Appelemoos heeft ook het nummer 'Fees in ut Park', een eerbetoon aan het Zomerparkfeest, geschreven en voor dit optreden herschreven. Het is een ode geworden aan herkenbare details van het festival zoals de Vrienden T-shirts, de spiegeltent, de lolly’s bij de WC’s en het inleveren van de plastic bekertjes. Bij het nummer 'Fees in ut Park' komt een videoclip. Daarom zijn zij op zoek naar figuranten tijdens de opnamen van de clip in het Julianapark op zaterdagmiddag 1 augustus. Om de sfeer van het festival zo goed mogelijk na te bootsen wil Appelemoos veel mensen verzamelen in het park. Figuranten kunnen zich aanmelden via info@appelemoos.nl. Komen jullie ook? Zet het alvast in je digitale agenda dan vergeet je het niet. Ik ben er ook bij! Hou het maar in de gaten hoe laat precies of kom gewoon smiddags al naar het Julianapark ....


  Venloos Blood tijdens de repetities....


 • 17-07-2015  -

  Nog ruim een maand en dan gaan we los. We beginnen met Venloos Blood en eindigen met Radio Grenswerk On Tour, God Damn en Dub Boy. Daar tussenin nog 158 bands, acts, performances, lezingen, etc. Ik heb het geteld. De blokjes uit het programmaschema van de programmacommissie. In dat opzicht lijkt het wel een record dit jaar. Maar gelukkig is cultuur geen rivaliserende wedstrijd, geen tweegevecht of een polariserende confrontatie. Nee, cultuur is een bindmiddel. In het park tussen mensen, jong, oud, arm of rijk en eigenlijk in de hele samenleving. Je kijkt gezamenlijk naar een optreden en als het komisch is, lach je samen. Als het zielig is verschijnen er tranen of in ieder geval wordt bij velen de ogen wat vochtiger. Als het echt goed is dan ontstaat er een gemeenschappelijk gevoel en fluiten, roepen en klappen we tegelijkertijd. De een wat harder dan de ander, maar allemaal samen. Dat is het mooie van cultuur. En uit cultuur ontstaan vaak ook weer mooie dingen. Want het inspireert, het prikkelt en met je eigen creativiteit kun je er zelf weer een stap verder mee zetten. Ieder op zijn of haar eigen manier. En dat inspireert vaak weer anderen en dat gaat maar door. Ook dat is kenmerkend voor een harmonieuze lokale cultuur. Verschillende culturen kunnen verschillende kanten op groeien. Dat vergroot weer de veelzijdigheid van cultuur op een globaler niveau. In de geest van Darwin is dit een gunstige overlevingsstrategie. Monocultuur is kwetsbaar. Er hoeft maar iets te gebeuren of het gaat mis. Kijk maar naar de intensieve landbouw en veeteelt of bedrijven met maar één klant of maar één product. Daarom hebben we dit jaar 162 acts in het Julianapark. Voor ieder wat wils. Laat je daardoor lekker inspireren. Op jouw manier!