Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 31-05-2015  -

  Met decibellen rekenen is lastig. Zeker voor minder wiskundig aangelegde medemensen. Voor het weergeven van het geluidniveau wordt vaak de frequentie-afhankelijk A-weging toegepast, de dB(A). Deze wegingskromme komt het meest overeen met de geluidsbeleving van een mens. Als we een rustig gesprek voeren onderling dan representeert dat ca. 60 dB. Als grote groepen dat samen onderling doen dan wordt het aantal decibellen hoger. Stel je hebt 200 mensen, dus 100 gesprekken van 60 dB, dan kan het totale geluidsniveau tegen de 80 dB geworden zijn. Dus niet 6000 dB! Nu zie, of beter hoor je vaak dat mensen dan ook onderling harder gaan praten, zeg 70 dB. Dan wordt het totaal dus 90 dB. In de praktijk minder omdat iedereen verspreid staat en niet precies hetzelfde zegt. Dat maakt het berekenen nog veel moeilijker. Bij volle bak voor het hoofdpodium met een paar duizend fans, dan kan het geluid oplopen. Daar hebben muzikanten vaak last van. Ga je er verder van af staan dan neemt het aantal decibel weer hard af. Daarom is dichtbij de speakers staan, onverstandig. Dan krijg je de volle geluidslaag. En dat kan heel veel zijn, omdat van hier uit zoveel geluid gemaakt moet worden dat het ook achteraan gehoord wordt. Ongeveer 3 dB(A) elke keer als je er twee keer zover van af staat. Logaritmische schaal noemen wiskundigen dat. Omdat ons gehoor ook logaritmisch is. Twee keer meer luchtdruk is gevoelsmatig niet tweemaal zo hard. Nu is de manier waarop het geluidsniveau gemeten wordt vrij technisch en gaat min of meer voorbij aan de eentonigheid en irritatieniveau. Een ritmisch en eentonig geluid is vet voor bezoekers die helemaal opgaan in de muziekbeleving. We kennen de beelden van opzwepende DJ’s. Voor anderen die het spektakel niet helemaal meekrijgen is het een minder interessant geluidsprofiel en daarmee dus irritanter. Dat zie je niet terug in de geluidsniveau meting. Daar zijn al vele studies naar gedaan, maar de dB(A) meting zie je nog verreweg het meest genoemd worden. Geluid blijft lastig!


  Foto: Henny van Roomen, een van onze beste en creatieve fotografen op ons festival


 • 24-05-2015  -

  Nog een kleine drie maanden en dan zijn we op vakantie geweest en staan we met een drankje te genieten van de acts die deze week bekend gemaakt zijn. De programmeurs zijn volop bezig om de rest rond te krijgen, zodat we straks weer vier volle geweldige dagen kunnen genieten. Genieten wordt er vandaag al in het Julianapark. Het mooie weer verleidt de eerste bezoekers individueel, met z'n tweeen of in kleine groepjes zich al neer te vleien in het gras. Nu zijn het er een paar. Straks staan we met velen samen voor het hoofdpodium als Venloos Blood aftrapt en ons feteert met een dertigkoppige band met zangers en zangeressen. Feest van herkenning in een nieuw jasje. Jong en oud staan dan zowel op het podium als voor het podium. Ons eigen dialect-project van de Venlose jonge dialect-bands Linke Mik, Kwante Hippe, Appelemoos en Van Gelder en de oudere rotten in het muziekvak van Minsekinder. Speciaal voor Zomerparkfeest wordt het een Venloos-Blood-Show. Samen als één grote band spelen en zingen ze elkaars songs over leven en liefde aan de oevers van de Maas. En dan zijn we echt begonnen en staan honderden vrijwilligers startklaar om u vier dagen cultuur te serveren. Vanuit de podia, de kassa's, de bars en vooral achter de schermen.
  Zijn de eerste vroege bezoekers in het Julianapark zich al aan het inlezen?


 • 15-05-2015  -

  Er gaat zich een uniek natuurverschijnsel afspelen deze zomer in augustus. De aarde draait ca. 3 graden ten opzichte van de referentielijn. Of beter gezegd. De referentielijn maakt schoksgewijs een klein hoekverdraaiing. Het fenomeen manifesteert zich als eerste in het Julianapark nabij, wat in de volksmond de Strijp-streep ofwel Martijn-lijn wordt genoemd. Het directe gevolg is dat het hoofdpodium drie graden (ongeveer 3°00'00") verdraait ligt ten opzichte van het talud. De argeloze bezoeker zal deze relatieve verandering niet echt bewust ervaren. De bezoekers met een verdraaid goed oriëntatiegevoel zullen het zeker merken. De opbouwers van ons festival zullen zich achter de oren krabben als het podium, centrumbar en regietoren  daadwerkelijk opgebouwd worden. Deze kleine verandering heeft namelijk relatief grote gevolgen. De zichtlijnen vanaf het talud zullen daadwerkelijk significant verbeteren, hetgeen de emotionele beleving van elke act op het hoofdpodium zal vergroten. De Strijp-streep en de parallel eraan lopende Martijn-lijn behoren dan definitief tot de Zomerparkfeest historie. De nieuwe Kerkhof-trek wordt straks met een “Timmermans”-oog strak langs een touw getrokken van lantaarnpaal naar een boom. Dat wordt een officiële happening. Het is maar dat U het weet en niet voor een enorme verrassing komt te staan als u op donderdagavond 20 augustus rond zeven uur in de vroege avond door de poortjes aan de Deken van Oppensingel het Julianapark inloopt.

 • 09-05-2015  -

  Ik ben een fervent fan van de Volkskrant columns van Ionica Smeets. Na de Dagblad column van Blond & Bril, is dat het eerste wat ik lees. Ionica is wetenschapsjournaliste met meesterlijke getallen voorbeelden. Daar heb ik ook een zwak voor. Zo beweert de jonge kersverse moeder zelf, in haar recente column, dat slechts 2% van haar driekoppige gezin gebruik maakt van wegwerpluiers. Gemeten naar het gewicht van de personen. Tof toch! Net zoals sigarettenpeuken 95% van het zwerfvuil (flesjes, frietbakjes, etc.) vormt. Ja ammehoela, gemeten naar aantallen ja! Zo heb ik, geïnspireerd op haar redeneringen, het percentage cultuur op het Zomerparkfeest berekend. Slechts 5%. Ik leg het even uit. Stel 100 bandjes of theatergroepen met gemiddeld ca. 5 artiesten. Dat op een bezoekersaantal van 10.000. Dan kom je op 5%. Als je het trouwens op gewicht sorteert dan is het percentage cultuur in het park nog veel minder. En het Zomerparkfeest een vrijwilligersfeest. Dat dacht je maar! Met 1000 vrijwilligers op 80.000 bezoeken is dat slechts ruim 1%. Een gemiddelde Jeu de Boules toernooi haalt veel hogere percentages. Lees meer wonderbaarlijke getallenverhalen van Ionica op www.ionica.nl of in de columns van de Volkskrant. Veel getallenplezier!


  Foto van de tekening van Ionica Smeets bij haar column in de Volkskrant.