Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 26-02-2015  -

  Vasten is de sobere en ascetische periode tussen Carnaval en Pasen, waarin ontbering en onthouding de boventoon voeren. Zo is het in ieder geval bedoeld. Feesten en daarna vasten. Er bestaat trouwens, voor zover ik weet, geen Zomerparkfeest variant van. Een bepaalde gedefinieerde "vasten" periode na het Zomerparkfeest. Een periode die ingaat vanaf de zondagnacht van het festival. Of het moet een tijd van bijkomen zijn. Of juist sparen en bijslapen. Nu ik er zo dieper over nadenk is er misschien toch wel een tijdspanne aan te wijzen. De periode meteen na het festival en het weer naar school gaan. Dat is een ruime week voor de middelbare scholieren en iets minder voor de basisschool leerlingen. Die periode zou je het vasten van het Zomerparkfeest kunnen noemen. Een tijdje met wat meer ontbering van cultuur en onthouding van al te veel bier. Om scherp te zijn als het weer nodig is. Het sobere en ascetische Zomerparkfeestvasten. Voor de afbrekers van het festival wordt dit Zomerparkfeestvasten ingevuld met samen opruimen, afbreken en opleveren. Dat is ook een saamhorige periode. In die Zomerparkfeestvastenperiode wordt het Julianapark weer teruggegeven aan de stad. Dan wordt officieel het festivalpark overgedragen aan Bata Nijland, zeg maar de gemeentelijke baas van het park. Meestal is dat op de donderdag na het Zomerparkfeest. Dat is ongeveer halverwege ons Zomerparkfeestvasten en dus een soort "Halfvasten" of beter nog het "Zomerparkfeesthalfvasten" (3x woordwaarde).


  De grasmat kent dus ook een vastenperiode na alle festivals in het park


 • 16-02-2015  -

  Het staat in het binnenste van onze oogbol gegrift en als traumatische ervaring getectyleerd in ons geheugenbrein. De editie van 2010. Een gigantische “ozelige” regenbui had ons rond zeven uur op zondagavond getroffen. Een troosteloos, donker en kletsnat Julianapark. Leeg bij het Vriendenpodium, onbevolkt op het talud, niks te doen aan de bar. Modder, grote plassen in het bruine gras en ijskoud. Maar … op een klein droog stukje vlonders midden in het park stonden vijfentwintighonderd bezoekers in de volle schijnwerpers te kijken, te genieten, te swingen. Daar was de betovering van de New Cool Collective! Wat een muzikale energie kwam daar los. De blazers bliezen harder, de bas plukte feller, de drummer sloeg nog venijniger. En de bezoekende diehards, die ondanks alles op het park bleven, kregen waar voor hun gratis entree. Een fantastisch optreden van de New Cool Collective met Typhoon als icoon. Dat was toen. Nu vijf jaar later komen ze weer! En hoe! Ze spelen vast van hun veertiende album Electric Monkey Sessions, die meteen na het vorige Chin Chin is uitgekomen. Beinvloed door het Senegalese Orchestra Baobab, psychedelische cumbia, Kaapstad, Italiaanse cinema en meerdere grote jazz helden. New Cool Collective speelde in Engeland, Duitsland, de Benelux, Afrika, Canada, Rusland, Japan, de hipste jazzclubs, Roskilde Festival, Sziget, Fuji Rock in Japan, Lowlands, het Camden Mix Festival, Aberdeen Alternative Festival en het Zomerparkfeest. Wie herinnert zich niet altosaxofonist Benjamin Herman, die op de orgels van Orgelvreten stond. En nu landen zij met Benjamin weer in Nederland en wel in het Venlose poppodium Grenswerk. Op 22 februari om 20 uur. Hopelijk regent het weer keihard, maar nu staan we lekker droog en warmpjes in de grote zaal. Maar op precies dezelfde manier genietend van hun energie en muzikale klasse van het allerhoogste niveau. Voor alle jazzliefhebbers en muziekliefhebbers die willen “detoxen” van de Vastelaovend!


  Typhoon met de blazers van The New Cool Collective!

 • 13-02-2015  -

  Bij het uitreiken van de Stimuleringsprijs 2014 sprak, naast onze enthousiaste en ambitieuze gedeputeerde van Cultuur Ger Koopmans, ook directeur Bas Schoonderwoerd van Parkstad Limburg Theaters, de twee theaters Theater Heerlen en Theater Kerkrade. Hij had het over de vaak genoemde vermeende concurrentiestrijd tussen theaters en andere culturele instellingen onderling. Hij noemde echter een geheel andere concurrent. De Bank. Gefronste wenkbrauwen in de grote zaal van Grenswerk. Beinvloeden de banken naast de financiële crisis ook de culturele sector? Het verlossende woord kwam snel. Het gaat om de driezitsbank tegenover de televisie in de vele woonkamers. Dat is de ware concurrent van de kunsten en de cultuur. Warm, zacht, voorspelbaar en lekker makkelijk. Dus het is dan lastig om je jas aan te trekken en fietsend door de kou een onverwachte en mogelijk schurende avond tegemoet te gaan. Terwijl als je gaat, je vaak wijzer, blijer, jonger en breder thuis kunt komen. Een eye-opener. Ik bleef erover nadenken merkte ik. Stel dat 10% van de mensen wel eens uit gaan of sport of gaat kienen, dan blijft dus 90% heel vaak thuis. Als je van die 90% een tiende weet over te halen om naar het Limburgs Museum, Maaspoort, Passiespelen of Domani Literair te gaan, en dat lijkt haalbaar toch, dan verdubbel je ongeveer het aantal potentiele bezoekers voor de theaters, de sportvelden, de ontmoetingscentra, tribunes en de cafees, zeker bij Vastelaovend. Dit rekensommetje leert wat ons te doen staat als culturele sector. De strijd aangaan tegen uitzendingen als de Slimste Mens, Champions Leage en Boer zoekt Vrouw. Als we daar samen eens wat uitgezakte kijkers van afsnoepen…


  Heerlijk een goed gevuld theater of festival of concert of cafe of sportveld of tribune...

 • 07-02-2015  - Diep weggedoken verblijf ik ruim een week in het middelgrote Zuid Duitse stadje Weingarten, iets kleiner dan Venlo. Nog ver weg van de feestelijke uitdossingen van het Prônke en de muzikale Vastenavond sferen met mijn Joekskapel “Ut Kump”. Alhoewel, wellicht stort ik me even in het feestgedruis hier. Ik heb de ballonnen en de maskers al zien hangen. Zet ik een schone onderbroek op mijn hoofd en loop door de straten en haal ik mezelf “Ein grosses Bier” en kijk ik toe zonder echt mee te kunnen zingen. Hoewel, meestal is dat niet fijn en voel je jezelf juist eenzamer dan nodig is. Dan maar gewoon op je hotelkamertje deze blog schrijven en daarna de Basiliek bezoeken en een bergwandeling maken door de sneeuw. Toch leuk. Ook ver weg van de mooie wintereditie die we alweer gehad hebben en nog ver weg van de zomereditie die in het verschiet ligt. Ook hier in Weingarten hebben ze een stadsfeest in augustus. In het laatste weekend. Op verschillende podia in de binnenstad spelen live bands en is er een kindermiddag. De “Oberbürgermeister”van de stad opent dan het feest vanaf het hoofdpodium. Dat zou wellicht ook iets voor ons zijn. Om het nog meer eens aan te geven dat het Zomerparkfeest een feest is georganiseerd door duizend vrijwilligers voor de ganse stad en groot Venlo. Ik merk dat ik een beetje emotioneel wordt, zo ver weg. Maar het is wel zo.


  Weingarten

 • 01-02-2015  -

  Ruud II, Bram & Jorg zijn de nieuwe sympathieke jonge voorgangers van het grootste vierdaagse carnavaleske festival van de stad. Het grootste carnavaleske vierdaagse festival van de stad heeft vele gelijkenissen met ons grootste vierdaagse culturele festival van de stad. Samen ontmoeten, kijken en meezingen. Optredens op allerlei plekken. Spontane gebeurtenissen. Met vrienden drinken op het leven. Vele vrijwilligers die zich inzetten voor zovele anderen. Maar er is meer. Er is nog meer. Prins Ruud II is als boegbeeld van Omroep Venlo ook mediapartner van het Zomerparkfeest. Partners in crime. Omroep Venlo en de Vrienden van Omroep Venlo maken de veelbekeken Parkpower uitzendingen! Reportages van vele optredens op de podia, reacties van bezoekers en tipjes van achter de schermen. Elk jaar weer vier Parkpowers. De prins heeft er ook persoonlijk voor gezorgd dat de Grenswerk sessies in de witte kerk in het Julianapark mogelijk werden. Hij geloofde erin vanaf het eerste moment. Deze sessies zijn door hen professioneel opgenomen en zijn wekelijks te zien zijn op de Venlose televisie. Dat zijn we ook schatplichtig aan hem en allen die daarbij geholpen hebben. Onze felicitaties gaan dan ook met veel respect uit naar prins Ruud II en zijn onafscheidelijke adjudanten Bram & Jorg. Vastelaovend same!


  Jocusprins Ruud II met zijn kwante adjudanten en Vrienden van het Zomerparkfeest Jorg & Bram. Gefeliciteerd same!