Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 30-12-2014  -

  Met de jaarwisseling is het altijd verleidelijk om te reflecteren. Dat doen we dan ook. Afgelopen weken heeft Manpreet het stokje van Baer overgenomen. Manpreet is zeker bij onze verenigingen alom bekend. Hij regelde onder andere de barroosters voor al die clubs. Dat deed hij prima en iedereen dweepte met hem. Nu gaat hij de hele horeca doorontwikkelen. Weer een stapje verder brengen en vernieuwen. Zoals dat elke keer weer gebeurt als taken overgenomen worden. Weer net even op een andere manier. Baer heeft de logistiek van de horeca geperfectioneerd, zou ik bijna zeggen. De routings, de opstelling en de taakverdelingen zijn door hem geoptimaliseerd. Indrukwekkend. Met een gewaagde maar ook geslaagde laatste verandering door de bar in de Carrousel buiten de tent te zetten. Daarmee zijn wij allemaal schakeltjes die samen het feest vormgeven en voortzetten. Een ieder staat op de schouders van de vorige en zal later ook weer zijn of haar schouders onder de voeten van de opvolger zetten. Per januari komt ook Paul, alias Plotje, in deze gallerij. Hij heeft de technische commissie vanaf 2008 voorgezeten en verder gebracht. "Alles kump good ... maar niet vanzelf". Dat waren zijn gevleugelde woorden. Afgelopen editie met een gigantische slag door een vernieuwde Carrouseltent, een andere opzet van de Circustent, een aangepast Vriendengebied en een loungepodium op het taluud. En dan hebben we het nog niet eens over de kerk. Het gaat niet alleen over wat er staat, want er zit heel veel werk achter de schermen om dit te regelen, af te stemmen, in te plannen en daadwerkelijk echt operationeel te maken. Festivalwerk is niet doorsnee en vergt veel bloed, zweet en tranen om het elk jaar weer samen een stap verder te zetten. Daarom is het goed om aan het eind van dit jaar deze drie kanjers Baer, Manpreet en Paul in de spotlights te zetten. Dat geldt ook voor alle bezoekers, sponsoren, subsidienten, vrienden en zeker voor alle vrijwilligers. Een fijne jaarwisseling en een gezond en cultuurrijk nieuwe jaar!
  Een fijne jaarwisseling en een gezond en cultuurrijk 2015

 • 23-12-2014  -

  Een tijdje geleden, ik geloof ergens in mei, stond op Noisey een artikel met: “Er gaat niets boven Venlo” Is dat een zin waarvan je had verwacht dat je hem nooit zou uitspreken? Dan raad ik je aan je kaartje voor Lowlands lekker weer terug op Marktplaats te zetten en aankomende augustus naar het Zomerparkfeest af te reizen zodat je jezelf kunt verbazen. Laat je niet af schrikken door die naam. Ik heb mezelf een keer mogen onderdompelen in dit Venlose fenomeen en heb toen overwogen er nooit meer weg te gaan. ….”. Het gaat nog even zo door in http://noisey.vice.com/nl/blog/de-5-beste-nederlandse-festivals-waar-je-nog-nooit-bent-geweest. Geweldig om dat te lezen! Maar dat het Zomerparkfeest eigenlijk een rare naam heeft, daar is wel iets voor te zeggen. Zeker als je bedenkt dat het vaak niet zo wordt benoemd. Zeker niet door Venlonaren en vrijwilligers. Vaak hoor je ‘Parkfeesten’, ‘Parkfeest’ of ‘Zomerparkfeesten’. Of ‘Het Park’ bij “Ga je mee naar Het Park?”, waarmee ze meer het Julianapark bedoelen tijdens het Zomerparkfeest. Beppo heeft het zelfs eens gespeld als ‘Zomerperkfeest’, maar dat is meer de onhandigheid van Beppo met toetsenborden, denk ik. Ooit heb ik het zelfs ‘Parkpop’ horen noemen. Dat Haagse Parkpop is wel wat groter! Anderzijds gebruiken anderen vergelijkbare namen zoals eertijds Auxiliatrix met haar ‘Klein Parkfeest’, wat nu hun muziek- en straattheaterfestival ‘Horen en Zien’ is geworden. Canon/Océ heeft haar eigen buitenfeest voor de werknemers in Venlo het Océ Zomer Festival genoemd. Een lichte verwijzing naar ons Zomerparkfeest. What’s in a name. We zullen wellicht, naast de zomereditie, voor de wintereditie in januari een nieuwe meer toegespitste naam moeten verzinnen. Zoiets als “Winterwerkfeest”. Ik weet het niet ... 

   
  ... misschien is "Zomerparkfeest feest door..." nog niet eens zo gek....


 • 12-12-2014  -

  Sommige mensen zijn podiumbeesten. Overdag rustig, kalm en wijs, maar ’s avonds als ze op een podium staan met muzikanten transformeren ze tot rockende zangers, ruige gitaristen en soepel dansende ‘beesten’. Die eerste associatie had ik bij het horen van ‘IJzeren Podiumdier’. Eigenlijk kon ik het nog niet rijmen. Podiumdieren swingen en zijn niet van ijzer. Of was podiumdier een mildere vorm van podiumbeest. Totdat ik hoorde dat Tim Gaal kans maakt op de ‘IJzeren Podiumdier’. Genomineerd in de categorie ‘Beste Programmeur’. Toen begon er wat te dagen. De IJzeren Podiumdieren zijn de belangrijkste Nederlandse prijzen voor poppodia en festivals. Tim is bij ons de baas der bazen. Hij coördineert de productie achter de schermen op de podia en stuurt de stagemanagers op de podia aan. Hij regelt dus wat de programmeurs hebben bedacht. Daarmee wordt je toch geen ‘IJzeren Programmeurdier’. Zou je zeggen? Maar Tim is ook teamleider bij Grenswerk en doet ook een deel van de programmering. Hij is een van de vijf kanshebbers in zijn categorie! Trotsheid van onze kant is dus ook een beetje op zijn plaats. De IJzeren Podiumdieren worden uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag op zaterdag 17 januari 2015. Dat is een paar dagen voor onze Wintereditie. Ons tweedaags winterfestival op vrijdag 23 januari en zaterdag 24 januari 2015! Weet je nog niet wat er dan komt? Kijk dan op http://www.zomerparkfeest.nl/nieuws/artikel/811. Hopelijk kun je dan als een van de eersten Tim feliciteren als ‘IJzeren Podiumdier’. We weten nu wat het is!

 • 01-12-2014  -

  Ik heb iets met Jules. De poëet. De jazzliefhebber. De mafkees. Ik heb hem op de Parade in Amsterdam eens gezien. Plaatjes draaiend in het centrum van de zweefmolen. De kinderen zwierend om hem heen. Door het doppler-effect zal de jazz hen nog vreemder in de oren hebben geklonken dan ze al vonden.
  Wij ouderen stonden in drommen achter de railing te genieten. Rauwe onvervalste jazz zoals het moet klinken. Zonder doppler zwevingen. Een paar jaar geleden was hij op het Vriendenpodium met zijn neus haast tegen de naald en het ronddraaiend vinyl bijna rakend. Maar weer diezelfde oerjazz. En Deelder danste stijf mee. De haren strak achterover gekamd. Alleen. Toen. Nu met de Deeldeliers de theaters in. Als verhalenverteller, zanger, dichter, drummer, dj en nog steeds als onvervalste jazzkenner. Donderdag 4 december wordt het absurd, ruig, weird, hilarisch en toch gevoelig. Samen met Hammond-organist en pianist Bas van Lier, de gigant op de tenorsax Boris van der Lek en Erik Kooger op drums. En zoals Jules Deelder al zei “We willen graag eens wat anders laten horen dan die bonkedebonkmuziek". Dat zei hij. Maar je hoeft geen freaky jazzfan te zijn om te horen dat dit echt te gek is. Melodieus en zeker geen free- of piepknorjazz. En hopelijk tussendoor die maffe gedichten met dat vette Rotterdamse accent. Dat klinkt in een theater nog ruiger dan het al is.
  Dat wordt dus genieten in de Venlose Maaspoort. Zeg trouwens aan de kassa maar dat je het via mij hebt en vrijwilliger bent van het Zomerparkfeest, dan krijg je korting! Een mooiere opmaat voor het weekend kun je je nauwelijks wensen.
  Trouwens, de volgende dag op pakjesavond laat kun je met je nieuwste kado naar Shantel in Grenswerk. Balkan. Dansen! Net als toen op het Zomerparkfeest! En zondag Score Jazz Orchestra met Eric Vloeimans, Carlo de Wijs en Baer Traa. Kortom jazzliefhebbers. Al last van keuzestress? Fijn weekend!