Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 28-11-2014  -

  Wat kost een broek? Een broek kost ongeveer 20 cent per draagdag. Heb ik eens uitgerekend op een doordeweekse dag, wandelend door de stad. Stel je koopt een lange broek van €100 en die draag je af in vijf jaar, dan is dat €20 per jaar. Als je ongeveer drie broeken hebt dan draag je elke broek ongeveer honderd dagen per jaar. Dat is dus 20 eurocent per broekdraagdag. Een iets duurdere broek kost 30 a 40 cent en een goedkopere bijvoorbeeld 10 cent. Een euro voor een broekdraagdag is dus erg veel, maar kan natuurlijk wel. Kwestie van een broek hebben, een dure broek hebben of heel modieus willen zijn. Drie paar schoenen van honderd euro over vier jaar afgeschreven, betekent een kwartje per dag. Zo kun je dat ook afschatten voor overhemden, sokken, onderbroeken, hemden, etc. Dan kom je ongeveer op 75 cent per dag uit of voor het gemak een euro. Ik was laatst bij brillenman Xie in de Klaasstraat. Ik ben toe aan een bril. De leeftijd zullen we maar zeggen. John vertelde me trouwens dat mensen gemiddeld steeds ouder worden, maar dat het moment waarop ze een bril nodig hebben nog steeds rond de veertig is. Dat evolueert niet mee! Ik glunderde. Eenzelfde berekening leert dat een bril ongeveer 15 cent per brildag kost. Een moderne designbril wellicht wat meer, maar daar geniet je dan ook elke dag net iets meer van. Daar blijft het dan ook bij. Komt omdat je er maar één van hebt en die elke dag draagt. Dat tikt dan bijna niet door. Dit alles staat in het niets bij de kosten van ons dagelijks eten. Dat ligt al gauw op enkele euro's per dag. Dan reken je niet meer in centen in ieder geval.

 • 23-11-2014  -

  Martijn van Helvert is niet meer onze provinciale buddy. Hij maakte onlangs de overstap van Provinciale Staten naar de Tweede Kamer. "Eindelijk!" stond in de krant. Martijn heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten bij ons Zomerparkfeest. Als provinciale vip was hij gekoppeld aan ons, kersverse cultuurplan instelling. Meteen zei hij dat hij daar wel iets mee wilde doen en niet alleen maar mooi wilde zijn en wijntjes drinken. Tijdens de editie van 2013 stond hij aan de bar van joekskapel NUATH (Neet Um Aan Te Huùre) en opende enthousiast de slagbomen samen met burgemeester Scholten. Hij ging, met gevaar voor eigen leven, op een groene container staan en sprak de aangekomen menigte toe met luide stem en zachte zuidelijke tongval. Iedereen werd er blij en nog enthousiaster van. Vervolgens liep hij naar de Vriendenstand en werd Vriend, samen met onze burgervader. Hij was zeer overweldigd door ons feest en liet dat ook rechttoe rechtaan merken. We werden er nog grúutser op dan we al waren. Dit was en is Martijn ten voeten uit. We wilden ooit ook nog eens met hem een seminar houden over vrijwilligerswerk. Daar had hij ook al ervaring mee. Thuis in Zuid-Limburg maar ook in de Verenigde Staten. Hij had er ook aparte ideeën over. Het is er nog niet van gekomen en dat zal nu nog moeilijker worden. Te laat. Maar we mogen ook een beetje trots zijn dat hij onze buddy was. Met zijn hele familie vierde hij zijn professionele start in de Tweede Kamer. Ook dat is Martijn, de ietwat onconventionele family man!


  Onze (ex-)buddy in de Tweede Kamer!


 • 10-11-2014  -

  Ik heb het wel vaker over Buun gehad. Dat indrukwekkende cultuur-historische jaarboek van Venlo en omstreken. Een must voor ieder zichzelf respecterende boekenkast. Aanstaande vrijdag 14 november is het weer zover. De lekkere dikke nieuwe Buun is er dan weer. Of hij valt, als je Buun vriend bent, vanzelf op je deurmat. Of je koopt hem bij Koops of in Domani virtueel uit handen van de hoofdredacteur Frans Pollux zelf. Wie wil dat nou niet. Zeker voor ons als festival vrijwilliger, als er een verhaal over het Zomerparkfeest in staat. Niet alleen dát. Het nieuwste Buun boekwerk bevat ook verhalen over onze soulzanger Bo Saris, Sjraar Peetjens, de oudste nog levende vertolker van het Venlose levenslied, het geheim achter het Venlose frietei, de Franse schrijfster Françoise Sagan, de Duits-Nederlandse grens en zelfs Jezus. En nog veel meer gelinkt met de stad en de streek. Het Zomerparkfeest verhaal gaat trouwens terug tot eind negentiende eeuw en daar blijken, na maandenlang speuren in het Gemeente archief, de roots te liggen van het Zomerstraatfeest, de voorloper van het Zomerparkfeest. Kortom redenen genoeg om, nu de dagen korten en de nachten lengen, "Buun" te kopen en weggedoken in je oude fauteuil het dikste magazine van Venlo te gaan lezen, te gaan omarmen, te gaan verslinden. Trouwens, Buun weegt weer loeizwaar en ruikt ook weer heel erg lekker. Kom dus snuiven vrijdag en ga als een gelukkig mens een stuk zwaarder terug naar huis.
   De cover van Buun 2014

 • 10-11-2014  -

  Vanmorgen heeft ons het trieste bericht bereikt dat Marius Suiker op 51-jarige leeftijd is overleden. Marius was sinds 2006 vrijwilliger van het Zomerparkfeest. Hij maakte foto’s voor ParkPraot en onze website. Marius kreeg kortgeleden te horen dat hij een ernstige vorm van kanker had die niet meer te genezen was. Hieraan is hij gisteravond overleden.

  Wij kennen Marius als een joviale en vriendelijke man. Wij herinneren ons zijn lach en zijn goeie zin op de redactie van ParkPraot. Als fotograaf maakte hij vele bandfoto’s, maar richtte hij zijn camera het liefste op de bezoekers zelf. Vele honderden mensen werden door hem gefotografeerd de afgelopen negen edities. Veel van die foto’s staan gelukkig nog in ons fotoarchief op onze website en op Facebook.

  Marius was daarnaast bekend als zanger van vastelaovesliedjes. Twee liedjes eindigden vorige maand nog bij de beste vier op de Jocus Leedjesaovend.

  Wij gaan Marius ontzettend missen. Wij wensen zijn familie, vrienden en naasten heel veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verdriet.