Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 30-01-2014  -

  Wat een winters festival was het in Perron 55! Een festival en een feest tezamen. Met het authentieke festivalgevoel. Wandelen van het ene naar het andere. Slenteren, kletsend en soms moest het even snel. Zonder echt doel en plan, maar daarom juist zo verrassend. Er was in de verschillende ruimten van het ‘oude’ poppodium veel te zien, te voelen en te horen. Het deco-team had slim in de zomer van allerlei spullen ergens opgeslagen, zodat ze er op 25 januari gemakkelijk bij konden. De bekende boompjes en tentjes hingen overal. En een klein slagboompje en een barbecuetje ontbraken niet. De creativiteit borrelde over en dus had Mieke met Elke, Carel, Peter, Teun en vele anderen, weer van alles verzonnen. En dat verhoogde de feestvreugde en het festivalgevoel nog meer. Een van de toetermannen van funkband Gallowstreet brassband, maakte voorafgaand aan hun optreden deze foto. Trots en enthousiast als hij was dat hun band in dit rijtje stond. Iedereen kon in elke ruimte het programma goed zien. Witte plakletters op de muur. Simpel maar geweldig. Dat kenmerkt het Zomerparkfeest altijd. Dus nu ook weer. En het enthousiasme sloeg ruim over op het publiek. Na drie jaren van investeren was het nu een uitverkocht huis. Dat is fantastisch. We zijn klaar voor de overstap naar het nieuwe poppodium in hartje Venlo. Daar waar vroeger het stadskantoor was en je je rijbewijs of identiteitskaart moest ophalen. Daar wordt nu Grenswerk gebouwd. Dus begin 2015 zullen we daar met veel vertrouwen een nieuwe winterse editie van het Zomerparkfeest bouwen. Dat wordt dan weer ontdekken wat we allemaal kunnen met die grote ruimten en ruime foyer en glazen uitkijken. Dank aan iedereen die dit feestje maakte zoals het geworden is. Dank aan iedereen die er zijn steen of steentje aan heeft bijgedragen. Dank aan al onze duizend vrijwilligers! Ook onze sponsoren en subsidienten bedankt voor dit geweldige jaar. Zij waren ook aanwezig op ‘Zomerparkfeest kampeert door …’ na hun eigen sponsoravondje. Dit was een bekroning op het geweldige afgelopen kampeerjaar.


  De gepimpte wand van Perron 55...


 • 23-01-2014  -

  Dagblad De Limburger suggereerde vandaag gegoochel met bezoekersaantallen. In een artikel met een foto van ons festival stond er groot: Goochelen met cijfers. Verbazing alom. Boosheid. Meer teleurstelling eigenlijk. Want wij zijn juist trots. Trots op ons zelf ontwikkeld teller systeem.
  Het systeem meet met infrarood-sensoren nauwkeurig de in- en uitgaande bezoekers. Op ieder moment kunnen wij, gemeente, brandweer en politie de precieze bezoekersstroom in de gaten houden. Veel nauwkeuriger dan schattingen van professionals of camera’s die groepen mensen opmeten.
  Zelfs Appelpop heeft belangstelling getoond en dat festival is veel groter dan het onze. Ook Defensie heeft het systeem al van ons gehuurd bij haar open dagen en hierdoor een nauwkeuriger beeld gekregen van de bezoekersaantallen. Zij waren zeer te spreken over het systeem en het heeft hen zelfs onkosten bespaard. En harde meetcijfers liegen niet.
  Afgelopen jaar maten we 14.742 op donderdag, op vrijdag 18.324, en bijna 30.000 op zaterdag en zondag. In totaal dus zo'n 90.000. Na onze verregende editie in 2010 bleven de tellers dan ook steken op ca. 66.000.
  Toegegeven, ongeveer 90.000 respectievelijk 66.000 bezoeken en niet bezoekers. Want uiteraard kunnen de sensoren niet detecteren of een bezoeker al eerder in het Julianapark is geweest. Diezelfde dag nog. Of gisteren of mogelijk eergisteren. We weten wel precies hoeveel bezoekers er op een bepaald moment naar de artiesten staan te kijken of te genieten van een drankje of aan het smikkelen zijn. Dat is wat we vanuit veiligheid graag willen weten. En dat zijn allemaal individuele bezoekers!!
  Dat dan weer wel!


  In- en uitgaande bezoekers vanaf het openen tot sluitingstijd op de zaterdagen 2013, 2012, 2011 en 2010. Met dank aan Sam Verkoelen, die kan wel • 19-01-2014  -

  Er zijn op het festivalterrein altijd verborgen plekjes. Spelonken in het park. We proberen die zoveel mogelijk te vermijden. Door bijvoorbeeld goede verlichting aan te brengen. Maar er blijven altijd van dat soort plekjes. Een ervan is door onze fotografen gedetecteerd en genadeloos in beeld gebracht.
  Het is onder de vloer van het hoofdpodium. De vloer die op zondag al door Gigant en een speciaal Zomerparkfeest-team, met o.a. Ger, Sef, Juul, Hans, Joost, wordt opgebouwd.
  Die vloer ligt op ongeveer twee meter hoogte, zodat iedereen in het park de acts goed kan zien. Er is dus genoeg ruimte onder zo’n vloer. Normaliter staan daar ook lege kisten van Purple. En volle kisten die de volgende dag nodig zijn. De dikke, zwarte stroomkabels van Dirkx liggen er ook. En een gele waterslang van de Stroom & Water ploeg. Of in de festivalmond Stromend Water ploeg genoemd. Er liggen ook wat lege zakken en kartonafval opgestapeld. Dit jaar hing er ook een hangmatje. Voor in de rustige uurtjes. Even bijslapen. Zoals je ziet op de foto, half in het zonnetje. Lekker even een power-nap. We weten nog niet van wie, maar het vermoeden bestaat dat dat onze Eric is samen met de licht- en geluidsmannen. Even de oogjes dicht om daarna weer tot diep in de nacht te werken. Dat is ook het Zomerparkfeest. Achter de schermen.


  De hangmat onder het hoofdpodium


 • 11-01-2014  -

  We maken ons op voor de warme wintereditie. Even voor je agenda: zaterdag 25 januari. Dat is niet alléén muziek, maar ook iets met minder geluid maar wel spektakel. Want ook de wintereditie kent wetenschap.
  De wetenschapprogrammeur Klaas-Jan is opgevolgd door menswetenschapper Loes Keijsers en architect Joost Reijnen en zij laten meteen van zich spreken. Want dacht je van ‘De Spullenmannen’? Lezing en doe- en kijkplezier over kunst en wetenschap en ook nog duurzaamheid. Echt iets voor het Zomerparkfeest en zeker iets voor creatieve, technisch georiënteerde scholieren. Zoals we er ook al hadden van het Technasium, die het lopende Strandbeest gebouwd hebben. Eigenlijk een pleonasme ‘creatieve, technische scholieren’, want techniek is zeker creatief. Maar dat terzijde, maar wel waar!
  Beeldend theater vanuit een voorliefde voor oude spullen op het grensvlak van wetenschap, kunst en absurdisme. Dat staat centraal in het frisse werk van de Spullenmannen. Dus een oproep aan alle leerlingen en scholieren om voor achten aan de poort te rammelen van Perron 55. Daarna kun je naar huis of nog even blijven hangen voor muziek en theater. Maar deze Spullenmannen met spullen mogen jullie echt niet missen. Dus een oproep aan alle leerlingen en scholieren. Zegt het voort, zegt het voort!


  De Spullenmannen aan het werk. Dat wordt spektakel op 25 januari!


 • dB

  06-01-2014  -

  De gemeente houdt altijd een feestelijke nieuwjaarsreceptie. In het Huisch van de Stad. De burgemeester, compleet met zilveren ambtsketting, speecht en schetst in grote lijnen waar het met Groot Venlo naartoe kan of zelfs moet. Samenwerking met andere steden en zeker grensoverschrijdend. Naar het oosten wel te verstaan.
  Onze burgervader noemde het Zomerparkfeest ook en passant. Dat het dit jaar er weer zal zijn. Een soort vaste culturele waarde van het jaar. Hij had ons niet gevraagd, maar we kunnen wel beamen dat het inderdaad dit jaar doorgaat. Zelfs twee keer, want ook de wintereditie komt er weer aan. Wellicht voor de laatste keer in Perron 55 en straks hopelijk in het nieuwe, door de raad geaccordeerde, poppodium Grenswerk.
  De wethouders stonden tijdens de redvoering toe te kijken en daarna staan ze als een team iedereen te feliciteren met het nieuwe jaar. Met een drankje en een hapje én muziek. Een beetje parels voor de zwijnen. Zeker als Bart, Giel en Bert, piano-en, altsaxen en zingen. Liedjes van onder andere Jacques Brel. Bijna niemand luistert en iedereen kletst er dwars doorheen. Een ‘educated guess’ van Giel bracht ons al gauw op zo’n ruim 75 dB. Of beter gezegd 75 dB(A). En daar moet hun muziek er nog eens overheen. Maar daar waren deze ervaren musici wel aan gewend. Het was in ieder geval wel weer gezellig en vele gezichten weer gezien en de hand geschud. Zo ook de nieuwe partijleider van Partij Groot Venlo (PGV), meneer H. Logtens. Maar meneer H. Logtens zien wij voorlopig nog steeds als onze Hans, vrijwilliger in de opbouw en stage-man van het grote hoofdpodium.