Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 30-06-2013  -

  Onlangs is er gewag gemaakt van een wetenschappelijke doorbraak. Niet vanuit een universiteit, wetenschappelijk instituut of researchafdeling. Nee, vanuit Take Five. Op zich ook een creatief centrum. Het aantal seizoenen is, sinds mensengeheugenis, slechts vier. Lente, zomer, herfst en winter. Onder andere Vivaldi maakte daar bijvoorbeeld dankbaar gebruik van. Het is dus niet zo, zoals sommigen beweren, dat er vanaf toen pas vier seizoenen waren. Dit terzijde. Toegegeven, er zijn enkele streken met een minder duidelijk onderscheid, waardoor klimaatdeskundigen en meteorologen dan spreken van slechts drie of soms zelfs twee seizoenen. Het onderscheid tussen herfst en winter is dan te klein. Of zelfs tussen lente en zomer. Maar een recent psychologisch sentimenten onderzoek, met een relatief kleine steekproef, heeft aangetoond dat er vijf seizoenen mogelijk zijn. Iets specifieker. In Venlo schijnt bij grote groepen het gevoel te bestaan dat er wel degelijk een vijfde seizoen is. Gevoelsmens Geert, hij speelt niet voor niets accordeon, heeft dat extra seizoen zelfs geduid en benoemd. Ik kwam hem laatst weer tegen en hij dreunde het rijtje meteen op: lente, zomer, parkfeest, herfst en winter. Ik moest toegeven, dat zijn er vijf, na enig natellen. Ik heb zelf wat verder onderzoek gedaan. De meeste seizoenen hebben een vaste start en eind datum. Dat geldt voor het parkfeest seizoen niet echt. Alhoewel, het is het een na laatste weekend van de schoolvakantie van het basisonderwijs. In zoverre voldoet het seizoen aan de definitie van een vast meteorologisch begin en eind. Het is trouwens een relatief kort seizoen, 4 dagen. Maar wel een heftig seizoen. Vandaar dat het seizoensgevoel heel sterk is. Meestal gaat het gepaard met mooi zonnig weer maar wel met soms plots donderende geluiden en oplichtende flitsen. In zoverre is het logisch dat het tussen de zomer en de herfst zit, maar er niet op lijkt. Met dank aan de sterk overtuigende analyses en presentatievermogen van Geert, heeft dit extra seizoen een plekje gekregen. En terecht.  Het strandbeest bijna klaar! Het trotse Den Hulster team achter de transparante constructie!
  In de opbouwweek worden de eerste looptesten in het Julianapark verwacht. De Vrienden van het Zomerparkfeest zullen op dinsdag de eersten zijn die het officieel kunnen zien wandelen.

 • 26-06-2013  -

  Het is geen verrassing, maar toch is het elke keer weer een mijlpaal. De burgemeester heeft de vergunning ondertekend. Persoonlijk. Daar hebben veel mensen aan gewerkt. Vanuit het Zomerparkfeest, EBM Security, maar ook vanuit de gemeente.
  Zeker Bata, Bata Nijland, als procesbewaker en degene die iedereen bij elkaar brengt. Hij is voor ons het loket, de toegangspoort, de menselijke portal naar de verschillende instanties binnen de gemeente. Hij denkt met ons mee, doet suggesties, maar is ook opbouwend kritisch.
  Daarnaast werken Pierre, Rolien, Hein, Josine en Marco mee om het festival veilig te laten zijn. Elk jaar een stapje beter. Ook niet te vergeten Taco van EBM. Hij is onze professional en denkt ook vanuit ons mee, wijst op verborgen regeltjes, herschrijft teksten als het moet.
  Wat goed is, is dat er een team staat. Allemaal mensen die er samen iets goeds van willen maken, respect voor elkaar hebben en er is een onderling vertrouwen. En we zijn ons bewust van de gevaren, als je niet alert bent. Dit jaar faciliteert de gemeente een meteoroloog, waarmee een betrouwbaar signaal afgegeven kan worden als de weersparameters bepaalde waarden overschrijden. Dan komen de hulpverleningsdiensten bijeen om een beslissing te nemen. Op deze manier borgen we de veiligheid van onze bezoekers, artiesten en vrijwilligers. Want daar gaat het om.  Kijk naar Omroep Venlo en lees Dagblad de Limburger voor het laatste nieuws omtrent de bouw van het Strandbeest door scholieren van College Den Hulster.
  Zie ook het artikel hier.

 • 22-06-2013  -

  Ik wil u graag op de hoogte houden van wat er allemaal achter de schermen gebeurt om de zevenendertigste editie van het zomerparkfeest weer een leuk festival te laten zijn. Er is bijvoorbeeld een Keuringsdienst van de Smaak actief om het menu voor de vrijwilligers optimaal af te stemmen.
  Ik kan u niet alle namen geven uit privacy overwegingen, maar Marlie en Jellie zitten erin. Dan is het niveau voor elke gastronoom al duidelijk. Afstemmen? Op wat dan wel. Natuurlijk op de smaak. Het moet lekker zijn na gedane arbeid. Of dat nu hekken sjouwen, trussen bouwen, tenten opzetten, de website bijwerken, internet aanleggen of artiesten opvangen is. Daar zorgt onze driesterren chef-kok Alois voor. Het hele jaar door aan zijn leerlingen. Nu voor ons.
  Hij laat zich dit weekend ook inspireren door Lekker Venlo. Wat past er in het Julianapark. Maar er is meer. De spijzenkaart wordt ook geïnspireerd door het campingthema. En zeker ook hoe het bereid gaat worden. Pak straks de geroosterde champignons van de bakplaat en laat het worstje niet aanbranden. Campingperikelen dus. Dacht je er vanaf te zijn na je vakantie.
  Dit jaar zorgen we ook voor een goed uitgebalanceerd assortiment gezonde producten. Nancy adviseert de Keuringsdienst van de Smaak. Er is al intensief overleg geweest wat wel en wat niet. Nancy is daar professioneel al mee bezig, zie www.phcoaching.nl, maar haar kennis zet zij ook voor ons in. Kennissponsoring dus. Uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat de salades nu nog lekkerder worden. En gezond door het toevoegen van lijnzaadolie en pompoenpitjes. Daarmee ontstaat er dus een wel heel bijzondere menukaart.
  Onlangs was er een ultieme test. Waarbij ook gewone leken mee mochten doen. Breed kleurenpallet. Goed in Balans. Veelzijdige smaaksensaties. Dat waren enkele termen die de Keuringsdienst gebruikte. Ik vond het gewoon lekker. Bij de wijn heeft de thematische verpakking de echte doorslag gegeven. Smaak en gezondheid stonden op het tweede plan. Wit, rosé, rood. Alle kleuren waren er. Een druk op het knopje en het gutst in je glas. Lekker makkelijk.  Handig: de wijn rolt niet van de campingtafel!

 • 18-06-2013  -

  De laatste hand wordt gelegd aan het programmaboekje. Daarmee weten we dat het programma helemaal afgerond is. Daar heeft een heel team maandenlang aan gebeld, geschaafd, getrokken, gebaald, gelachen, geverifieerd en geteld.
  Het productieteam neemt het nu helemaal over en gaat alles tot in de details regelen. Dan komen de bands op 1,2,3 en 4 augustus in een gespreid bedje. Of beter gezegd luchtbed met campingstoelen. Want ik sprak Mariet afgelopen weekend en die is ook al volop bezig om het artiestencafé in te richten als campingkantine. Ze zit samen met Ank in de brainstormfase. Maar er zijn al leuke ideeen.
  Een grove telling door het programmaboekje leert dat er zo’n honderdvijftig acts staan. Met een gemiddelde bezetting van drie, want er staan ook veel korte films tussen, betekent dit ongeveer vierhonderdvijftig artiesten. Zeg vierhonderd artiesten omdat dat lekker gemakkelijk rekent. Stel dat er dit jaar tachtigduizend bezoekers komen en met mooi weer halen we dat, dan zijn dat dus tweehonderd bezoekers per losse artiest.
  Op deze manier kun je alle grote getallen weer terugbrengen tot menselijke proporties. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het aantal litertjes bier wat verkocht wordt. Zo’n achthonderd hectoliter. Dat is dus zo’n tachtigduizend liter. Dus een liter per bezoeker. Gedurende vier dagen. Dat valt best mee, toch? Toegegeven, ik heb de liters frisdrank niet meegerekend. Al deze bezoekers gaan door vijftien telpoortjes, dus elk poortje schakelt gemiddeld vijfduizend keer foutloos. Dat klopt dan weer niet, want deze bezoekers gaan ook naar huis, dus elk poortje klikt tienduizend keer. Want aan het eind van het festival is het Julianapark weer leeg. En straks in de herfst is er niets meer van te zien. Net als bij een echte camping.

  Trouwens, de nieuwe wethouder is al geboren. Op de Ouverture is Silas, zoon van Anouk en Tim, gespot in hetzelfde blauwwit geblokte overhemd als wethouder Jos Teeuwen.

 • 12-06-2013  -

  Als je als Zomerparkfeest vrijwilliger nog jonge kinderen hebt, dan hebben we wat voor je! Een aanbod. Je kunt in de opbouwdagen, twee festivaldagen en de maandag na het zomerparkfeest gebruik maken van de faciliteiten van Korein Kinderplein in de Craneveldstraat. Is dat niet handig? Je kinderen zijn, als jij aan het werk bent voor het Zomerparkfeest, in goede handen bij de professionele pedagogisch medewerkers van Korein. De kinderen hebben dan ook vriendjes en vriendinnetjes om zich heen. Net als hun jonge ouders op het park. De vaders en moeders hebben alle benodigde faciliteiten. De kindertjes dus ook. Beide zijn een beetje op vakantie. Op de camping zeg maar gerust. Beide hebben een uitdagende speel-leeromgeving, zowel binnen als buiten, een gezellige kantine en voor de jongste kinderen is er zelfs een slaapkamer of campingbedje. Dit doen we niet zomaar. De vrijwilligers zijn het kapitaal van het festival. Zonder vrijwilligers, geen Zomerparkfeest. Simpel. Daarom hebben we ook een chefkok en lieftallige opschepsters, die verse maaltijden serveren voor al die hongerige magen en grote lijven. Daarom hebben we een gezellige vrijwilligerstent die tot diep in de nacht open is om gezellig na te praten. Daarom zijn we elk jaar weer aan het verbeteren om het onze vrijwilligers zo leuk mogelijk te maken. Soms via cursussen, zoals een heftruccursus, til-instructies en taptrainingen. We leren elk jaar bij. En deze keer komt daar Korein bij, die dit geheel sponsort. Bedoeld voor de allerjongste vrijwilligers van het Zomerparkfeest die dan in 2025 ongeveer groot genoeg zijn om het festival dan te runnen. En dan kunnen wij ervan genieten. Los lopend, met wandelstok of achter onze rollator.

  Korein Kinderplein

 • 06-06-2013  -

  Nu mag ik het zeggen. Uitschreeuwen. Ik heb het zo lang al voor me moeten houden en stiekem onherkenbaar gefluisterd in interviews voor Blik op Venlo en tussen de regels door geblogd. We gaan kamperen. Met de hele stad.
  Lekker overzichtelijk, eenvoudig en kleinschalig. Samen rondom de barbecue en lui tegen het talud aan liggen. Met de neus in de zon. Heerlijk. De boel de boel. Ik trek ook iets gemakkelijks aan. Jogging broek. T-shirtje in vrolijke kleuren of met een grappige opdruk. Het kan. Doelbewust soberder.
  Alles om ons heen globaliseert in moordend tempo naar nog grotere bedrijven en target-gedreven besturen. De kentering is voelbaar. We willen invloed uit kunnen oefenen en een begrijpelijkere wereld om ons heen. Kleine groepen organiseren kleinschalige initiatieven. En die blijken ook praktischer en doelmatiger te werken. Verspilling of uiterlijk vertoon pas daar niet meer bij. Soberheid is de nieuwe norm.
  Voor de mensen die toch nog iets luxers willen? Iets luxer kan ook op camping zomerparkfeest. Die gaan glamperen. Glamperen?
  Glamping is de combinatie van 'glamour' en 'camping' en staat voor het luxere kamperen. In een speciale tent, voor u opgezet, met intieme optredentjes of waar iets moois te zien is in allerlei kleuren. Dat kan namelijk allemaal op camping zomerparkfeest.
  Als u meer een strandmens bent, dan is er voor u ook iets. Daar starten de crème de la crème van de technische scholieren binnenkort mee. Eind deze maand. Zij gaan een levensgroot strandbeest bouwen. Samen. En die loopt straks door de camping. Langzaam. Zoals alles in de eerste vier dagen van augustus. Met live muziek vanuit zes podia. Het is net of de bezoekers nu al in het Julianapark erop wachten dat we weer het park gaan ombouwen. Dit keer tot een echte gezinscamping. Kamperen wordt nog nooit zo basic en toch zo cultureel.  Wachtende en zonnende campinggasten vandaag 6 juni in het Julianapark