Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 31-05-2013  - De eerste is altijd belangrijk. Zeker de eerste van de maand. En zeker dit jaar. Op de eerste augustus wordt dit jaar het festival geopend omstreeks half acht. Dus alle vakantieplanningen eindigen op de eerste. Maar de eerste juni is voor het zomerparkfeest dit jaar een zeer belangrijke interne mijlpaal.
  Dat is een mijlpaal voor een heleboel voorbereidingen. Voor het programma, voor de veiligheid en vergunning, voor de sponsoren, laatste technische wijzigingen in de tekening en de consequenties voor het logistiek plan, voor de kopij voor het programmaboekje, etc. Dat merkte je ook de laatste weken. Iedereen liep (en loopt nog) op de laatste benen om alles voor elkaar te krijgen. De zomerparkfeestdiesel dendert dan op volle toeren en is niet te stoppen.
  De laatste bands worden geboekt, de schrijvers schrijven urenlang teksten bij die bands voor het programmaboekje, de aanvraag voor de vergunning wordt nog bijgeschaafd en offertes worden ontvangen of uitgeschreven.
  De sponsoravond is helemaal voorbereid. Ik kreeg net een email binnen van de sponsorcommissie. Eefke, Anny, Hank, Joep, John, Willem, Hein, Rudi, Vincent, Han, Sebastiaan en aanvoerder Arno. De sponsoren worden in de watten gelegd door dit enthousiaste team van twaalf vrijwilligers. Een mooie mix van ervaren rotten en jong bloed. Het belooft weer een  prachtige avond te worden met vier previews van het zomerparkfeest van dit jaar.
  Een zeer belangrijke bijdrage komt van betrokken sponsoren uit alle branches, alle niveaus en alle windrichtingen. Het sponsorteam probeert samen met andere vrijwilligers uit de commissies er elk jaar weer een inspirerende avond van te maken met vooruitblikken op het zomerparkfeest zelf op een aparte locatie. Dat is meteen ook de reden dat onze sponsoravonden zo goed bezocht worden en al onze mecenassen en potentiële kandidaten blij en tevreden naar huis teruggaan en meteen ook uitkijken naar het echte feestje in het park.  De sponsorfolder van het zomerparkfeest, zie http://www.zomerparkfeest.nl/sponsor/worden
 • Ton

  24-05-2013  -

  Ton Janssen van Tasty Tom is uitgeroepen tot Venlonaer van 't Jaor 2012. Uit eenendertig kandidaten kozen ze Ton. Terecht. Niet alleen omdat Ton ook sponsor is van het zomerparkfeest. Alle tomaten die we eten komen uit zijn kassen. Gezond, lekker en geeft snel energie om weer aan de slag te gaan. Een soort rode bolletjes doping, die niet op de lijst van verboden middelen staat. Nee, juist op de lijst van gewenste producten, aanbevolen door veganisten, gezondheidsfreaks, glastuinbouwers, de Nederlandse bond voor huisvrouwen en festivalorganisatoren.
  Ton krijgt de prijs voornamelijk omdat hij altijd bezig is om Tasty Tom in binnen- en buitenland te promoten. De tomaten van het Venlose bedrijf zijn een voorbeeld in de Nederlandse glastuinbouw. Vorig jaar had Janssen een grote rol in het Huis van de Smaak op de Floriade. De huldiging was op 16 mei in het stadhuis. Ton is trouwens niet de enige sponsor van het zomerparkfeest. Arno Hendericks, bekend van Café Central en voorzitter van de sponsorcommissie en aanzienlijk afgeslankt qua eigen lichaamsgewicht maar aanzienlijk aangekomen qua aantallen sponsoren (nu zo’n ruim honderdvijftig!) vertelde me in vertrouwen dat er vele facilitaire sponsoren zijn. Voor kaas, bouwmaterialen, bouwwerkzaamheden, vleeswaren, lichtreclame, ijs, groente, etc.
  Kortom we hebben sponsoren in geld en in goederen & diensten. Daarnaast ook heel veel sponsoren in goodwill (de Vrienden van het zomerparkfeest) en heel veel sponsoren in uren (onze vrijwilligers). Zelfs sponsoren in scholieren, maar daarover later meer.
  We hebben ze allemaal nodig om het feestje in alle omvang weer te organiseren op 1, 2, 3 en 4 augustus 2013. Hou de website, Omroep Venlo en Dagblad de Limburger in de gaten want er staat weer heel wat aan te komen. Voor sommigen sponsoren (in geld, in goodwill en in uren) zijn het geen vier maar zelfs zes fantastische festivaldagen. Dinsdagavond de Vriendenavond, woensdag de sponsoravond en dan komen nog de vier festivaldagen. En om dat allemaal vol te houden, is een tomaatje van onze Venlonaer van ’t Jaor, Ton zeer welkom.  Ton, Venlonaer van ’t Jaor en sponsor van het zomerparkfeest

 • 19-05-2013  -

  De laatste tijd wemelt het van de jonge aanwas. Ik noem er een paar en ik zal zeker een paar namen vergeten: Luca, Ouke, Fenne, Rosie, Mia, Luc, Janne, Naomi, Ymke, Dex, Mies, Ruben, Mika, Silas, Ties. Allemaal jonge nieuwe wereldburgers. Een nieuwe generatie van de huidige generatie twintiger en dertigers van het Zomerparkfeest. En het eind is nog niet in zicht. Hopelijk wordt dit ook de nieuwe aanwas van vrijwilligers voor in de jaren ’30. Van deze eeuw dan wel te verstaan. Dan bestaat ons festival zo’n zestig jaar. De vraag is hoe het er dan uitziet en of festivals dan überhaupt nog bestaan. Wellicht is het een volledig augmented reality gebeuren. Puur virtueel. Maar dan wel levensecht. Zo echt dat we ons dat nu helemaal niet kunnen voorstellen. Met een Google brilletje op of misschien tegen die tijd wel onderhuids geïmplementeerd. Met ieder een eigen persoonlijke playlist. Niet wat de organisatie je op dat moment aanbiedt, maar wat jij wilt horen. En je ziet alleen maar die bezoekers die diezelfde muziek op hebben staan. Met hen sta je dan aan de zogenaamde centrumbar een biertje te drinken. Of een colaatje op de dansvloer van het Vriendenpodium. Althans die smaaksensatie wordt elektronisch opgewekt. Die file download je vanaf de site of wordt op basis van een oogbeweging geïnstalleerd. Elektronisch wordt er dan automatisch wat geld afgeschreven van je rekening. Het Julianapark wordt helemaal niet omgetoverd. Nee, het gras blijft groen. Er is een 3D model op de computer aangemaakt op basis van de specificaties die van te voren zijn opgesteld.
  Maar misschien gaat het helemaal niet zo aflopen en sjouwen de twintigers en dertigers van die tijd ook nog met hekken, zitten ze ook in de kassa’s en zorgen ze ook voor alle benodigdheden op de podia. En zitten zij ook in de programmacommissie of aankleedteam of in het bestuur. Wat zeker is dat ook zij het gezellig zullen hebben en genieten van muziek en alle andere nieuwe kunstvormen. Net zoals wij straks op het 37e Zomerparkfeest op 1,2,3 en 4 augustus 2013 helemaal echt met een biertje met vrienden en een colaatje met kennissen uit de stad en de regio op het nog lichtgroene gras van het Julianapark in het zwoele zomerzonnetje.

 • 13-05-2013  -

  Ik heb een idee waar ik al een tijdje mee rondloop. Eigenlijk vind ik het zelf wel een leuk idee maar geen idee of anderen dat wel net zo leuk vinden. Ik ga er geen geld in stoppen door het te deponeren, te registreren of te patenteren. Nee, zo belangrijk is het niet. Ook niet wereldschokkend of zo. Ik weet ook niet of ik het zo openlijk durf te zeggen, maar tegen jullie persoonlijk onder vier ogen wel. Misschien bestaat het al. Ik kwam op het idee toen ik een foto van mezelf wilde maken. Dat zie je steeds meer. Iemand maakt een foto van zichzelf met op de achtergrond waar het echt om gaat. Ik heb dat op het Zomerparkfeest gezien toen de drummer een foto maakte van hemzelf en het publiek voor het hoofdpodium. Ik heb daar weer een foto van gemaakt. Vanaf de zijkant van het podium. Uit de gegevens van die foto blijkt dat ik die foto gemaakt heb op precies vrijdag 3 augustus 2012 om 21:07:06, dus bijna tien over negen. Dat moet dus, even op vorige edities kijkend op onze site, de Engelse bluesband 24Pesos zijn geweest. Klopt. Je ziet hier dat die drummer zichzelf omdraait om die bewuste foto te kunnen maken. Je kunt ook een foto maken door op een knopje te drukken zodat je fototoestel niet ziet wat jij ziet maar juist jou ziet. Als een soort spiegel. Ik heb daarop het idee gekregen. Maak het mogelijk om tegelijk twee foto’s te maken. Een van waar ik het fototoestel op richt en een van mezelf. Tegelijk. Zoiets als de gitarist links zou kunnen doen. Dan hoef je niet moeilijk te doen en kun je altijd bewijzen dat jij die foto maakte. De tijdens zijn exact gelijk. Op dezelfde positie genomen als de GPS coördinaten ook nog bekend zijn. Leuk idee? Eerlijk zeggen. Daarop verder bordurend zou ik het ook een leuk project vinden om foto’s met elkaar te verbinden die precies op het zelfde moment zijn gemaakt. Maar dan wellicht op totaal verschillende plaatsen in de wereld. Google moet dan een speciale zoekfunctie programmeren om op die manier foto’s op te zoeken. De meta-data is vaak beschikbaar en opgesloten in de foto (via eigenschappen bijvoorbeeld). Ik zou het te gek vinden als het opgepikt werd. Misschien is dat wel waarom ik het hier opschrijf. Want als het echt een goed idee is, kunnen jullie het ook niet voor jullie houden en ligt het zo op straat.  24Pesos op het Zomerparkfeest 2012 met de fotograferende drummer en gitarist

 • 04-05-2013  -

  De beroemdste en leukste straat van Venlo centrum, de Klaasstraat, heeft een streepje voor bij ons. Niet alleen vanwege Fotokino Linders, Xie Eyewear, Joep & Bert Dielen, Carriera! en Koops boekhandel. Maar ook door Restaurant De Kluis.En daar zijn nu alle redenen voor! Allereerst gaan we daar met alle bouwers van het Zomerparkfeest altijd gezamenlijk eten. Een soort therapeutische afscheidsmaaltijd. Nog een keer met elkaar aan tafel, nog een keer die markantste verhalen, nog een keer elkaars lief en leed delen. De klus zit erop. Zo’n gevoel. Maar er is nog wat. Twee weken geleden hielpen we de Kluis met een paar opbouwers van het Zomerparkfeest met hun buitenterras. Een extra voorjaarsbouwklus op een mooie zondag. Voor koffie, drinken en heerlijk eten werd gezorgd. Dus wij aan de slag met o.a. Hans Logtens, Cor Kleijn, Joost Backus, Jan Dibbets, etc. Ger was er helaas niet bij vanwege hartklachten en een vervelende nasleep. We zullen Ger wellicht dit jaar moeten missen als baas van het hack-team. Beterschap Ger, ook van alle bouwers! De omheining van het terras is trouwens ontworpen door architect Joost Reijnen, ook lid van het aankleding team, vriend van Saartje en vader van Mies. Hij was onze bouwbaas die dag. De dag was te kort om alles af te krijgen maar deze week wordt het terras officieel geopend! Van hieruit kijk je uit over de achterkanten van de stad. Een heel ander beeld van Venlo. Nog steeds mooi. Als je in de Klaasstraat loopt voel je je middenin de stad lopen en enkele momenten verder op het terras waan je je een toeschouwer van je eigen stad. Weg van alle drukte. Ik zie me al zitten met een goed glas wijn, met mijn leesbrilletje en een dik boek op dat terras in de zon. Dat wordt trouwens hopelijk ook genieten maandag 5 augustus. Die afbouwdag met vele vrijwilligers. Die extra Zomerparkfeest dag. Ook even weg van alle drukte. Ik droom en hoop dan op een prachtige zwoele zomeravond, een fantastisch verlopen feestje, een heerlijk vrijwilligersteam wat samen heeft gewerkt, een lekker groot friskoud glas bier, een lekkere maaltijd aan grote banken op het terras. Helaas dit jaar met iets minder Ger, maar we hebben de afgelopen jaren dan ook al wel heel veel Ger gekregen.  Ontwerper Joost geeft ons aanwijzingen hoe te bouwen, te schroeven, te zagen en te timmeren...

 • 01-05-2013  -

  Precies drie maanden nog. De hele maand mei, juni en juli. Dan barst het 37e Zomerparkfeest los, begonnen als straatfeest in de Heutzstraat in 1977. Om half acht om precies te zijn openen we gezamenlijk op 1 augustus 2013  het festival. Als we al samen een lied zouden gaan zingen, dan hebben we nu geleerd dat we dat niet gaan maken door iedere Venlonaar te vragen om een regel aan het lied toe te voegen. Wat we wellicht wel gaan vragen is om gezamenlijk mee te zingen. Dat hoeven we straks waarschijnlijk niet te vragen. Dat gebeurt dan gewoon. Daarover later veel meer. Er staat achter de schermen van de programmacommissie van alles te gebeuren. De eerste namen voor het komende Zomerparkfeest zijn net bekend gemaakt. Op vrijdag sluit popdiva Laura Jansen de tweede avond af op het hoofdpodium. Dat wordt ook meezingen. Diezelfde vrijdag is de Belgische schrijver Dimitri Verhulst in de carrousel. Dat wordt meer luisteren verwacht ik. Speciale aandacht ook voor het orgelgeweld van Orgel Vreten. Ik denk dat Colly and Dick Franssen vooraan staan en virtueel meespelen, een soort luchtorgel spelen. De bezoekers van het "Zomerparkfeest vaart door" in januari hebben de rock van Mozes and the Firstborn en de folk van Mister and Mississippi al kunnen gehoord hebben. Als ze het gehoord hebben, dan staan ze weer vooraan. Dat was geweldig. Vergeet niet om vriend of vriendin te worden van het Zomerparkfeest via http://www.vriendenvanzomerparkfeest.nl/ . Er zullen tijdens het feest tal van speciale acties voor de vrienden zijn. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld de ballonvaart over de stad tijdens het feest. Of gezamenlijk op de foto in de boot. Of een meet&greet met bekende artiesten. Dus hen persoonlijk ontmoeten en samen op de foto. Voor vrienden van het Zomerparkfeest begint het festival al op 30 juli. De speciale vriendendinsdagavond. Dan krijgen zij een muzikaal en wellicht theatraal voorproefje en een exclusieve rondleiding door het in opbouw zijnde Julianapark. Kortom dit zijn al redenen genoeg om ons te steunen. Voor ons is dat een duidelijk teken van de goodwill en met de financiële steun kunnen we weer het jaarlijkse zomerhoogtepunt mogelijk maken. Maar vooral om voor iedereen de hiphop van MC Fit, de retro jazz van Maison du Malheur, de indie muziek van Jacco Gardner, de Tanzaniaanse Jagwa Music en het koperblaasfeestje van Broken Brass Ensemble in die vier fantastische dagen met heel veel vrijwilligers mogelijk te maken.  Meezingen