Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 28-02-2013  - Je hebt nu naast de bikebuddy ook de festivalbuddy. Sinds gisteravond. Op initiatief van de Statencommissie Cultuur, Welzijn en Leefbaarheid. Misschien hebben jullie het al gelezen via twitter. Ook het Zomerparkfeest heeft sinds gisteren een ware buddy. Fractievoorzitter van Provinciale Staten van het CDA, Martijn van Helvert. Dat is in het ECI Cultuurfabriek in Roermond bepaald. Via lootjes. Dus het toeval is ons goedgezind! Met Martijn gaan we de komende tijd samen “iets doen” op cultureel gebied. We hebben zeker al plannen. Zuid-Limburg leert Noord-Limburg kennen. Dat is onze tweede link met de provincie. Naast onze recente toekenning als Cultuurplaninstelling. De culturele evenknie van de Champions League in Limburg. Martijn wordt onze trainer of in ieder geval een supporter van het Zomerparkfeest. Dit goede nieuws kwam na een snelle speeddating met vele statenleden van CDA, VVD, PVV, PvdA, 50Plus en GroenLinks. Inspirerende korte gesprekjes, waarbij eens te meer opvalt welke sympathie het Zomerparkfeest oproept. Zo’n groot gratis vierdaags festival met vorig jaar ruim 90.000 bezoekers van en door vrijwilligers. Met muziek in allerlei soorten en maten, theater, dans, wetenschap, poëzie, literatuur, straattheater, beeldende kunst. Op vijf podia en het heilige gras van het Julianapark. Elk jaar een toepasselijk eigentijds thema. Met heel veel trouwe sponsoren en Vrienden, die het Zomerparkfeest een warm hart toedragen. Kortom “Venlo staat weer op de kaart”, zoals dat tegenwoordig te pas en te onpas gepredikt wordt. Maar dat doet het Zomerparkfeest al zesendertig jaar. Dat op de kaart zetten, bedoel ik.  Onze buddy Martijn!

 • 24-02-2013  -

  Er ligt weer een dik pak sneeuw op het groene gras van het Julianapark. Alles is wit. De grond is hagelwit, de bomen zilverwit aan de bovenkant van de takken en zelfs de lucht is lichtgrijs. Allerlei tinten lichtgrijs. Wat dan opvalt is het knalrode stoplicht. Het stoplicht bij de oversteek van de Burgemeester van Rijnsingel. Het rode ronde licht steekt af tegen de wittinten. Het licht lijkt wel ronder dan anders. Af en toe wordt het oranje en groen. Elke keer een fel rondje. Tijdens het Zomerparkfeest veranderen die kleuren ook elke keer, maar dat valt dan nauwelijks op. Want daar staan dan de toiletunits voor. Maar ik denk dat het verkeerslicht gewoon doorgaat met rood, oranje en groen. Dat denk ik. Weet het niet zeker. Het heeft iets filosofisch en iets van Plato. Net zoals die boom die in het bos omknakt en geen geluid maakt als er toch niemand in de buurt is om het te horen. Maar misschien dat het een smart verkeerslicht is. Dat het verkeerslicht weet dat het nu even geen zin heeft om van kleur te veranderen. Er loopt toch niemand vanaf die kant het park uit. Ik kan me zo voorstellen dat zo’n paal ook denkt van bekijk het maar. Ik sta sowieso al voor paal, dus ook nog niet nog eens op groen gaan. Heeft geen zin. Vanaf de andere kant wel. Dan kom je vanuit Venlo-Oost en moet je langs de gele halfverharding, die nu ook helemaal wit is, langs het park naar de Vredespoort. Dat is de naam voor de kleine ingang bij de Vredesvlam. De vlam die altijd aan is en als symbolisch baken voor de vrede. Zo’n vlam heeft het veel gemakkelijker. Die hoeft alleen maar te branden en de kleur is altijd lichtoranjegeel. Misschien dat het verkeerslicht soms ook wel op oranje gaat. Zonder dat iemand het ziet. Uit solidariteit met de vrede. Als extra baken voor de vrede. Dat doet-ie misschien ook wel als de grote toiletunits er voor staan. We zullen het nooit weten.

 • 13-02-2013  -

  Dit hoor je vaak. "Ik ga straks weer naar ’t Park" of "Ik kom net van ’t Park". Ik hoor het Ciske, Louis, Debbie en anderen zo zeggen. Niet nou, zoals nu vlak na Vastelaovend, maar meestal in de zomer. Daar bedoelen Zomerparkfeest vrijwilligers en Zomerparkfeest bezoekers het Julianapark mee. Er is niemand, denk ik, die dan naar het Wilhelminapark loopt of naar het Bergerparkje. ’t Park staat eigenlijk niet letterlijk voor het park. Maar meer voor het festival in het park. Je gaan niet naar het park maar naar het Zomerparkfeest. Of naar het opbouwen van het Zomerparkfeest. En toevallig is dat in het Julianapark. Maar in andere steden is dat anders. Lijkt me zo. Toch? In Antwerpen bijvoorbeeld bedoelen ze er daar een snackbar mee. Vreemd genoeg. Daar is een taverne dat ’t Park heet. Daar liep ik toevallig eens langs. Het ligt aan de Loosplaats. Vlakbij een park. Het Stadspark. Geen idee of daar een feestje in wordt georganiseerd. In Brugge is er wel een feest in ’t Park. Een gratis mondiaal festival in het Minnewaterpark. Ook georganiseerd door vrijwilligers. Heeft wel iets weg van de sfeer van ons Zomerparkfeest. Toevallig is er in België nog een parkfeest. Het Feest in het Park. Dat is in Oudenaarde. Ook wel Fi:hP genaamd. Subtiel verschil. Feest in ’t Park versus Feest in het Park. Hier is dat verschil minimaal. Want sommigen zeggen hier even gemakkelijk “Ik ga straks weer naar ’t Park” of “Ik ga straks weer naar het Park”. En daar bedoelen ze in beide gevallen het Zomerparkfeest mee. Dit jaar op 1, 2, 3 en 4 augustus 2013. Heel vroeg in de maand dus. Iets om rekening mee te houden bij het boeken van je vakantiehuisje, huurcamper of campingplekje.
  t Park in Antwerpen aan de Loosplaats vlakbij hun park.

 • 01-02-2013  -

  De koningin komt niet op het zomerparkfeest. Althans Beatrix niet. Daar zijn we net te laat mee. Was wel in de lijn geweest. Want onze gouverneur, Theo Bovens, was er vorig jaar voor het eerst. En heeft het heel erg naar zijn zin gehad en ik neem aan dat hij dat ook aan onze vorstin doorverteld heeft. Kan haast niet anders. In het speciale tweewekelijkse Gouverneursoverleg. Om en om met het tweewekelijkse Commissaris-van-de-Koninginoverleg. De Venlose wethouders zijn er altijd, al jaren, gevolgd door enkele betrokken gemeenteraadsleden. Maar ik weet niet of die zo een sterke persoonlijke band hebben met het koningshuis. Onze Blerickse gedeputeerde hoop ik ook weer te mogen zien op het veld of lekker ontspannen in de sponsorruimte. En onze kersverse burgemeester. Ik heb hem al uitgenodigd om bij mij thuis te komen eten. Ik heb de recepten al op de keukentafel liggen. Van boerenkool tot karboèt met kroèt. Maar misschien wordt het wel Thaise currysoep, groente Tajine, mijn specialiteit, of een lekkere vissaus. We zien wel als de aankondiging in de mailbox ligt. Hij is aangesteld door Bea, dus kent haar door en door. Die doet wel een goed woordje voor ons. Want als prinses is ze ook welkom. Dit jaar kan het ook zomaar gebeuren dat onze eigen tweede kamerlid er zal zijn. Achter en zeker ook voor de schermen. Met zijn gevolg. Dan zal ik hem vragen of hij aan Maxima kan doorgeven dat ook zij altijd welkom is op ons festival. Samen met W.A. van Buuren. Alhoewel. De beveiligingsvoorwaarden lezend, lijkt het me niet echt fijn. Nee. Laten we maar gezellig met alle stadsgenoten, alle aanpalende dorpen, de grensstreek, alle vrienden, alle kennissen van verder weg, alle toevallige passanten, alle cultuurliefhebbers, alle vrijwilligers en alle sponsoren een feestje bouwen. Dat is al een klus genoeg. Over precies over zes maanden!  Knijp met je ogen en kijk door je wimpers naar ....