Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 31-08-2012  - Vrienden hebben we al jaren. Uit alle winstreken. We hadden zelfs vrienden uit Australië. Maar Jelte en Marijn zijn nu weer in Nederland. Dat waren eerst de verste vrienden. De dikste vrienden hebben we ook al gehad. We hebben er ook eens een uit China gehad geloof ik. Nu hebben we ook een leuke Vriendin uit Amsterdam. Zij heeft zich dit jaar aangemeld als Vriend. Wellicht heeft haar woonadres invloed gehad op de keuze om in het jaar van de Ark Vriend van het Zomerparkfeest te worden. De Admiraliteitstraat. Gemma verzamelt meer van deze wetenswaardigheden. We hebben nu Vrienden op de Grootschoterweg in Budel, op de Kapitein Bestweg, Walstraat en Havenkade in Venlo. En wat dacht je van Juliette op de de Stuurmankade. En in de Zeemanstraat. Allemaal zeemansvrienden van het Zomerparkfeest! Via het Vriendendesk op het Zomerparkfeest zijn dit jaar allerlei Vrienden geworven of een eerste aanzet aan gegeven. Zoals Dirk uit Duitsland. Enkele passages uit de briefwisseling. In perfect Duits. "Ich glaube wir haben uns während das Zomerparkfeest gesprochen bei dem Freundenkiosk. Natürlich kannst du Freund werden, wir freuen uns darauf! Die Freunde unterstützen das Zomerparkfeest. Jedes Jahr organisieren wir am Dienstag bevor dem Zomerparkfeest, den Freundenabend. Die Freunde können dann das Freundenpaket abholen (mit darin u.a. das Freunden T-shirt - jedes Jahr einen anderen Entwurf, es spielt eine Band und die Bar ist geöffnet. Ausserdem gibt es während das Zomerparkfeest verschiedene Aktionen nur für Freunde. Die Freunde vom Zomerparkfeest zahlen einmal pro Jahr 35 Euro und dieser Betrag wird automatisch incassiert. Aber es ist einfacher wenn du diesen Betrag selber überweist von Deutschland nach Holland. Das kann rund dem 1. Juni 2013. Wenn es noch Fragen gibt, hör ik das gerne von dir." Zo ontstaat er iets moois. Dat voel je. Niet alleen met deze Vriend maar met al die dertienhonderdeenenzestig Vrienden van het Zomerparkfeest. Ofwel Eintausenddreihundert und Sechzig Freunden des Sommerparkfestes. Dat klinkt alweer heel anders. Mit freundlichem Gruss.

  Tatto
  Een gepavoiseerde zeevrouws tattoo op het Zomerparkfeest 2012
 • 26-08-2012  - Als ik het heb over een CISCO 887 VDSL2 ROUTER, een NetASQ U120 firewall, Radionet RB-800 unit met externe antennes, AT switch 24 port, UPS AEC online 3kVA, Omni antenne 21 dBi, 230V verdeeldozen, Office365, HP PV6's, 6PARK, en UTP/STP bekabeling, dan weet u ook niet waar ik het over heb. Bij Systemec wel. Gelukkig maar. Zij verzorgen de digitale communicatie op het Zomerparkfeest terwijl ITSN ons voorziet van computerkracht om te werken. Nu gaat die communicatie grotendeels draadloos. Met een gigantische bandbreedte. Dat betekent dat er veel data door de lucht verstuurd kan worden zonder dat het gaat haperen of storen. Voor het betalen met pinpas, updaten van de site, uploaden van foto’s, e-mailen, tellerstanden van de telpoortjes doorzenden, etc. Ze hebben het hoogste en warmste plekje op het park. Daar zitten Marcel en Bart bijna permanent te checken, te meten, bij te stellen. Samen met de communicatiegroep met onder andere Alex, Andy, Anne, Teun, Henny, Wiel, Sam, Neal en Guus. Bovenop de kassa aan het begin van de eetstraat zitten ze. Vandaaruit kunnen ze veel zien. Rechtstreeks en via allerlei camera's van Mike. Ik was daar ook toen de poorten dicht gingen, ruim voor het begin van Rowwen Hèze, het cadeau van Antares aan de stad. Om precies te zijn om zeven over vier 's middags. Rowwen Hèze begon om kwart voor zes. Ruim anderhalf uur voor de eerste accordeonklanken. Zowel wij als de politie en de beveiliging hadden overzicht. Ter plekke liepen ze ook rond om te kijken hoe druk het was. De precieze getallen van het aantal bezoekers waren in een grafiekje weergegeven op onze beeldschermen en op de beveiligde telefoons van de politie. Het is allemaal goed en veilig gegaan. Jammer natuurlijk dat er velen (net) te laat waren. Leuk natuurlijk dat het zoveel bezoekers trekt, maar eigenlijk willen we gastheer en gastvrouw zijn voor iedereen. Simon ging rond vier uur ook even te parkeermeter bijvullen en kon er daarna niet meer in. Het concert was goed mee te beleven op de Deken van Oppensingel hoorde ik. Sommigen gingen de stad in om later terug te komen. Dat gebeurde ook bij de regenbui in het begin van de avond. Zo heeft de stad ook meegeprofiteerd van het succes van het Zomerparkfeest. Daarmee wordt het nog meer het stadsfeest zoals het bedoeld is. Zo heeft elk nadeel zijn voordeel.


  Marcel van Systemec. Hoog en droog aan het werk.
 • 20-08-2012  - Het Zomerparkfeest wordt door iedereen op zijn of haar manier beleefd. Een ieder maakt eigenlijk zijn eigen op maat gemaakt Zomerparkfeest. Dat hoor je van bezoekers, van vrienden, van artiesten. En van Juulke Friesen van Stichting Jeugdcultuurfonds, die de fooienpot hebben gekregen. Speciaal bestemd voor de Venlose kinderen. Maar ook van het A-team, ook wel de Flying Docters genaamd, die het zo leuk vonden dat er op een bepaald moment drie verpleegkundige artsen tegelijk in het park waren. Gezelligheid en nut verenigend. Of de mensen die net iets te laat aankwamen voor Rowwen Hèze. En toch buiten op de Deken van Oppensingel samen hebben genoten. Een feestje naast een feestje. Of de mensen die bij de regenbui moe de stad in gingen, zodat het overdruk was in vele Venlose restaurantjes. De mooie verhalen van achter de kassa. De gastdames en gastheren van het Zomerparkfeest. Of na de zondvloed-regenbui de stoet terug naar het festivalterrein voor Gers Pardoel. Of de enthousiaste reacties op het optreden van de Sunday Zombies & The Brain op het vrijdagse Vriendenpodium. Het extra dataverkeer van alle foto's die op de site zijn gezet. Om maar niet te spreken van de Picknick der Loveboat. Tot aan het hoofdpodium lagen en zaten we op de kleedjes. Met hapjes. Roel Driesvink of Dries Roelvink of Droes Rielvink speelde ergens achterin. Van mensen die per ongeluk toch op vakantie waren en stiekem onze site of ‘uitzending gemist’ van Omroep Venlo bezochten. Anderen die dat juist niet durfden. Of van de Mick Jaggers en de Rocks off band, die weken later nog een decimeter boven de aarde zweefden. Of de Parcaholic-kids, zoals Luuk, die de 's nachts gemaakte en gedrukte Parkpraot uitdelen aan de vroege bezoekers. Kortom iedereen beleeft het mooiste gratis vierdaagse Venloos volksfeest helemaal zelf. Op zijn of haar eigen manier.

  Luuk
  Luuk Oostdam deelt de Parkpraot uit bij de boeg van de Ark.
 • 15-08-2012  - Hofleveranciers van het Zomerparkfeest 2012 zijn José Duckers (Blerick) en Paljas (Grubbenvorst). Zij zijn de kleermakers van de kapiteins van de ark. Zowel voor de twee kapiteins eerste klas Tom en Rom op de boeg van de ark tijdens de Safari als voor de kapitein bij de opening, afkondiging en op vele foto's met Vrienden van het Zomerparkfeest. Pakken en petten te kust en te keur. Inclusief het blauwe matrozenpak met matrozenpet voor Jasper. Hij assisteerde de kapitein in zijn hachelijke tocht naar het hoge kraaiennest. Vandaaruit barstte Rock off! los met het levensechte Rolling Stones geluid. Zo langzamerhand komen meer en meer herinneringen terug van vier dagen Zomerparkfeest. Zoals het volgende verhaal. Van Freek. Een zoon van 12 jaar, geworden op 9 augustus jongstleden. Twaalf jaar geleden op 6 augustus 2000, liep zijn bijna moeder Evelien hoog zwanger rond op het Zomerparkfeest. Genietend van het concert van Rowwen Hèze in het Julianapark. De baby zou eigenlijk op 23 september 2000 geboren moeten worden. Het liep allemaal anders. Tijdens het concert kwamen onverwachts de weeën. Evelien zei nog: “Als hij nú geboren wordt, noemen we hem “Rowwen”. Zij en haar man Sander kochten een T-shirt. Van Rowwen Hèze. Uiteindelijk is Freek op de woensdag na het 24e Zomerparkfeest geboren. Het T-shirt heeft hij later, toen hij groter was, als pyjama gedragen. Zeg maar gerust afgedragen. Nu is Freek 12 jaar en Rowwen Hèze was weer in het park. Freek heeft zijn T-shirt alsnog gesigneerd gekregen door de mannen van de band. Tot zijn grote verrassing. Georganiseerd door zijn ouders.

  Freek met Rowwen Heze en ouders
  Freek met T-shirt, Rowwen Heze en familie.
 • 10-08-2012  - Gisteren liepen nog enkele WAA medewerkers de allerlaatste prullen van het veld te rapen. Toen restte nog de gelige aftekeningen op het grasveld als fysieke herinnering aan het Zomerparkfeest 2012 (zie ook Google Earth 51°22'7.30"N/6°10'28.09"O). Alles was weer brandschoon. Mijn Zomerparkfeest zweet heb ik weggebubbeld. Mijn spieren en geest kregen weer wat rust. De accordeonklanken van Tren van Rowwen Heze, een cadeau van de honderdjarige Antares, zijn verstorven. De dieren weer opgeruimd. De vrijwilligers weer naar huis. Wat blijft zijn de vriendschappen, de herinneringen en de foto's. De tocht begon met de fantastische Stones klanken van onze eigen Rocks off en via onder andere Blaudzun, Kapok, Rina Mushonga, Electric Wizard, JAH6, Case Mayfield, Erwin Garcia, Jodymoon, Meisje van de zee, Rowwen Heze, Henk de Velde, Dope D.O.D., Hans en Greetje, Mursk & Sjoeff, Gers Pardoel en het bruisende feestje van de Venlo All Stars DJ-team zijn we langzaam weer veilig de haven ingevaren. Daarmee komt er een einde aan het 36e Zomerarkfeest. De bezoekers hebben vanuit hun hart de honderden vrijwilligers een staande ovatie gegeven voor al dit werk. Wij applaudisseren voor al onze Vrienden van het Zomerparkfeest, al onze sponsoren en al onze subsidienten. Voor al die giften, werkuren, materiaal waarmee wij dit jaarlijkse culturele volksfeest kunnen opbouwen. Bedankt.
  We zien u graag terug voor het 37e Zomerparkfeest op donderdag 1 augustus 2013. Zet alvast maar in uw agenda, want het is weer vroeg in het jaar, zodat u uw vakantie erop af kunt stemmen!

  Dieren van de Ark
  Heel veel meer foto's in de fotoseries op op de site van Ger van der Heijden en lees het prachtige gedicht van stadsdichter Herman Verweij
 • 07-08-2012  - Veilig in de haven wordt de ark weer afgetuigd. De dieren verlaten het dek, de mast wordt gestreken, het scheepsruim wordt leger en leger. Zestig vrijwilligers werken in groepjes en daardoor schiet het totaal lekker op. De Olifant schuift door het Julianapark, de boeien worden ontmanteld en de trussen neergehaald. De glimlach staat op alle gezichten. De tafels zijn verzameld, de bars staan weer op een rijtje en veel hekken in de containers. De gevonden voorwerpen naar de politie, inventaris weer naar Arno, de antennes zijn dichtgeklapt. De kapitein en eerste stuurman verlaten als een van de laatsten de ark, of wat daarvan over is. Zoals dat hoort. Vermoeid maar voldaan. Na een geweldig feest is het ook veel nagenieten op maandag. Zeker als we samenkomen in de Kluis in de Klaasstraat. Zij sponsoren het diner van de sjouwers en de bouwers. Een applaus klinkt door het restaurant. Een heerlijk buffet staat klaar met kabeljauwsalade, zalm en lamsvlees en nog veel meer. De Limburger lijkt wel een extra editie van de Parkpraot en gaat van tafel naar tafel. Tussendoor worden nog vijf Floriadekaarten verloot onder de Parcaholics. Het gedicht van Herman Verweij gaat van hand tot hand. Een prachtige ode aan ons Zomerparkfeest en het werk van zovelen onbezoldigden. Tafel 1 aan stuurboord mag het buffet openen. Op dat moment begint het hard te regenen en verschijnt een felle regenboog aan het zwerk. Hoe symbolisch. Het teken van Gods verbond met Noach. Hij gaf Noach toen ook de opdracht vruchtbaar te zijn en de aarde weer te bevolken. Maar daarvoor waren we waarschijnlijk allemaal veel te moe.

  de Kluis
  De regenboog boven het binnenkort te openen boventerras van de Kluis.
 • 05-08-2012  - De laatste dag van onze vierdaagse bootreis breekt aan. Maar gelukkig wel weer een lekkere lange zwoele zomerdag. Om twaalf uur al Jodymoon onder de boom. Als u kinderen hebt, moet u ook vroeg op om de hele middag mee te spelen op het dek. Op het hoofdpodium gaan de trossen los voor Ian Thomas. Daarna ronddobberen langs Hans en Greetje, Meisje van de Zee, Onderwaterwereld voor de allerkleinste schepelingen, Boot Kamp en nog véél méér. We horen de eenzame verhalen van A.L. Snijders aan in het ruim van het museum. Via de rock&roll van Tommy Ebben & The Smalltown Villains, Latijnse rock van TenTemPiés en de jazz van het Neil Cowley Trio, hijsen we het grootzeil, zetten de fok strak en laten het zijzwaard aan lijzijde zakken om scherp aan de wind te zeilen naar de grootse middagband, Rowwen Heze. Het cadeau van de honderdjarige Antares aan Groot Venlo. Als daarna de golven ietwat geluwd zijn, varen we gezamenlijk voor de wind door naar Dope D.O.D., The Excitements, Wallace Vanborn en Skip&Die. Alle hens aan dek, ouders, opa’s, oma’s, ooms, tantes, neven, nichten, kinderen en kleinkinderen. Als we de haven binnenlopen, zingen we nog één keer met volle borst mee met Gers Pardoel. Daarna tuigen we langzaam het schip af en strijken we de zeilen. We hebben de zondvloed overleefd. De baarden kunnen dan aan wal weer worden geschoren.
  Adieu en tot volgend jaar voor de zevenendertigste editie op 1,2,3 en 4 augustus 2013.

  A.L. Snijders
 • 03-08-2012  - Vandaag is het niet voor de poes. Alhoewel. Op het terrein wel. Om een uur of negen ’s avonds en later nog een keer. Straattheater “Niet voor de Poes”. En … we hebben weer blues op de vrijdag. 'Eindelijk' hoor ik velen van u zuchten. De spannendste Britse bluesband van het moment, “24 Pesos”. Met een pilsje in de hand op en neer wiegen. Dat kan ook met Rina Mushonga die met haar soulvolle gitaarspel je ook recht in je hart raakt. Of met de diepe teksten in ons eigen dialect van singer-songwriter Jos Hol. Of de film Inbetweener tussendoor in het museum. Als je dit doet heb je nog maar het halve festivalterrein gezien. Uit de Circus doemt ergens op de avond loodzware dampende psychedelische occulte hekserij op. Is dat niet meteen jouw ding, dan wellicht wel luchtige salto's en sierlijke pirouettes. Kijk of je ergens een grote mast ziet staan. Zonder kraaiennest. Daar is het te doen. En dan heb ik het nog niet eens over de nachtelijke uurtjes. Als de wind is gaan liggen, dan blazen The Blackwax, Om Unit en Claro Intelecto ons wel weg in de zeiltenten. Hou je goed vast. Dan komen de stoere verhalen vanzelf naar boven. Zeker de volgende morgen. Want dan is het weer vroeg dag!. Als kapitein van de Ark kan ik u melden dat we op koers liggen en veilig en rustig doorvaren. Onze eerste stuurman houdt alles in de gaten. Er zijn geen ijsbergen geconstateerd en het zware weer lijkt wat afgenomen te zijn, maar we blijven alert. Op dit moment zijn matrozen bezig het park schoon te maken (WAA), de tafels te dekken (SOB) en alle voorbereidingen op de podia te doen (Purple). Daarnaast zijn onze eigen matrozen al op de ark bezig. Gisteren zijn we in ieder geval niet aan lager wal geraakt.

  Uw Kapitein van de Ark
  Er zijn ook foto's gemaakt door de 2J's, Joep en Jan, zie http://zpf.joepkeij.nl/
 • 02-08-2012  - Komt aan boord, dan kan ik U persoonlijk welkom heten op het ZomerArkfeest. Kom op tijd van wal, zodat we samen vier dagen lang de woeste baren kunnen gaan weerstaan. Ook dan is er een welkom aan de bijzondere dieren uit de vier windstreken Velden, Nettetal, Tegelen, Blerick. Op de Ark komen we samen en wapenen we ons tegen de naderende stormen aan het einde der tijden. Alles wat belangrijk is, hebben we aan boord. Cultuur, lekker eten en de leukste mensen. U kunt op het dek onbezorgd genieten van alles wat we voor u uitgezocht hebben. Zeemansliederen met Meindert Talma, overleven met zwemmer Maarten van der Weijden en zeezeiler Henk de Velde, we gaan allemaal naar Rowwen Heze, de Plastic Noach van gebruikte bekers, de bootverhalen van schrijver A.L. Snijders, de apocalyptische modeshow van Linda Friesen, Blaudzun, de theatershows Boot, Onderwaterwereld en Meisje van de Zee, dansgezelschap ISH op het hoofdpodium, “hoe maak je een ark?” door Ithaca Science Center, Gers Pardoel en nog héél véél meer! Onze matrozen bemensen de bars, kassa’s, podia en infostands, ondersteund door al die honderden onzichtbare zeebonken onder in het dek. U zult vast ook uw kameraden ontmoeten op de ark. Dat is het Zomerparkfeest. Al zesendertig jaar. Ik zie U graag. Ik zal U dan ontvangen als Uw Kapitein van de Ark. Meer zeggen we niet. Tot zo!

  Poster 2012
 • 01-08-2012  - Het Zomerparkfeest thema is overal zichtbaar op het Zomerarkfeest. Vooral in het programma en in de aankleding. Je moet door de houten boeg om op de ark te komen. Je komt alle dieren tegen. Olifanten, giraffes, vlinders, koeien en veel meer. Soms op ware grootte. Donderdag om kwart voor zeven begint het feest al. Vanuit de vier windstreken, Velden, Nettetal, Tegelen en Blerick verzamelen ze zich. De stoet van dieren vertrekt dan van ons Museumplein naar de ark in het park. Toegesproken vanuit de boeg. Het kraaiennest torent hoog boven de ark uit. De zeilen van het hoofdpodium staan dan strak. Alle mannen laten hun baarden staan. Deze saamhorige oproep is gedaan tijdens de Vriendenavond en wordt serieus opgepakt! De boeien liggen klaar en de bakens zijn duidelijk te herkennen. Op de ark zijn we veilig voor de crisis, recessie en de teloorgang. De ark van Noach is nog steeds de metafoor. Op school hadden wij het altijd over de ark van Noë. Na enig zoekwerk en tips van Vrienden, wordt Noach in protestantse kringen gebruikt en de katholieken gebruikten de naam Noë. In het Hebreeuws zijn er ook verschillende uitspraken, zoals Noah en Noë en in het Arabisch zelfs Nuh en Noeh. In de Koran komt Noach ook voor. Of zoals Jan Brouwers van Venlo Partners me mailde na de gezellige Vriendenavond “In het van oudsher overwegend katholieke Venlo heet Noach gewoon Noë! Halde zoë! Dat zijn de kleine dingen die het Zomerparkfeest zo leuk en saamhorig maken.

  Zon!
  Schaduw in de zon op de halfverharding in het Julianapark. Het weer ziet er goed uit.voor de komende Zomerarkfeest dagen. Na ons de zondvloed...