Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 30-07-2012  - Er valt wat te vieren op het Zomerparkfeest. Onno is dit jaar ook al twintig jaar vrijwilliger. De trotse glimlach komt over zijn vriendelijke gezicht. Ook op het gelaat van Wim zijn vader. Die heeft hem als klein jongetje altijd meegenomen. En nu is Onno zelf een van de elektriciens. Een kaarsje is aangestoken bij het Kapelleke. Het dak van het hoofdpodium is al klaar en wordt vandaag opgetakeld. Bericht vanuit België. "Awel meneer Martijn, maandagavond staat um rechtop!". Het gaat hier om de Circus. Welteverstaan. Het Vriendenpodium vordert. Er moet nog wel fijne dreszand komen voor de natte plekken onder de bomen. De Vredesingang staat ook al. Giel en Sam hebben de Vriendencontainer leeg op de goede plek geplaatst. Daar kunnen de Vriendenpakketten er in komen. Daar is een groep thuis mee bezig. Hele huis vol met zakken. Net als bij Jellie en Kees. Daar staan de dozen met de mooie zeemans T-shirts al klaar. Er komt nog een instructiefilmpje of handboek hoe een grote stapel stoelen handig verplaatst kan worden zonder te vallen. In de avondzon eten we de verzorgde maaltijd van Ad Born. De saladevitrines voor in de vrijwilligerstent heeft hij meteen meegenomen. De stemming is relaxt, alhoewel er nog veel moet gebeuren. Verhalen van vroeger passeren de ronde. Van het Hammondorgel van Dicky Franssen via snel geïmproviseerde vaste stroom van overbuurman Marcel Walda. Dat was vorig jaar. Vanavond komen evenementen organiserende organisaties langs. Dan is er de eerste rondleiding. Alicia van der Elst moet zich melden bij het Zomerparkfeest. Zij was hier gisteren. Het is gevonden. Sam is er al achteraan aan het gaan. Als je haar kent, geef het dan aan haar door.
  Nog 3 dagen ...

  Vriendenpakketten thuis
 • 28-07-2012  - "Pimp diene Waffel". Dat is de nieuwste actie van Lamers Banket uit de Parade. Stuur de foto tijdens het Zomerparkfeest van je mooiste wafel op naar hun website. Op het veld staat het geraamte van de boeg te blinken in de zon. Nu het houtwerk. Peter en Mieke laten enthousiast de computertekeningen zien. Waanzinnig. Alleen daarom kom je naar het Zomerparkfeest. Johan meldt in zijn 10 minuten zuivere koffie van honderdtien acts op het Zomerparkfeest. Dat wordt wat. De gouverneur komt ook langs tijdens zijn Limburgse zomertour toen hij dat hoorde. Er worden speciaal voor de aankleding twee valtuigjes aangeschaft. Veiligheid eerst. Iedereen mag elkaar erop aanspreken als er iets veiliger kan. De bouwhekken hebben aan de buitenkant zwarte zeilen. Aan de binnenkant witte. Cor valt helemaal weg met zijn hagelwitte sokken. Nog wel. Ondertussen loopt Plotje als een veldheer op zijn azuurblauwe sokken. Ral 5005 voor de kenners van kleur en Lumar. De Nederlandse vlag is nu compleet. We vieren de drieëntwintigste verjaardag van Kay met "We truss you!". Opvallend trouwens hoeveel mannen er met baarden rondlopen. Een oproep aan alle mannen in Groot Venlo. Laat je schippersbaard staan tijdens het Zomerparkfeest als ode aan Noach. Maaike, Jacqueline en Geert zorgen voor de koffie met broodjes voor de lunch. Thijs Vullings en zijn matrozen hebben de zeilen van de vrijwilligerstent alweer strak getrokken. De bestelling bij het Pakhoes staat al klaar. Mariet is enthousiast en heeft er net als haar dochter Amy veel zin in om het artiestencafé te gaan runnen. De kleurstelling is uitgezocht in lijn met het thema en er komen lederen bankstellen. Hein, Frans en Anny, drie ere-bestuursleden van het Zomerparkfeest, komen gezellig langs. Joost mompelt binnensmonds over de Picknick der Apocalyptische Treurnis. Doch hij wordt meteen opgepept door zijn makkers van het H-team. De eerste laag van het hoofdpodium staat al. De containers worden gesloten door Cor. Dan even lekker napraten en eten bij Café Central.
  Nog vier dagen met een bezoekje aan het kapelleke van Genooi …

  Huub en Fransje
  Als u door de Keullerstraat loopt kijk dan even aan stuurboord als u naar de stad loopt en naar bakboord als u uit de stad loopt. Het museumpje van Huub en Fransje. Deel van het Venlose Museumkwartier.
 • 28-07-2012  - We zijn begonnen. Weer een dag eerder dan normaal. Het kleine materiaal wordt uit de krochten van Arno's appartement getrokken. De symbolische Strijpstreep ligt er en de functionele Martijnlijn is gespoten. De nieuwe opbouwvrijwilliger Alex wordt geïnaugureerd door Kay in het T-team met de bijbehorende speld. Het uitzet-team (U-team) evolueert naar optimale efficiëntie. Inclusief klein scherp mesje om het rood-wit lint door te knippen. Het MJK punt is gezet. Anderhalve meter naar bakboord. De hoofdtrus staat al. De ingang door de boeg van de ark. Hoe toepasselijk is het als de overgekochte "Venlo aan Zee" bar wordt geplaatst. Op het hoogste punt van het park. Daar is het een uitdragerij van spullen uit de zeecontainer. Voor iedereen is er wat bij. Paraplu's, koelers, glazen, stroomdraad, lampjes. Het busje van Bob ligt vol. Met name met zijn gereedschap en onze oude zonneschermen. Hij komt woensdag pas weer terug, zoals het er nu op lijkt. Het H-team heeft de gloednieuwe gator (spreek uit gayter) uitgerust met paraplu tegen de hitte en de zonkracht. Zij zijn ook al begonnen. Niets lijkt nog op een naderende zondvloed. De messen worden uit het kampeerbusje van Cor gehaald voor de lunch met veel water. Op andere plaatsen wordt buiten het gezichtsveld ook hard gewerkt. Zo krijgen we meerdere keren per dag een vraag voor akkoord voor het betalen van rekeningen. Charlotte zit bijna de hele dag aan de computer lijkt wel. Dit zijn de investeringen die er nodig zijn om het feestje op te starten. Bedragen van enige honderden, soms duizenden gaan over de toonbank. Gelukkig hebben we zoveel trouwe sponsoren. Die zorgen ervoor dat we op voorhand geld op de RABO bank hebben. Dat realiseer je je dan weer. Het ruwe hout wordt binnengebracht en ruikt het meteen naar ark. Plots is er die digitale buiendreiging van zwaar onweer om vijf uur en de hele nacht regen. Komt de zondvloed dan werkelijk nu al? Jan D. te V. ontkent alle leugenachtige weerberichten. Hij krijgt weer gelijk. Om een uur of zes, wandelen we in prachtig weer naar Café Central. De terrassen zijn propvol. We worden warm onthaald met gesponsorde biertjes, kleine en grote, en gesponsorde warme maaltijden. Het aankleedteam eet Italiaans en heeft nog een vergadering die avond. Carel komt nog van het werk in Deventer. We drinken en kletsen nog even door tot iedereen moe maar voldaan huiswaarts keert. Nog vijf dagen…

  In de krochten van ArnoUitdragerijHout voor de boeg
 • 27-07-2012  - 'Vrinde helpe dich de waereld te ôntdekke' hebben negen Venlose vrienden wel erg letterlijk opgenomen. De tekst van het T-shirt van de vrienden van de Zomerparkfeest sprak hun zo aan, dat ze besloten om de wereld te ontdekken en drie en een halve week naar Bhutan te gaan. Al tweeëndertig jaar lopen deze vrienden een wandeltocht ergens in Europa. Bergachtig maar géén klimpartijen. Ter gelegenheid van hun 33e tocht besloten zij het geluk te zoeken in Bhutan: een minuscuul bergstaatje in de Himalaya, gelegen in Azië tussen China en India. Bhutan staat nog steeds synoniem voor avontuur buiten de gebaande paden. Het Bruto Nationaal Geluk is de graadmeter voor de welvaart van hun land. Men gaat hier uit van de boeddhistische principes welke gelijk zijn aan de principes van het Zomerparkfeest: dat het uiteindelijke doel van het leven het innerlijk geluk is. De vrienden hadden een missie: op zoek te gaan naar dit geluk. Met de indrukken die ze tijdens hun reis hebben opgedaan kunnen ze maar één conclusie trekken. Het ware geluk hoeven ze niet ver te zoeken. Hun geluk ligt niet in Bhutan maar bij hun zelf, hun gezin en last but not least bij hun unieke vriendschap. Een vriendschap ook kenmerkend is voor het Zomerparkfeest. Voor de Dzong staan de Jacaranda bomen volop in bloei met haar paarse bloemen. Murmelende monniken, tromgeroffel, gerinkel van belletjes en brandende kaarsjes, net iets anders dan het Zomerparkfeest, maar toch. Het mystieke en mysterieuze is ook zeker bij ons terug te vinden.
  Trouwens we zijn in het Julianapark al begonnen met de opbouw. Weer een dagje vroeger. Vanwege de grote ombouw van het park tot een schip! Mysterieus genoeg? Fiets eens langs de Deken van Oppensingel... Nog 6 dagen!

  Bhutan vrienden voorzijde
  Bhutan vrienden achterkant van het shirt
  De vrienden bij de Phunakha Dzong, meer reisverslag op de blog op www.nationaalgeluk.nl
 • 25-07-2012  - Sommige vrijwilligers zie je opgroeien. Groeien. Van snotneusjes tot ferme knapen die van wanten weten en hard kunnen pezen. Eén zo'n groepje heeft zich de afgelopen jaren gevormd tot een hecht team. Michiel, Kay en Jasper. Tien jaar geleden kwamen ze zich schoorvoetend aanmelden in het Julianapark. In het kielzog van Carel. Ik weet het nog. Ze keken vooral hun ogen uit. Wilden graag, maar zagen nog niet zoveel en konden nog niet zo heel veel. Moet je ze nu zien. Voor ons zijn ze nu heel bekend als de hardcore van het trussen-team (T-team). Maar dat niet alleen. Ze kunnen alles. Echt alles. En goed. Anderen kennen hen ook wel van het jeugdtrio van de Wien. Het Zomerparkfeest heeft ze gevormd. Of beter gezegd eruit gehaald wat er al lang in zat. Via de ouders en hun eigen inborst. Ze zijn trouwens alle drie het hele jaar met evenementen bezig. De passie leeft langer door. Michiel behartigt alle wereldpers op de Floriade. Kay doet podiumbouw en met zijn studie Fysiotherapie helpt hij mensen met pijnlijke spieren van het werken op festivals. Jasper doet de opleiding podium en evenemententechniek. Hij heeft zelfs een jaar overgeslagen. Teveel ervaring. Op jonge leeftijd al opgedaan op het Zomerparkfeest. Het Zomerparkfeest als opleidingscentrum. Ook dat nog. Dit jaar zijn ze tien jaar vrijwilliger. Onafscheidelijk en toch eigen. Als de studie het toelaat zijn ze er weer vanaf het eerste uur bij. Totdat de laatste trussen zijn ingepakt en het meeste materiaal uit het Julianapark weg is. Kanjers dus! Hier staat dertig jaar ervaring! Gefeliciteerd!

  Michiel, Kay en Jasper
  Deze foto is van ongeveer acht jaar geleden. Moet je ze nu zien!
 • 23-07-2012  - Bij de landmacht zijn we bekend. Vanwege de telpoortjes. Daar heb ik al over bericht via de blog op 17 mei jongstleden. Maar Ger doet het nu nog eens dunnetjes over. Tijdens de Vierdaagse zit, staat, loopt hij met het Zomerparkfeest vaandel. Gemaakt van de gloednieuwe poster van dit jaar. Iedereen, ook niet-soldaten, kent ons nu. De Vierdaagse is trouwens een prima voorbereiding voor het Zomerparkfeest. Dan loop je ook je voeten onder je romp vandaan. Zeker als je niks wilt missen van het programma. Vanaf de Circus tot het Vriendenpodium is al gauw tweehonderdvijftig meter lopen. Hemelsbreed. Tel eens uit als je op een dag een paar keer op en neer moet. Soms zelfs meer. Als je vanaf het vrijwilligersgebied bij de container van Rooswinkel, waar Marlie van Ulft de scepter over zwaait naar het backstage gebied moet van het Vriendenpodium, waar de net vijftig geworden Ronald Martijn zetelt. Dan zit je zo aan een paar kilometer. Zeker als je om mensen heen moet lopen. Dan komt er nog een factor bij. Een half pi ongeveer. Dus zeg maar een kleine zestig procent extra. Dus als u niet mee hebt gedaan aan de Venloop of de Vierdaagse. Ga nog eens een rondje lopen op de hei. In de schoenen die je straks aan hebt in het Julianapark. Niet je netste maar wel je lekkerste schoenen. Die tegen het stof kunnen. Ik heb me voorbereid in de Alpen. Lange tochten op hoogte. Dus mijn rode bloedlichaampjes zijn in voldoende mate aangemaakt. Om die vier en meer dagen aan te kunnen. Succes met de voorbereiding voor het Zomerparkfeest vanaf volgende week.
  Nog tien nachtjes slapen ....

  Ger met soldatenGer staand met posterGer weer zittend...

  Dit is Ger ten voeten (maat 49) uit!
 • 21-07-2012  - Het Julianapark wordt dit jaar veranderd in een grote Ark. De Ark is hét symbool voor overleven. Dat was Fred niet gegund. Hij vocht tegen de lichaamsvreemde vergroeiing in zijn hersenen. Met een ongekende vechtlust en een ongelooflijk optimisme. Hij zou erbij zijn dit jaar. Zeker weten. De poster van het Zomerparkfeest hing op zijn kamerdeur in het Hospice. Samen met hem opgehangen. Niet lang erna is hij toch nog plotseling gestorven en gecremeerd in het allereerste nieuwe vrijwilligersshirt van het Zomerparkfeest 2012. Dat is wat hij nog graag wilde. Vele vrijwilligers waren erbij. Ook om Ellen, Lizzy, Pim, Dimphy, zijn ouders en alle andere allernaasten te steunen. Wat mogen we als Zomerparkfeest trots zijn dat hij een van ons is geweest. Als commissielid van zowel de technische als de veiligheidscommissie, was hij een fantastische vrijwilliger. Hij kende vele Parcaholics. Velen kenden Fred. Samen een shagje roken op het muurtje. Rustig en efficiënt op de heftruck. Hij zag het werk. Altijd in voor een geintje, maar zeker ook kritisch en immer op zoek naar oplossingen. Vanaf het eerste uur met de opbouw tot de laatste uurtjes van het afbreken in het Julianapark. Dat was Fred. Dat is Fred. Aanstaande vrijdagmiddag om een uur of twee, zal de traditionele start van de opbouw door het trekken van de lijn of streep anders zijn dan andere jaren. Fred Leijssen. Om nooit te vergeten. We zullen hem missen.

  Fred Leijsen
 • 04-07-2012  - Het jaar 1977 was een bijzonder jaar. En 2012 ook. Beiden hebben iets gemeen. Een ware optocht door de stad. Vroeger was dat met een theatergroep, spandoeken en feestgedruis. Maar het is nu ook weer heel verschillend. Wel vanuit het centrum van de stad. Jullie zullen er straks heel veel over horen. Het project van Mieke, vier kunstenaars en vier dorpen, samen met financiële ondersteuning van het Huis van de Kunsten Limburg. Fransz zelf. Hij was erbij in 1977 en nu in 2012. Ook bijzonder. Toen was hij de eerste financiële penningmeester en secretaris van het Zomerstraatfeest, zoals het toen heette, en nu is hij de Limburgse financiële filantroop voor de beeldende kunsten. In de afgelopen voorlopig laatste bestuursvergadering heeft Yvette aangegeven dat dit haar laatste Zomerparkfeest is als secretaris. Vier goede jaren, waarin veel gebeurd is. Zij is de spil gedurende het jaar waarin alle post en informatie binnenkomt. En dat is voor een Zomerparkfeest met deze status niet gering. Meer dan je verwacht. En dan hebben we het nog niet eens over alle notulen van de enerverende bestuursvergaderingen. Soms chaotisch, creatief, ideeënrijk, soms juist afbakenend, fel en zoekend. Zij kon het verwoorden zodat iedereen het nog na kon lezen en kon overdenken. In vet gedrukt staat dan je naam achter een concreet actiepunt. Moest je aan de bak. Luid en duidelijk. Dat staat als een huis. Jammer dat ze stopt, maar begrijpelijk. We zoeken dus straks weer een nieuwe secretaris. Dus hou de mailings van het vrijwilligersteam in de gaten de komende weken. We zoeken trouwens ook nog opa's en oma's voor de oergezellige vrijdagmiddag. Er zijn nog zitplaatsen vrij. Dus kleindochters, kleinzoons, zonen en dochters. Dit is je kans voor een heel leuk zomercadeau! De Zomerparkfeest kaarten zijn via Theater de Maaspoort verkrijgbaar. Kun je zelfs de zitplaats uitkiezen op een uitgewerkt stoelenschema. En je weet niet hoe leuk dat is. Echt! Nog een nieuwtje. Roel is de Vriendenavond aan het afronden. Veel leuke ideeën. Dus Vrienden en potentiële Vrienden en Vrienden die de kaart nog steeds niet hebben ingevuld. Nu doen. Het feestje op de dinsdag voor het Zomerparkfeest wordt ook weer te gek. Zorg dat je erbij bent!

  Zomerstraatfeest 1977