Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 30-04-2012  - Twee miljoen. Een magische grens. Niet qua bezuinigingen. Dan praten we in termen van miljarden. Nee, qua bezoekersaantallen. Het is al ongeveer gehaald. Nu al. En pin me niet vast op een tienduizendje meer of minder. Ongeveer twee miljoen. Dat is een felicitatie waard. Voor al die vrijwilligers, besturen, sponsoren, vrienden. In zesendertig jaar tijd. Twee miljoen is ongeveer het aantal bezoekers dat we over de vloer kregen in al die jaren. Ik zal uitleggen hoe ik er aan kom. Stukje wiskunde. De mannen van de technische commissie (en zeker Cor) zullen op het puntje van hun stoel zitten. Zeker na die berekeningen van het meetlint vorig jaar, zie blog 448. Vanaf eind negentiger jaren hebben we ongeveer ruim tachtigduizend bezoekers per jaar. Drieëntachtig duizend om preciezer te zijn. Ongeveer. In 2010 iets minder. Dat weten we. Maar grofweg. Dat zijn de laatste vijftien jaar dus ongeveer ruim een miljoen concertbezoekers. Om ongeveer precies te zijn 1.2 miljoen. Tot die tijd groeide het aantal bezoekers. We nemen even voor het gemak aan dat dat lineair is geweest. De getallen van toen zijn onzekerder omdat we toen geen tellers hadden en zelfs de hekken er niet waren. Dan komen we in de eerste twintig jaar uit op achthonderddertig duizend bezoekers. Dus samen in die zesendertig jaar dat we bestaan, ruim twee miljoen bezoekers. Dat is een aardig aantal. Bijna niet voor te stellen. Om je even een idee te geven. Als elke bezoeker een velletje papier was geweest, dan was dat een stapel van 200 meter hoog. Als elke gast een bouwhek was, dan hadden we een afscheiding van zevenduizend kilometer gemaakt. Als iedereen een seconde muziek voor zijn of haar rekening zou nemen, zouden we een muziekstuk hebben van ruim drie weken. Er zijn vast nog veel meer voorbeelden te bedenken om aan te geven dat twee miljoen heel veel is. Het huidige VVV stadion heeft 8000 plaatsen. Om twee miljoen bezoekers te krijgen heb je veertien seizoenen nodig. Alle thuiswedstrijden uitverkocht. Tot de nok. Of om dichter bij het Zomerparkfeest te blijven. Als je iedereen achter elkaar zet heb je een rij voor de poorten van ongeveer achthonderd kilometer. Als je twee miljoen fluitjes bier naast elkaar zet, heb je een lint van ruim honderd kilometer. Van hier naar Tilburg. In de voorkamer van Manpreet. Dat is geen toeval.
  Fijne Koninginnedag!
 • 27-04-2012  - Een stortvloed aan tweets overspoelde gisteren de stad, de regio, Limburg en Nederland. Wellicht over de hele wereld. De programmasamenstellers van het Zomerparkfeest hadden dan ook wel wat te melden. De poorten werden even opengesteld. Een eerste glimp van het Zomerparkfeest 2012. Om achteraan te beginnen. De feestelijke en enthousiaste afsluiting. Op vijf augustus. Gers Pardoel. De liedjes ken je wel. Ook al heb je er in eerste instantie niet veel mee. Na het eerste refrein zing je mee. Dat overkwam me ook al op Paaspop. Feest. Daar ga je ondanks alle onheilspellende verwachtingen voor 2012, opgewekt mee naar huis. En om meteen op donderdag te beginnen. Johannes Sigmund. Folkpop. Bij DWDD heb je hem al eens gezien. Blaudzun. Karakteristieke stem en karakteristiek uiterlijk. Met bril. Een hoogtepunt op de eerste dag al. Voor de liefhebbers. Nog wat name-dropping The Excitements, Dennis Gaens en Macronizm, Tommy Ebben & The Smalltown Villains, San Soda, Shangaan Electro, Dope D.O.D., JAH6 en Mursk & Sjoeff. Nu nog zijn ze voor ons onbekend, maar straks staan we weer vol vervoering naast, achter en voor elkaar in de Circus of de Caroussel of buiten te luisteren en te kijken. Dan weten we waarom. Dennis Gaens ken je wellicht nog van Het Zomerparkfeest Speelt Door afgelopen januari. De jonge stadsdichter van Nijmegen. Een talent. Het gonzen kan nu beginnen. Wat mij betreft. Ook over wat het thema zal worden van het Zomerparkfeest. Na Identiteit, Inspiratie, Verleiding en Let's Play! wordt het nieuwe thema weer de leidraad voor het festival. We zijn er zelf heel enthousiast over. Het is nog niet breed bekend gemaakt. Dat komt nog. Ik ontdekte wel dat in het filmpje van het Zomerparkfeest 2009 er al een belangrijke aanwijzing zit. Toevallig? Wie weet. Het zit 'm in de tekst die gezongen wordt. Met ondertiteling. Succes met raden…

  Blaudzun

  P.S. Er wordt al volop gewerkt aan de nieuwe generatie vrijwilligers van het Zomerparkfeest. Een nieuwe generatie staat straks weer te trappelen. Nu al. Saartje nog een paar weekjes en de misselijkheid van Annemarie wordt hopelijk langzaam minder.
 • 11-04-2012  - Het kan niet op met de vrijwillige talenten van het Zomerparkfeest. Ze duiken met allerlei initiatieven op in de stad. Op dit moment is het hoogtij. Achter de schermen vooral. Er wordt hard gewerkt aan het programma op de vijf podia. De laatste fase van de vervolmaking van het thema is een feit. Nog niet helemaal klaar. Maar ideeën genoeg. Ik kreeg net weer een mail over de research naar tellers 2.0. De Vrienden zijn zich aan het organiseren voor het nieuwe seizoen. De sponsorcontracten komen binnen. De begroting is op een haar na tot in de details rond. De technische tekening is weer tot op een decimeter nauwkeurig getekend. Over ruim drie maanden moet het ook helemaal klaar zijn. Al klaar zijn trouwens de breisters van Sint Jozefhof met de breiboom voor de Floriade. Een uitloper van het Zomerparkfeest 2011. Op zakelijk gebied hebben we een heel bijzondere vrouwelijke nominatie. Een belangrijke vrijwilliger van het subsidieteam van het Zomerparkfeest. Mieke Verhaegh. Directeur van TRIAS. Zij is een van de tien vrouwen, die genomineerd zijn voor de eerste titel 'meest inspirerende zakenvrouw van Noord-Limburg'. Inspirerend is zij al heel lang voor ons. Ook achter de schermen. Vorig jaar met de begeleiding van het beleidsplan en haar tomeloze energie inzake subsidie aanvragen. Om samen een weg door het doolhof te vinden. Met als hoogtepunt het op tijd inleveren van de aanvraag voor Cultuurplaninstelling. Dat is grotendeels haar verdienste. De werkwijze van TRIAS is helder en niet opdringerig. Van tevoren wordt het traject uitgebreid besproken en duidelijk gemaakt welke stappen er te zetten zijn en welke input vanuit de organisatie nodig is. Het gaat bij TRIAS niet alleen om het subsidiegeld. De persoonlijke relatie en informele samenwerking zijn onmisbare schakels in zo'n traject. Het gaat bij TRIAS om mensen. Er is ook altijd een ideële en creatieve component in de samenwerking. Samen op zoek naar nieuwe initiatieven die aansluiten bij de organisatie van een festival. Of zoals Mieke het zelf zegt: 'Omdat het Zomerparkfeest het waard is'. Op zeventien april worden er drie vrouwen geselecteerd voor de eindronde. Op tweeëntwintig mei volgt dan de uitslag van de verkiezing. Ik ga duimen voor haar.

  TRIAS groep
  De groepsfoto van TRIAS met helemaal links Mieke Verhaegh. Toi, toi, toi!
 • 09-04-2012  - Het festivalseizoen is begonnen. Althans met de niet-gratis outdoor festivals. Paaspop is zo ongeveer het vroege startsein hiervoor. Een groots en uitdrukkelijk driedaags festival in Schijndel. Nabij de akker van boer Anton. Je waant je in een culturele kermis. Op elf podia zijn er zo'n tweehonderd acts. Ter vergelijking is ons Zomerparkfeest ongeveer de helft. In vier dagen. Dat dan weer wel. Ruim vijftigduizend unieke bezoekers. Ter vergelijking hebben wij er ruim tachtigduizend. Maar dan niet uniek. Er zijn er velen die alle vier de dagen op het Julianapark komen en desnoods nog eens tussendoor naar huis gaan. Die tellen we dan acht keer. Dat dan weer wel. Met een warme trui en een regenjas trek je langs vele tenten. Kleinst, klein, groter, groot, grootst. En met prachtige aankledingen en thema's. Heel veel lampjes en hoge torens. Met name bij Masters of Rock en Jack Daniel's en Thunder Bolt. Paaspop is in de avond een feeëriek verlicht terrein. Je kuiten lopen een marathon. Een heel eind van Main Stage tot Loco Royale. Er waren voor mij heerlijke hoogtepunten zoals Lefties Soul Connection, Wolfendale, Rowwen Heze, Go Back To The Zoo, Chef's Special, Puresang, Selah Sue, The Black Atlantic, Mr. Polska, Erick E. En via de ontmoeting met een Zomerparkfeest vrijwilliger, hoorde ik van Orgel Vreten. "Die moeten we hebben". Zo zie je maar weer. Veel bands die wij al eerder hadden of ooit gaan krijgen wellicht. Ik was weer te laat voor de Memphis Maniacs. De Theater tent was al gesloten. Vol. Die heb ik nu al driemaal gemist. Op het Zomerparkfeest, bij perron 55 en nu weer. Naast de Star Club heb ik nog wat gegeten in de Restolounge. Een gigantische tent met eetkraampjes en tafels. Ik miste nog een massage, want een festival bezoeken is afzien. Met emotionele hoogtepunten, feesten van herkenning, plotselinge dips, toevallige ontmoetingen, lang sjouwen, lekker uitrusten. Kortom zoals het leven zelf. Festival is als het echte leven in een notendop. Of beter gezegd in een eierdop.

  Paaspop 2012 overdag

  Paaspop 2012 in de nacht