Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 28-08-2011  - Zo langzamerhand komen er allerlei details naar boven van de achterkant van het Zomerparkfeest. De toevallige toevalligheden, de onbetekenende voorvallen, de allerkleinste momenten. Het spijt me. Die bijzaken worden nu belangrijk. Dat is ook het Zomerparkfeest. Een feest achter het feest. De feest zoals FeestDJRuud uit volle borst zong en liet zingen op zondagnacht. Efijn. Het was op de zaterdag voor het Zomerparkfeest. We zaten met wat opbouwers, waaronder Cor, Ciske, Hans, Wolfgang en Paul, uit te meten. Een van de eerste activiteiten naar het Wonder van het Julianapark toe. Op het talud worden de posities van de tenten van de cateraars bepaald. Precies volgens tekening. Het centimeterlint wordt compleet uitgerold vanaf het fietspad langs het niet meer bestaande fietspad. Op de tekening en in het echt zijn de resten overigens nog herkenbaar. Het lint eindigt ergens halverwege bij een van de lantaarnpalen. Doet er niet toe. Het lint wordt uitgerold. De vraag die bij ons opkomt is: hoeveel keer moet ik draaien om het lint weer volledig op te winden. Een hersenkrakertje bleek. Bedwelmd door de zon en bij gebrek aan echte concentratie werd er een grove afschatting gemaakt. 513 keer was het idee. Daarna volgde de test. Hans en Cor telden nauwkeurig het aantal keren dat er gedraaid werd. 143 dus. Gefronste wenkbrauwen, twijfel. Het liet me niet los. Je blijft tenslotte toch ergens een techneut. Dagen later kreeg ik in de gaten dat het probleem lastiger was dan ik dacht. Nu heb ik de oplossing. En ik ben er trots op. Ik zat op 9% ernaast in mijn berekening. Ik zou het centimeterlint nog graag eens vasthouden en de dikte van het lint en de diameter van de rol aan het begin preciezer nameten. Misschien wordt mijn schatting dan nog nauwkeuriger. Dat doe ik dan samen met de anderen een keer. Ergens op een tribune in Venlo-Oost. Bij Ed of Willem Bever thuis. Met een lekker glas gekoeld bier. Ik hoop dat ik mijn eigen berekening dan nog een klein beetje snap. Beneveld door het gerstenat en bedwelmd door het lachen.

  Aantal omwentelingen van het centimeterlint Rom rekent zich suf
 • 23-08-2011  - Dat het Zomerparkfeest nog voortraast, merk je nog elke dag als je mensen tegenkomt in de stad. Een glimlach. Terughalen van Jungle By Night, Po'Girl, Blackberry'n Mr Boo-Hoo. Zomaar een greep. Genoten is er. Herman Verweij liep met zijn vrouw door het Julianapark. Nog even kijken naar de gemoedstoestand van het zomerparkgras. Toen zagen ze de prachtige breiboom in zijn volle glorie. Bij Herman ontspruit er dan een gedicht.

  De breiboom

  Er staat een wonder van een boom
  een beetje naast zijn wortelschoenen
  van trots te glimmen.

  Het strelen van een kinderhand
  en vluchtig op zijn tweede huid een vrouwenzoen
  brengen hem uit zijn gewone doen.

  Het gras, nog groggy van het zware tafelen
  kan maar niet bevatten hoe die boom
  opeens van kleur verschoot.

  Vanachter verre ramen wordt gewaakt
  het breipentikken stil gevallen en geen onverlaat
  die het waagt de betovering te verbreken.

  Er staat een wonder van een boom
  in zijn kleurenjas te pronken
  hij neuriet zachtjes 'home sweet home'.

  Herman Verweij
 • 20-08-2011  - Echt voorbij is het Zomerparkfeest nog niet. Ondanks wat ik mijn vorige blog berichtte. Tuurlijk komen de herinneringen steeds sterker naar boven. Per dag meer. Maar ook in het echt gaat het door. Het kunstwerk van Lenneke hangt fraai aan de buitenkant van Museum van Bommel van Dam. Los van de witte muur en het hoekje om. Nog mooier dan hoe het in het park was. En er is in het museum een hele ruimte ingericht met de originele Lomowall. De fotomuur van Jeroen en Lisette van Aerle en Bastiaan Moor. Tijdens het Zomerparkfeest als sfeervolle ingang van het museum aan de Julianaparkkant. Nu moet je via de officiële museumhoofdingang aan de Deken van Oppensingel om het te zien. Ongelooflijk knap gemaakt in zo'n korte tijd. Een echte aanrader. Zeker voor diegene die het Zomerparkfeest nog even willen laten doorleven. Een oase van overlopende kleuren komt je tegemoet. Je blijft kijken. Je ziet vrijwilligers en bezoekers, zoals Roel, Eric, Bata, Fred, Karin, Kim en Dennis. Details van tenten, tapunits en nog meer vage en onduidelijke dubbelbeelden. Echt lomografie dus. Ontdek ook de 'pacman'. Heel subtiel. Achtduizend gesponsorde foto's zijn door Foto Kino Linders uit de Klaasstraat afgedrukt voor dit project. Renier heeft zelf die hele speciale apparatuur en dito papier om de analoge negatieven af te drukken. Als een van de weinigen in de regio. De muur is tot en met vier september te bewonderen. Daar leer je ook de gouden regels omtrent lomografie. En, je kunt de losse panelen zelfs kopen via info@jeroenvanaerle.com. Het Zomerparkfeest loopt gewoon door! In je herinnering en in 't echt.

  LomowallNelleke2011
 • 17-08-2011  - Tis voorbij. Het Julianapark is weer leeg. Met vale, uitgesleten loopplekken in het park en vergeeld ongerept gras waar de podia hebben gestaan. De website staat in de neutrale mode. Wat ons rest zijn de herinneringen, de foto's en de video's. De herinneringen komen in onverwachte erupties terug vanuit het achtergrondgeheugen. Daar tijdelijk opgeslagen omdat er een overvloed aan indrukken te verwerken viel. Van mooie optredens, toevallige ontmoetingen, vreugdemomenten, acute probleempjes, geslaagde acties en emotionele herdenkingen. En dan hebben we gelukkig nog de foto's. Massa's foto's. Ik noem een paar sites waar je je Zomerparkfeest 2011 kunt terughalen. In verstilde foto's maar ook in enerverende videootjes. Zoals

  - Zomerparkfeest donderdag,
  - Zomerparkfeest vrijdag,
  - Zomerparkfeest zaterdag,
  - Zomerparkfeest zondag,
  - Facebook foto's op zpfvenlo,
  - L1-luchtballon met vier Vrienden van het Zomerparkfeest,
  - Foto's van Henny van Roomen,
  - luchtfoto's van het festivalterrein en
  - Dazzled Kid in de L1-luchtballon.

  Er zijn vast nog meer fotografen aan de slag geweest om veel vast te leggen. Zelf heb je wellicht ook nog van alles op je mobiele staan van de afgelopen dagen. Ciske vertelt het in woorden in zijn blog. Wat rest is ook nog de setlist van Hanggai. Die zegt alles. Dat optreden zal voor eeuwig in mijn direct op te vragen geheugen staan.

  Setlist Hanggai (met dank aan Jasper Theunissen
  Met dank aan Jasper Theunissen, stagehand hoofdpodium.
 • 14-08-2011  - De laatste dag breekt aan voor het vierdaags muziek- en cultuurfestival voor het hele gezin. Maar gelukkig wel een lange dag. Zeker als u jonge kinderen heeft. Zij zijn dan de baas en kunnen de hele middag spelen. Met Ralf, Roodkapje, Majel en Poep! En natuurlijk de populaire Glittertattoos van Josje. Zo rond vieren transformeert de speeltuin weer. Via de jonge talenten van Hunting the Robot gaan de ouderen weer de baas spelen met Ntjam Rosie en Vanderbuyst in de Circus en zeker bij Piet Veerman & The Cats op het Hoofdpodium. We sluiten feestelijk af met LaBrassBanda. Die mag je niet missen. Daarna kun je nog over het hele terrein dansen met onze FeestDJRuud, onlangs nog in Paradiso en nu bij ons, en DJ Tommi. Kijk wel uit voor deze zondag. Het is zó om. Dus pak wat je pakken kan, dans wat je dansen kan, geniet wat je genieten kan. Eén troost. U hoeft niet een vol jaar te wachten. Op het einde van de Kerstvakantie houden we een extra feestje. Op z'n Zomerparkfeests samen met Perron55 op 6 januari 2012! Een Winterperronfeest. En anders zien we elkaar volgend jaar weer in de zomer op 2, 3, 4 en 5 augustus. Nog veel plezier vandaag!
 • 13-08-2011  - Vandaag is een vat vol verrassingen! Daar staat de Zomerparkfeestzaterdag om bekend. De hele middag lekker rondslenteren en Lola Kite tegenkomen in de Carrousel bijvoorbeeld. Of de nieuwe Peter Beeker & Ongenode Gaste in een kolkende Circus. Luister tegen de avond even omhoog naar de L1-luchtballon met vier Vrienden en gitarist Tjeerd Bomhof. Ga zeker ook naar onze eigen Jelske Wilmer achter in het park. Laat je meevoeren door de aantrekkelijke afstotelijke dans van PIUM & The Men from U.N.C.L.E. of zoek het klankexperiment van Pierre Bastien op. Allemaal in het museum. Ik win een uur in mijn leven terug met Different Trains. Zoemaar trad gisteren onder de grootste boom in het park op en treedt vandaag ergens op de dag op bij de toiletten. Dit jaar hebben we dus een extra podium erbij. Type nog één keer op een Commodore64 en geniet van geluidsamples van kidkanevil en Machinedrum live. Laat je betoveren door Stan of het frisse jazzy geluid van The Suitcase met onze eigen stagevrijwilliger Giel en Bart, onze welhaast 'vaste' Zomerparkfeest muzikant. De grootste verrassing is Kuenta i Tambu om zes uur smiddags op het hoofdpodium. Een percussiegezelschap met roots in Curacao. Broeierig dus. Voor alle Vrienden is het Speelkwartier der Gebroken Harten helemáál geen verrassing. Altijd gezellig samen kletsen, ontmoeten en meezingen onder de loofbomen op een picknickkleedje. Vandaag zingen we Viva Espana en zeker ook Vino met Imca Marina, één van de coniferen van de Nederlandse muziekgeschiedenis, zoals Arno van Remortel beweert. En die kan het weten. Dat contrast tussen zekerheid en verrassing. Dát is het Zomerparkfeest ten voeten uit.
 • 12-08-2011  - De kop is eraf. Met fantastisch droog weer werden de puntjes op de i van het Julianapark gezet. Karretjes reden af en aan om de laatste restjes van het veld te halen. Het groene veld. Daarom was het ineens zo spannend dat plotsklaps voor zevenen het weer omsloeg. Gelukkig dat we de app (spreek uit ep) gedownload hadden van buienradar, waarmee je met een handje zelf de buien weg kunt slepen. Dat scheelde veel, dus druppelde het terrein vol tot bijna zevenduizend bezoekers voor een geweldig optreden van (zoemaar). Aangevuld met koper en zangstemmen. Wat een talent op die paar vierkante decameter. Ongelooflijk. Daar kan de stad weer trots op zijn. U zult nog meer van (zoemaar) horen de komende dagen op het Zoemaarparkfeest! Het bleef de hele avond droog, behalve bij Guido Belcanto. Bij de regel 'Ik stuur jou plastic rozen, als symbool van mijn verdriet … plastic rozen verwelken niet'. Ik zag menig traantje weggepinkt worden. Daarna ging het nog door tot in de kleine uurtjes.
  Vandaag heeft u het zwaar. Ik waarschuw u alvast. Het wordt luisteren, kijken en veel lopen. Misschien wel rennen. Dus zorg dat u er goed bij drinkt, want anders ontstaan er culturele uitdrogingsverschijnselen. De senioren hebben er al een drie uur lange marathonzitting op zitten. Nu wij nog. Als u alles wilt zien wordt het méér dan een triatlon. U start bij Yora Rienstra in de Carrousel en pakt een stuk van Alamo Race Track in de Circus mee, of anders om. Dan ren je naar Madi, helemaal naar het Vriendenpodium of een paar keer naar King Mo op het hoofdpodium op en neer. Een sprintje, via het kunstwerk van Lenneke van der Goot, naar Hanna Bervoets & Esther Gerritsen in het Museum en terug naar Kleine Viezerik. Zorg dat je op tijd bent voor Po'Girl, echt niet missen, en dan meteen terug naar Go Back To The Zoo. Aansluitend in een spurt naar DJ Mauri of Morphosis en dan de eindstreep van deze vrijdag bij Awanto 3. Het Zomerparkfeest lijkt wel de Venloop. Gelukkig ook hier meerdere categorieën. Je kunt ook een paar optredens aankruisen en het daarbij laten of gewoon ergens gaan liggen in het gras en genieten. Kijk maar! In ieder geval veel succes en plezier tegelijkertijd!
 • 10-08-2011  - … en dan barst het Zomerparkfeest uit haar voegen. Nog effectief twee werkdagen voor de poorten open gaan. Hopelijk houdt de Duct-tape, de tie-raps en blijven de pallets hangen in de prachtige Circus torens. Alle trussen met sfeerlampen staan. De bars zijn bijna allemaal ingericht. Er is draadloos netwerk, geregisseerd vanuit de toren midden in het Julianapark. De vrijwilligerstent is chique, bijna net zo mooi als de sponsortent. Het paradepaardje van onze Brand. Overal was en is bedrijvigheid. Heerlijk om te zien. Mijn rode sokken houden het nog net vol. Gisteren was het feest in de Carrousel. Maar daar niet alleen. Parallel was het ophalen van de honderden vrijwilligerspakketten in het vrijwilligersgebied. Een organisatorisch hoogstandje op zich van het team rondom Jellie. In de Blauw Trap was er een tapcursus. Voor wie het nodig had, maar ook voor wie het niet nodig had, maar wel de gezelligheid. Je leert er altijd wat van, was het vergoelijkende motto. Het sfeertje in de Carrousel werd gezet door vele Vrienden en de DJ's van Motown. Ze hingen rondom Bob's Bar. Het centrum van de tent en het heelal. Alles wat Bob, een van de twee Ed & Willem Bevers, timmert heeft wel iets weg van een toog. Wil ik verder geen tappunt van maken. Langzaam slonk de rij van wachtende voor het Vriendenpakket. Een onverwacht hoog aantal Vrienden bleven geanimeerd staan in het avondzonnetje. In de tent speelde toen al de DJ's van Motown. Na de eerste set van Peter Beeker & De Ongenode Gaste, konden de Vrienden in drie groepen met gids door het park lopen. Plotje (groep 1), Giel (groep 2) en Rom (groep 3). De rondleidingen zijn ook een kroon op het werk van alle opbouwers en Hampelemanne. Vele Vrienden waren ongelooflijk onder de indruk van hetgeen wij met een paar Parkaholics presteren. Al vijfendertig jaar. De spanning was te snijden toen Angela, Carrie, Lucienne en Gemma, het kersverse nieuwe Vriendenteam, op het podium de loten lieten trekken door onze Sef, oud-voorzitter en Eddy Wally-fan (wie niet trouwens?). Vier gelukkigen konden hun vreugde niet op. Zij gaan zaterdagnamiddag de lucht in met Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid). Exclusief!. Het exclusieve rock & roll feestje met Peter Beeker & De Ongenode Gaste ging nog even door. Ondertussen is boekingskantoor Faessen (077-3821574) permanent bezig om de seniorenmiddag uitverkocht te krijgen via email en telefoon. Nog een kleine honderd kaarten. Eigenlijk is het Zomerparkfeest al begonnen. Morgen komen al onze sponsoren op bezoek. Ook die zullen hun ogen uitkijken en een fantastisch programma voorgeschoteld krijgen. En het verlichte Vriendenhart klopte midden op het Vriendenpodium nog de hele nacht door …

  Voor alle foto's en nog veel meer verwijs ik nu even naar zpfvenlo op Facebook. Geheel voor u verzorgd door Alex Vermulst, een nieuwe webster aan het Zomerparkfeest firmament. Veel kijkplezier!
 • 09-08-2011  - Vandaag maak ik nederig plaats voor onze stadsdichter Herman Verweij, die een gedicht heeft gewijd aan het Zomerparkfeest en het Zomerparkfeestgras in het bijzonder. Overigens heeft Herman, in de lijn van Joost, ook meegewerkt op het Zomerparkfeest. Hij weet dus waar hij het over heeft. Een perfecte timing voor wat betreft ook het mooie artikel in de krant over Hampelemanne.

  Zomerparkgras

  Als opmaat voor wat komt
  -wij zorgen voor ondergrond-
  staan we er goedlachs bij
  te wiegen op de zomerwind

  Wolken waaien over
  als we buigen
  voor de eerste gast,
  iedere voet voelt
  niet als last, eerder
  als een vriend

  Als nederig en nietig
  onderdeel van het geheel
  worden we de eerste dag
  al platgewalst

  Komen we na vier
  dagen onder grote druk
  er niet meer bovenop
  dan blijft wat is geweest:

  wij van het zomerparkgras
  waren de dragers van dit feest
 • 08-08-2011  - Op de zondagochtend bouwt de hekkenploeg met Ger, Jan, Hans, Jan, Sef, Joost en Michiel mee aan de eerste laag van het hoofdpodium. Dat is om in te komen, want hun megaklus is alle binnenhekken plaatsen. Zoveel mogelijk volgens tekening. Parallel wordt er een dikke kaars in het Kapelke aangestoken en de vloer in de Circus wordt gelegd. Een deel van het trussenteam met Kay, Jasper, Sam en Carel bouwt al aan de ingangen. Dan kunnen de tellers er al meteen maandag in. Die worden dan aangesloten op het draadloos netwerk. Ook het Vriendenpodium wordt opgebouwd en de Vriendenboom zit er al warmpjes bij dankzij Ineke en Niek en de ladder. Voor de middag ligt er een uitnodiging van Mieke voor een picknick onder de boom bij de Wereldvredesvlam en achter het Mikwe. Zoals in de mail staat 'omdat ik stop met activiteiten voor het Zomerparkfeest'. Mieke krijgt als dank een bonte collage met beelden van alles wat ze gedaan heeft voor de Vrienden van het Zomerparkfeest. Van oud-voorzitter Sef krijgt ze, gecombineerd met een ludieke speech, een verrekijker om het allemaal van een afstandje te kunnen blijven zien. Zij heeft de Vrienden van het Zomerparkfeest altijd getrokken. Vrienden vragen, kunstenaars uitzoeken, adressen beheren, t-shirts regelen, rekeningen versturen, uitgifte organiseren. Zij heeft het laten uitgroeien van een klein clubje picknickende vrienden tot de Vrienden van het Zomerparkfeest. Wat deed Mieke eigenlijk niet. De picknick op kleedjes ontpopt zich tot een minifestivalletje met optredens. Woodstock 2.0. Nummers van John Allen en The Rolling Stones tot Urbanus komen voorbij met gitaar en zang van Ronald, Lorraine en Hans. Er is volop (verkleurde) rode wijn, barbecuetjes en hapjes die iedereen heeft meegenomen. De bouwploegen van het Zomerparkfeest komen ook langs. En de Parkaholics. Het is beregezellig en de zon gaat steeds lager en lager. Een nieuwe traditie is geboren. Elke opbouwzondag van het Zomerparkfeest komen de Miekwe-feesten. Daar is iedereen van overtuigd. Samen met 'Gat in de Markt', de Vriendenavond op dinsdag, de sponsoravond op woensdag en het Zomerparkfeest zelf, is het acht dagen feest.

  Miekwe-feesten 2011 Miekwe-feesten 2011
 • 07-08-2011  - Het was nog gezellig gisteren bij Hapas. De menutip van Louis is eenvoudig. Tweede van boven. Zoals ook de vorige dag. Pakte weer goed uit! Louis en Sam bespraken nog het aantal tappunten op het park. En dan komt de vakman Louis om de hoek kijken. We hebben een Brand tankwagen met 240 hectoliter bier stand-by in het park staan. Volgens mij moeten we dat geheim houden. Als iemand dat te weten komt! Er zijn tweeëntwintig commerciële tappunten van licht bier. En nog eens tweeëntwintig commerciële tappunten met donker of halfom. Wij zijn het enige festival in Limburg met halfom in duizend liter fusten. Zelfs in Nederland. Zelfs in Europa. Zelfs in de wereld. Zelfs in het hele heelal. Sam heeft nog innovatieve ideeën voor de tellers en oneindig aantal mogelijkheden met een hardware component. Allerlei gegevens kunnen we in de toekomst gaan koppelen. Het aantal liters bier per minuut, gerelateerd aan het aantal bezoekers, het geluidsniveau van het klappen voor de podia omgezet in een kleur op je mobiele telefoon, de temperatuur versus het aantal bezoekers of automatisch de bezoekers tellen of ze nu in of uitgaan. Wordt misschien wel een Technasium project!. Telpoortjes 2.0, zou Joost zeggen. Joost was trouwens vandaag helemaal in het rood met oranje bril. Plotje en Joost bespraken Luc's uiteindelijke ontwerp van de hekwerkwieltjes en natuurlijk de duurzaamheid ervan. Voor meer informatie vraag hen. Net trouwens een artikel gelezen in Oor over Go Back To The Zoo. Prachtig beeld. Literair gezien spontane modernistische jongens. Dat wordt ook meezingen net als bij het Speelkwartier der Gebroken Harten. Maar dan anders. Vandaag is gepland: opbouw hoofdpodium, Circus afmaken en het terrein wordt rondom dicht gemaakt. Er komen ook nog allerlei spontane activiteiten vandaag in het park, zoals de aankleding van de Vriendenboom, een intieme picknick, friet-ei, koffie voor de schaftkeet. En natuurlijk vandaag gaan we op de fiets naar het Kepelke in Genooi. Even een contemplatief moment om Maria te vragen om lekker weer. Voor ons, maar eigenlijk voor iedereen de komende dagen. Kunnen we ons gezamenlijk op een ontspannen manier voorbereiden op het vijfendertigste Zomerparkfeest.

  Plotje en Joost en het hekwerkwiel
 • 06-08-2011  - Rond acht uur klinken de metalen mokerslagen over het Julianapark. De opbouw van de Circus is begonnen. De lucht is lichtblauw gevlekt. Heerlijke temperatuur. Giel heeft alles geregeld met de ballonvaart en de verpleegkundige in het park. Als er meer dan tienduizend bezoekers zijn. Hopelijk op zaterdagavond en de zondag. De technische tekening hangt weer in het technisch hoofdkwartier op het talud. Op schaal. Schaal 1:500. Gedeeltelijk in het Duits. Het lijkt op het eerste gezicht een plattegrond van het Kazernekwartier. Maar dat komt door de ovale tenten. Net multifunctionele voetbalstadions. De gewonnen klok op het Quick toernooi is er ook. Cor, Fred, Ciske rekenen samen het aantal omwentelingen van het 50m-lint door. De voorspelling van Rom komt bij lange na niet uit. Getergd sleutelt hij verder aan de berekening. Bovenop de kassa's komt 'Let's Pay'. En bij de lichttoren 'LED's Play'. En bij de toiletten 'Let's Plee'. Zo wordt er gebrainstormd voor de schaftkeet. Er zijn nog genoeg kaarten voor de seniorenmiddag te koop. De mannen van het SOB moeten gauw aan de bak. Arno komt langs in een ongebruikelijk sportieve outfit. Met de toeclips stevig vast valt hij omver bij de beklimming van de Col du Talud. Op de foto lijkt hij een bon uit te schrijven als politie te fiets. De Circus staat rond drie uur. Alles is al uitgezet met spuitbus, spijkers en lint. Na een frietei-rondje van Frituur De Beek maakt het opbouwteam haar laatste inventarisatie-rondje van de dag. De twee hondjes van Debbie lopen nog even mee. Met steen. Het Wonder van het Julianapark begint zich langzaam voor de buitenwereld te openbaren.

  Arno naast Mountainbike Arno en Frituur de Beek De drie foto's van Arno kunnen al meteen input zijn voor het Let's Play! project 'Met Andere Ogen ...'
 • 05-08-2011  - Nu is het helemaal los. Het park staat al vol met spullen en er zijn allerlei parallelactiviteiten aan de gang. De ballonvaart wordt voorbereid en staat in de krant, Urban Knitting komt vanavond op Omroep Venlo en morgen in Dagblad De Limburger met foto van Stefan Koopman. Het laatste overleg over veiligheid is vanmiddag. De ballon zal niet vanaf het terrein vertrekken maar wel over het festival vliegen op zaterdagavond. Louis, Wolfgang, Carel, Fred, Cor, Sam, Louis, Hans, Ciske en Plotje, alias de voorzitter van de technische commissie Paul Martijn, zijn aan het werk. Ciske maakt weer foto's voor op de site. De belangrijke Martijnlijn, de referentielijn van het hele park, is getrokken, parallel aan de inmiddels puur symbolische Strijpstreep. De Carrousel staat virtueel uitgelijnd evenals de vrijwilligerstent. Arno komt langs fietsen, Hein met de elektrische scooter en Carrie op de fiets. Allemaal hebben ze iets nieuws te melden. De puzzelstukjes komen bij elkaar. Dat voel je aan alle kanten. In het park op de halfverharding staan de toiletunits er al. De politiepost ook inclusief het chique bordes van waar ze een mooi overzicht hebben over het park en op het hoofdpodium. Hoofdredacteur Andy is al de donderdageditie van de Parkpraot aan het opstellen. Ineke heeft de boom uitgekozen die ingepakt zal worden. Midden in het Vriendengebied. Onmiskenbaar zal er nog meer achter de schermen aan de hand zijn. Na gedane arbeid rond zessen is het goed eten in de zomertuin van Dante. Alles wordt door de opbouwers van het eerste uur afgesloten en dan op tijd naar huis. Morgen is het vroeg dag. Acht uur 's morgens.

  Opbouw 2011
 • 04-08-2011  - Het lijkt elk jaar alsof het weer vroeger begint. Donderdag om half negen in de ochtend staan de blauwe mannen van Lumar al in het Julianapark. Zes man sterk. Onder het motto 'Meer blauw in het park'. De buitenhekken plaatsen. Met een grote oplegger met honderden open en dichte hekken. Een heftruck. En een spiksplinternieuwe (ali)gator op benzine. 'Dan is het nog lekker rustig in het park', zegt Luc. Maar mijn geheugen is zwak. Vorig jaar waren ze er ook op donderdagochtend al. Ik tref ze al schaftend. Dat is een uniek moment want normaliter zie je die mannen altijd werken. Dat zie je aan hun stevige, eeltige handen. Rusten is er bijna niet bij. Maar wel altijd heel doordacht en zeker. Handige mannen dus. Vullings komt ook binnen vanuit Belfeld. Met al hun tentmateriaal voor onder andere de vrijwilligerstent, de bars, de EHBO tenten en Sounds. Alvast neerleggen. Dan is het gerei er in ieder geval. Voor ons vrijwilligers, de meeste met eeltloze kantoorhandjes, begint het pas vrijdagmiddag met meten en uitzetten. Alhoewel. Er is vanmiddag een gemeentelijke inspectie in het park. Elders voetballen wat jongens en fietsen er mensen over het fietspad. Ik zie ze denken. 'Gaat het nu al beginnen?'. Morgen komen ze van Lumar al met de toiletunits en de kleedkamers. Dat moet wel eerder dan andere jaren. De Circus komt namelijk al op zaterdag in pakketjes binnen. Die tentenbouwers beginnen dan meteen met uitpakken en opzetten. Alsof het Julianapark een camping is. Dat is het ook een beetje. De spanten van de Circus worden strak gespannen. Met van die haringen. Wel iets groter. Vanaf zondag komen de iets kleinere tentjes van het vrijwilligerscampinkje. Je kunt er dan als vrijwilliger naar de toilet en zelfs douchen. En er is entertainment. Vier dagen lang. Maar dat is niet meer te vergelijken met een volledig voor de kinderen verzorgd campingarrangement. Maar de gezellige sfeer wel.
  P.S. Geniet van Ciske's romantische blog over het DNA van het Zomerparkfeest

  De mannen van Lumar
 • 03-08-2011  - Vrienden van het Zomerparkfeest hebben hart voor de zaak. En zij hebben het hart op de goede plek voor het Zomerparkfeest. Dat is allemaal nog abstract, emotioneel en virtueel. Maar dat gaat veranderen. Dat hart wordt echt. Het hart van de Vrienden van het Zomerparkfeest is in wording. Verschillende sponsoren hebben er, onder leiding van Carel Theunissen, aan gewerkt. Het project startte met de in spiegelbeeld gemaakte vacuümvorm bij Greijn Form Technics in Reuver, daarna verhuisde het voor de belettering op een gekromd oppervlak met speciale full colour stickerfolie naar Jules van den Hombergh en nu staat het bij Lagotronics voor het waterdicht aanbrengen van knipperend LED licht. Een kloppend hart dus! Daarna gaat het naar de oude Jocus loods voor de finishing touch. De logovorm wordt dan precies uitgezaagd en er wordt een ophangsysteem aangebracht. En dan volgende week met groot transport naar het Vriendenpodium in het Julianapark. In die loods is Lenneke van der Goot trouwens al een paar weken bezig. Het is bijna haar loods geworden. Met een drieëntwintig meter lang kunstwerk. Met natuurlijk het belangrijkste basismateriaal van 2011, duct-tape. In de grote ruimte komen waarschijnlijk nog wat voorbereidende activiteiten bij van het Deco-team. Dus de loods wordt alsnog vol. De precieze aankleding van het park wordt angstvallig geheim gehouden. De mensen die het gezien hebben zijn lyrisch. Dat belooft wat. De Circus krijgt een eigen ingang. De Carrousel krijgt een eigen ingang. En de achterkant van Museum van Bommel van Dam krijgt een eigen ingang. De ingang van het park aan de zuidzijde, de 'Vredespoort', wordt minder gemakkelijk te bereiken. De bezoekers zullen, als er niets meer gebeurt, langs de nieuwe tunnel door een zandkuil de telpoortjes moeten bereiken. Of zoals Carel het verwoorde met de romantiek van Ciske: Via zanderige hindernissen, door stoffige paden, badend in het zweet gebukt onder de stralende hete koperen nelis, met bezweet geknoopte zakdoeken op hun hoofd, snakkend naar een verkoelend pilsje en mooie muziek, gaan ze de zwoele nacht in met opzwepende tonen... Wat een feest gaat het weer worden.

  Vriendenhart
 • 02-08-2011  - 'Ik brei, dus ik ben' is een van de bekendere uitspraken. En dat geldt helemaal voor de dagopvang Jozefhof, onderdeel van de Meeuwbeemd. Daar doen ze aan 'Urban knitting'! De dames zijn heel enthousiast. De heren van het hofje ook. En niet te vergeten mevrouw Peeters. Onder de bezielende leiding van Ineke Dohmen en haar vriendin Mariël Wolkenfelt wordt er collectief gebreid. Elke dag, elk uur, elke minuut. Ze vechten welhaast om het bolletje wol. Op vrijdag staan Ineke en Mariël, met een gezellige doos Merci chocolaatjes in de tas, op de stoep en zijn weer verbaasd over het aantal lapjes en lappen. Klaar om de boom aan te kleden. Die zal het in ieder geval niet koud hebben tijdens het Zomerparkfeest. En ze breien maar door! Ik zie uw wenkbrauwen al fronsen. 'Urban knitting?' 'Urban knitting?' 'Wat is dat?'. Dat is zeg maar 'Graffiti met wol'. Gebreid, gepunnikt, geborduurd, geweven of gehaakt. Zelfs gekantklost. Alles kan. En milieuvriendelijk. Dat heb je al gauw met wol. Klein, groot, rond, langwerpig, liefst bont gekleurd, maar effe kan ook. Daarna worden die lapjes weer bij elkaar genaaid tot een grotere bont gekleurde lap. Gepatchworkt noemen ze dat in vaktermen onder handwerksters, want het mannelijke deel is zwaar ondervertegenwoordigd in deze folklore cultuurvorm. In het park moet nog bekeken worden welke boom de meest geschikte is. De picknickers van de 'Speeltuin der Gebroken Harten' moeten er van kunnen genieten. Dat is een voorwaarde. Het inpakken gebeurt voor het festival. Dus voor donderdagavond zeven uur als de poorten open gaan. Als het meer lappen worden dan waarvan we nu dromen, bekleden we gewoon vrijdags verder. Dus, zin om breiend mee te doen? Heb je allemaal kleine lapjes breiwerk? Naai deze dan aan elkaar tot één lap van een meter bij een meter.
  Doe mee! Let's Brei!
  Voor meer informatie mail naar inekedohmen@zomerparkfeest.nl.

  Urban Knitting in New York
  Urban Knitting in New York
 • 01-08-2011  - Het is de eerste van de achtste. Mieke Ummels is vandaag jarig en nog tien dagen en het festival breekt los uit haar maandenlange cocon. Over vier dagen staan de eerste containers met hekken al in het Julianapark. Zijn er een paar fanatiekelingen die aan het passen en meten zijn. Met lange centimeters, nauwkeurige hoekspiegeltjes, wit stoepkrijt, fluorescerende oranje-witte peilstokken, spuitbussen, touwtjes en natuurlijk de materiaalwagen, of beter gezegd de materiaalkruiwagen. Dan lijkt er nog genoeg voorbereidingstijd te zijn. Dan is er nog niet die gezonde stress. Wel voelt iedereen de spanning opkomen. Het gaat weer beginnen. Het is vooral ook een weerzien van opbouwvrijwilligers, die ook uit hun cocon tevoorschijn komen en lekker wat kunnen gaan doen. Let's Work, zal er onderling wat vaker gezegd worden. In de tussentijd houden we elkaar op de hoogte van alle Zomerparkfeest gerelateerde zaken. Via het nieuws op de website en via deze weblog. Zo kreeg ik een bezorgd bericht van Sef (ja, onze!) over volkszanger Heino (72) en zijn echtgenote Hannelore (68). Zij zijn slachtoffer geworden van inbrekers. Ze ontdekten de diefstal toen ze thuiskwamen na een optreden in de buurt. Volgens Heino zag de slaapkamer eruit alsof er een bom was ontploft. Wat de daders allemaal hebben meegenomen, is nog niet duidelijk, maar in ieder geval mist Heino een aantal Rudolph Moshammer-jasjes en een horloge van Versace. De schade wordt op ongeveer tienduizend euro geschat. Eerst Eddy Wally een beroerte, dan Johnny Hoes overleden en nu dit weer. Gelukkig hebben wij nog Imca Marina. En hoe!

  Heino