Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

  • 30-03-2011  - Heb je de nieuwe Vriendensite al gezien? http://www.vriendenvanzomerparkfeest.nl/. Als je het goed leest staat er niet Vrienden van het Zomerparkfeest, maar Vrienden van Zomerparkfeest. Maar goed. Meestal type je de website niet met de hand letter voor letter in, maar klik je op een link. Dus dan zie je het verschil niet eens. Maar los daarvan. De site is mooi. Met dat geweldige logo. Je hebt je hart verpand aan het Zomerparkfeest. Allereerst wordt er op de site een definitie van het woord vriend gegeven: vriend de; m,v -en 1. persoon waarmee men door een vriendschap is verbonden: zij zijn dikke ~en; iemand te ~ houden zorgen voor goede verstandhouding; 2. liefhebber: dierenvriend, kindervriend. Als je in de Dikke van Dale het woord vriendin opzoekt dan vind je: vriend-in de; v -nen; -netje vrl vriend: hij heeft een ~netje meisje waarmee hij een relatie heeft. Zover gaan we niet met de Vrienden en Vriendinnen van het Zomerparkfeest. Alhoewel velen, met name alle Parcoholics, zullen wel een soort relatie met het Zomerparkfeest hebben. Want door wie laat je de planning van je zomervakantie bepalen? Met wie heb je samen een ruime week vakantie? Met wie zit je elke festivaldag aan tafel voor het avondeten? Met wie deel je lief en leed? Juist dat zijn de echte vrienden. Dat lijkt bijna wel op een relatie. Daarna wordt op de Vriendensite meer duidelijkheid gegeven. Het Zomerparkfeest heeft bezoekers. En het Zomerparkfeest heeft Vrienden. Dat zijn de mensen die het verschil maken. Zij hebben het evenement in het hart gesloten. Ze willen meer dan alleen aanwezig zijn. Ze willen hun vriendschap tonen. Hun betrokkenheid. Nou dat kan! Op drie manieren. Vriend worden of een Vriendschap cadeau doen of een zeer goede kennis. Dat is via een eenmalige donatie naar keuze. We hebben afgelopen weekend zesenzeventig nieuwe Vrienden en Vriendinnen mogen begroeten. We zullen ze begroeten op dinsdag 9 augustus in het Julianapark. Twee dagen voordat het Zomerparkfeest officieel van start gaat. Met een apart feestje. Zij kunnen dan ook, naast de bonnen die ze gratis krijgen ook als eerst bonnen kopen. Hoeven ze niet in de rij te staan op donderdagavond. Zij krijgen als eerste alle nieuwtjes te horen. Dus voordat de pers, de krant en Omroep Venlo het weet. Dat is toch veel waard. Maar de pers is slim. Heel slim. Alle journalisten worden nu pardoes meteen persoonlijk Vriend(in). Dan weten ze het ook als eerste. Denken ze. Sturen we expres jullie het nieuws in de middag. Als er nog geen stadsomroepuitzending is en de krant net uit is. Maar ja, er is ook twitter en hun eigen websites. Dan weet jullie als Vriend het in ieder geval net iets eerder.
  • 22-03-2011  - Ze hebben het de laatste tijd veel over de lopers tijdens de Venloop. Het grootste evenement van het voorjaar. Zoals Vastelaovend het grootste is van de winter en het Zomerparkfeest van uiteraard de zomer. Ze hebben het dan over de slopende kilometers van de halve marathon en ook die van die venijnige tienduizend meter ronde. Maar de mensen aan de kant van de route hebben het ook zwaar. Daar hoor je heel weinig over in de media. Ik geef het je te doen. Een urenlange optocht van rennende faetsen. En op gezette tijden een pilsje in het lentezonnetje. Dat is niet niks. Als er een zwoel voorjaarsbriesje staat heb je veel gerstevocht nodig en als het windstil is met veel zon ook. Altijd eigenlijk. En dat maakt het zo zwaar. En toch moeten blijven opletten. Want je wilt wel die renners van de Vrienden van het Zomerparkfeest zien en toejuichen. Toch. Overigens. Ik had het in de vorige blog over een foto van onze cultuurwethouder Jos Teeuwen met alle renners in een 'Word ook Vriend' shirt. Dat gaat gebeuren. Zeker en vast. Het startnummer van Jos en mij verschillen slecht twee waarden, 53103 en 53105. Alhoewel een eindtijd van 53 minuten en 10,3 seconden een persoonlijk record zou kunnen zijn. Maar dat zegt nog niks over de eindtijd. Johan heeft overigens 33129. Dat zou ruim 33 minuten betekenen. Een stuk lager. Ik ben benieuwd wat hij echt gaat lopen met dat goddelijke lijf van hem en die jonge benen. Johan en ik hebben wel iets afgesproken. Als we snel genoeg lopen, moeten we beide een groot aantal Vrienden werven. Hoe meer seconden we winnen, hoe meer Vrienden. Ik hoop dat iedereen ons gaat helpen. Want we zijn allebei in topconditie. In bloedvorm. Dus dat belooft veel voor het aantal Vrienden. We moeten nog precies afspreken hoe de regeling wordt. Help ons in ieder geval. Jos, doe je mee? Voor het Zomerparkfeest. Nee, beter gezegd voor de stad.
  • 19-03-2011  - Gisteren was de aftrap voor het nieuwe speelseizoen bij de speelvelden van tennisclub Casino, zie de twitter van onze programmeur en schoenenfetisjist Rolph, http://yfrog.com/hs84951107j. Zo'n ruim veertig mensen. In de startblokken. Het weer was zoals het Zomerparkfeest tweeduizendtien geeindigd was. Koud en nat. Kletsnat. Ijskoud. Maar de volgende ochtend zijn er concrete plannen, een speels thema en nog meer ideeen voor de Vriendenactie. Te gek. Veel enthousiasme. Het Zomerparkfeest tweeduizendelf is daarmee begonnen. Was het eerst in de burelen van het bestuur en de commissies. Nu gaan we buiten spelen, zeg maar. En meteen is het goed weer! Heerlijk. Ik heb mijn t-shirt al aan. Trouwens. Ben jij al een lopende Vriend? Of beter gezegd een rennende Vriend? Ik wel. Ik ren volgende week de Venloop in dat te nieuwe loopshirt van de Vrienden van het Zomerparkfeest, zie http://yfrog.com/h7usuxaj. En onze wethouder Jos Teeuwen ook. Ook de 10 km. We starten samen heb ik zo bedacht. Ik hoop dat ik hem bij kan houden. Er staan bij de start hopelijk nog heel veel meer lopers met hetzelfde shirt. Veel Vrienden, vrijwilligers en stadsgenoten. We hebben honderdvijftig shirts laten drukken. Dunne zweetdoorlatende kortemouwshirts en een paar dikke warmtevasthoudende langemouwsweaters. Voor als je langs de kant staat. De Vriendenactie 2011 staat in de startblokken. Te beginnen voor de Venloop. Aanstaande woensdag en donderdag om half acht. Dan haal je gewoon een renshirt op bij Take Five. Daar staan vier charmante dames klaar om uw maat op te nemen en u te helpen om uw luchtweerstand zo klein mogelijk te krijgen met een maatje S, M of L in perfecte snit. Dan moet je wel Vriend of vrijwilliger zijn of even meteen Vriend worden. Daarmee ben je ook een lopende ambassadeur van het Zomerparkfeest. Als we nu eens afspreken om voor de start een gezamenlijke foto to maken. Allemaal renners voor het Zomerparkfeest. Zodat we weer een zwoele, zonnige zomer tegemoet gaan met weer voldoende reserves om er een mooi tuinfeestje van te maken. Compleet met zandbak, zand en schelpjes. Maar dan moet je meer van het thema weten. Dat komt vanzelf. Daar kun je straks niet omheen. Daar zijn we het Zomerparkfeest voor.
  • 09-03-2011  - Ik kreeg vandaag een e-mail binnen. Eigenlijk is het net iets anders. Ik zag de email vandaag pas. Dagen geen email gelezen. Was getiteld: a.s. woensdag. Na een swingend carnavalsoptreden met Laef op vrijdagavond in het Ald Weishoes, een V.I.P-arrangement boven de Blauw Trap tijdens de BBBZ, een hartverwarmend optreden in Bekkershof op zondag met aansluitend een zwalkend en zwervend bestaan in de binnenstad, op maandag in de optocht als drie Cavia-wouten (Animal cops) met als afsluiting ontbijten en spelen voor Take Five met Ut Kump tot in de diepe uurtjes, lees ik de emailtitel ineens heel anders. Niet als a.s. woensdag, maar als aswoensdag. Vastelaovend doet wat met je. Het lichaam moet weer wennen, de geest komt bij, het ritme was verstoord, de rommel thuis, even snel avondeten of helemaal niet, maar wel vorstelijk ontbijten, het dagelijkse leven leek soms een droom en de saamhorigheid groot en de gesprekken vaak diepgaand en soms emotioneel en het lijkt of ik heel goed kan zingen en dito kan dansen. Morgen hebben we weer gewoon bestuursvergadering. Voor het Zomerparkfeest. Ofwel het Zomercarnaval. Nog vijf maanden. De vastelaovend heeft veel weg van het Zomerparkfeest. En het Zomerparkfeest heeft veel weg van de vastelaovend. Veel leuke mensen ontmoeten, meezingen, vrienden weerzien, buiten zijn, inspiratie van andere mensen krijgen. Kortom leven in een roes. Na de email, realiseerde ik me dat de vastentijd is begonnen. In ieder geval vandaag op as woensdag plat kraanwater in plaats van een pilsje. En dan zien we a.s. woensdag wel.
  • 04-03-2011  - Ik loop net van het oergezellige Cafe Pollux naar huis. De Top100 is al lang afgelopen. De Picardie is omgetoverd tot een Winterparkfeest. De EHO container en de, onder vrijwilligers, wereldberoemde blauwe Lumar-container staan al klaar. Luc en zijn zoon Patrick hebben hun werk gedaan. Een soort twitter in blogvorm.
  • 04-03-2011  - Een blog is een ouderwets medium. Nu al. Het is eigenlijk meer een openbare brief, zoals je die in de kranten leest. Bezorgde mensen, boze mensen, complimenterende mensen schrijven een kort stukje. Ik schaar me ook in die categorie. Beperkt tot Zomerparkfeest en het Julianapark en omstreken, dat wel. Maar je krijgt wel leuke reacties en aanvullingen. Zo ook van Hein van der Kroft. Een trouwe Zomerparkfeest bezoeker en Vriend van het Zomerparkfeest. Hij mailde me dat de foto van het jongetje in de sponsorbrochure is gemaakt door Jan Nabuurs van Fotoclub Oce op zaterdag 28 augustus om 18.45 uur bij het optreden Pitch Blond. Hein met het fotografisch geheugen dus. Alhoewel. Het optreden van Pitch Blond was memorabel en om niet gauw te vergeten. U weet wel, met die trotse gemeenteambtenaar annex vader. De andere foto van Staff Benda Bilili op de cover van de sponsormap is gemaakt voor Joep Keij, ook van fotoclub Oce. Dichter-fotograaf Joep moet ik zeggen. En ook collega. Dan zijn jullie weer helemaal bij. Dankzij Hein. Trouwens , als we toch modern bezig zijn. Al het "Venlo Art" boek gedownload? Beter gezegd het e-boek. Van Paul Ritt. Mooi. Heel mooi. En zeker ook de video van Paul zelf. Dat lukt niet met een krant of via een chique gebonden kunstuitgave. Daarom alleen al is het bijzonder. Er staan natuurlijk een aantal kunstenaars in waar het Zomerparkfeest veel mee heeft. De Parkpraot kun je ook downloaden als een soort e-boek. De edities van 2009 en 2010 kun je per dag op je harde schijf of usb stickje zetten. Ik kijk nog eens door de zondagseditie van 30 augustus 2009. Mijn eigen Rompraot in toen ook politieke sferen:
    "Om kwart voor elf wandel ik met een broodje kaas door een stukje Parade naar het Huis van de Stad. Even "buiten". Debatrix in besloten kring. Naar Lars Duursma en een deel van de gemeenteraad. Weg partijmuurtjes. Hij vertelt over zijn politieke adviezen aan zowel Obama als McCain. Tegelijkertijd. En zijn algemene tips voor de raad, die altijd te gebruiken zijn. Inspiratie. De politiek inspireert het Zomerparkfeest. Het Zomerparkfeest inspireert de politiek. Om twaalf uur ijl ik mij naar de briefing met het bestuur in de keet. Drukke en rumoerige meeting met veel onderlinge lol. Over niets en tegelijk over alles. Het Zomerparkfeest "lup". Haar eigen dynamiek. Ideeen krijgen meteen gestalte. Met een eerste biertje op de Picknick der Gebroken Harten. Gekleurde linten in het haar. Ik wordt bewierookt. Toegezongen tijdens de propagandafilm. Je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt. Herkent. Aan het eind van de middag kondig ik Dorris vredesdans aan van de World Peace Flame. Het verschil tussen WPF en ZPF is slechts een letter. Maar de overeenkomsten zijn veel groter. De muren tussen ballet en hiphop worden geslecht. Ik ren naar de omroep voor een kort interview. VVV komt met 0-1 voor. Meteen door naar de sponsortent. We vangen culturele gasten uit de stad op tijdens het Hoofdpodium-optreden van Kyteman. Lopen gezamenlijk de trappen op. Open monden. Het podium. De menigte. De power. De vrijwilligers. De organisatie. De passie. De veelzijdigheid. De Spiegeltent met Bart Oostindie. Het Museum met Klaske Oenema. Het terrein met Circus Delirium. Nog een dag. Oh nee, nog twee. Gelukkig. Want het glipt voor je het weet uit je handen."
    De Vastelaovendtijd is een tijd van feesten, maar ook van melancholie, van terugkijken, van toen. Ook met een e-boek op een iPad.