Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

  • 30-12-2010  - De Zomerparkfeestkalender is bijna op. Alle maanden zijn omgedraaid of afgescheurd. Sommige foto's zijn ingelijst. Om langer te bewaren. Weer een jaar voorbij. Ik weet nog dat de kalenders door Arno in ons hok gebracht werden. Zware stapels. Bijna niet te tillen. Extra mooi drukwerk. Extra groot formaat. Om een heel jaar opgehangen te worden. Thuis bij de vrijwilligers, Vrienden en sponsoren. Bij mij bijvoorbeeld op de WC. Dat heeft als voordeel dat je het bijna elke dag ziet. Elke dag weer het Zomerparkfeest van 2009 herbeleven. En nu zie je al de hele maand die man geelektrocuteerd worden. Met van die ijzingwekkende bliksemflitsen die door gigantische voltages via magnetisme opgewekt zijn. Hijzelf is helemaal gekleed in een soort malienkolder. Net als de Middeleeuwse ridders. Het optreden zelf was wat minder dan we er zelf van verwacht hadden. Het was wel indrukwekkend, maar na een tijdje een beetje saai. Voor techneuten was het wel een imponerend schouwspel. De leukste foto van de kalender was die met de netjes geparkeerde rollators. Gemaakt tijdens het seniorenmatinee op vrijdagmiddag. Dat wordt volgend jaar weer een feestje. Wel anders. Daarover later. Hopelijk ook weer in samenwerking met SOB. Van onze kant weer in ieder geval met Nancy en deze keer hopelijk met onze nieuwste vrijwilligster Marie-Jose. Zij tweeen gaan samen voor het vrijdagmiddag programma. Dan zingen, joelen en klappen weer ongeveer zevenhonderdtweeennegentig senioren van boven de vijfenvijftig mee. Fijn dat we weer een goed team hebben die daar de schouders onder gaan zetten. Jan gaat zich concentreren op zijn belangrijke technische commissiewerk en met name de technische tekening. Dat zal ook dit jaar weer de nodige veranderingen opleveren. Zoals ook het stoelenplan om al die minstens zevenhonderdtweeennegentig senioren weer een plaats in de tent te geven met toestemming van de brandweer. En te laten genieten. Net zoals al die andere tienduizenden bezoekers van het Zomerparkfeest. Ook in het nieuwe jaar. Juist dan. Dus vanachter mijn computer. Proost! Op het nieuwe jaar!
  • 25-12-2010  - Dit had ik u gisteravond willen vertellen. Er is nu ook een artiest in het park. En een bezoeker! De bezoeker zit rustig achterovergeleund op het bankje op het talud. Een wortel als neus. De artiest. Hij of een zij staat in ieder geval in de spiegeltent. Op het podium ongeveer. Ik heb geen idee welk instrument het bespeelt. Ook Post-2 is gedeeltelijk hersteld. Ze zijn er aan bezig. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met het Julianapark. Het maakt zich nu al op voor het Zomerparkfeest. Of misschien is er wel een clandestien Winterparkfeest. Dat was gisteren. Vandaag ben ik weer het Julianapark ingegaan. Post-2 is weer ingestort en de artiest is bijna helemaal weg. Een klein hoopje blijft over. Ik zie de bezoeker niet meer op het bankje zitten. Ik blijf in ieder geval u op de hoogte houden. Bericht me als er meer ontwikkelingen zijn in het park. Ik heb gisteren in ieder geval geen muziek gehoord. Maar misschien komt dat omdat ik de top2000 op heb staan. En soms lekker hard. Als er weer eens een gouwe ouwe langskomt. Zo eentje die je alweer vergeten bent, maar die je plots woordelijk kunt meezingen. Zoals nu ...
  • 24-12-2010  - De eerste nieuwe tent staat al in het park. Nu al. En het is nog niet eens begin augustus. Gemaakt van grote blokken vers gevallen sneeuw. De ruimte is met kennis van zaken geplaatst. Het moet de nieuwe EHBO tent zijn, lijkt me. De iglo staat precies tussen de spiegeltent en Sounds. Precies op die lijn. Jan en de opbouwers in de technische commissie weten precies welke lijn ik bedoel. Dus dat moet EHBO-post 2 zijn. Voor de kenners. Donderdagnacht waren drie mensen aan het werk. In het donker. Of beter in de schemer, want ik ontwaarde ze toen ik uit de stad wandelde. Een was aan het scheppen, een aan het stapelen en een architect. Die lette op of het allemaal goed kwam. Nou dat kwam het niet. Vanmorgen ben ik erheen gelopen. Maagdelijke sneeuw. Een dik pak van twintig centimeter dik. Het sneeuwhuis was al ingestort. Er lag niemand in. Dat heb ik nog gecontroleerd. Anders had ik alsnog de EHBO moeten bellen. Dat er iemand in Post-2 onderkoeld lag. Dat zou een raar gesprek zijn geweest met het Rode Kruis. 'Nu al?', zouden de rood-witte verzorgers verbaasd gevraagd hebben. 'Het is pas december!'. 'Ja, da's waar. Nog zevenenhalf maanden. Hopelijk is dan ook de sneeuw weg.
  • 23-12-2010  - Na de uitzending op Omroep Venlo en het bericht in de krant, willen velen hun steun geven aan het Zomerparkfeest. Zij willen het grootste en meest bezochte culturele evenement van onze regio, dat in 2011 voor de 35e keer georganiseerd zal worden en waarin jaarlijks zijn vele honderden vrijwilligers actief zijn gratis toegankelijk houden. Zij zijn gevraagd, uitgenodigd en aangemoedigd door vele vrijwilligers van het Zomerparkfeest. Door vrijwilligers dus die al bij het Zomerparkfeest betrokken zijn, zeg maar gerust geinfecteerd zijn. Zij vragen hun kennissen en vrienden om Vriend te worden. Vriend van het Zomerparkfeest. Dat is een geweldig idee. Dit is dus meteen ook een oproep aan iedereen die het Zomerparkfeest onmisbaar vind. Alle vrijwilligers ook. Een 'Vriendschap' cadeau doen met de Kerst is wel een heel mooi gebaar. Of een vriend met je vriendenclub een echte 'Vriend' maken op zijn verjaardag is natuurlijk wel heel origineel! Het is een hele goedkope manier om meteen honderden Vrienden erbij te krijgen. Naast Facebook en Hyves, zijn dit de Vrienden die je minstens een keer per jaar echt ontmoet. Want, wat velen nog niet weten is dat, op de dinsdag voor het Zomerparkfeest er een speciale Vriendenavond is onder de bomen achter Museum van Bommel van Dam. Het meest romantische plekje in het Julianapark. Zeker dan. Dan krijg je een rondleiding en kom je op plekken waar je normaal niet komt. Met tekst en uitleg. Bijvoorbeeld van Johan en Gijs, die enthousiast vertellen hoe de boekingen en contacten met de artiesten verlopen en of er nog laatste wijzigingen zijn. Of Wiel en Sam die vanuit de hoogte verklappen hoeveel megabytes er door de ether vliegen tijdens het festival of Alois, onze kok, die het vrijwilligersmenu voor de komende dagen beschrijft of Baer en Manpreet, die het verwachte aantal te tappen hectoliter bier doorgeven of Guus die de door Studio Denk gevisualiseerde huisstijl laat zien of je voelt je even VIP in de chique sponsorruimte bij Arno en zijn team of sta je pardoes op het hoofdpodium tussen de mannen van Purple die het licht aan het programmeren zijn. De Vrienden zien dus als allereerste welke veranderingen er in het park zijn gedaan. Want we verwachten wel dat er wat gaat veranderen. Dus ben je benieuwd wordt dan gewoon Vriend. En kijk er niet echt vreemd van op als je binnenkort benaderd wordt door een echte vrijwilliger van het Zomerparkfeest die je probeert te verleiden. Tot Vriend van het Zomerparkfeest via http://www.zomerparkfeest.nl/vrienden. Om ons te steunen en het 35e Zomerparkfeest gratis toegankelijk te houden. Zeg maar: Vrijwilliger zoekt Vriend of Vrienden steunen Vrienden. Je bent dus de komende tijd gewaarschuwd!
  • 15-12-2010  - Het waren enerverende weken. Ook deze. Nu al. En de week is nog niet eens om. In de vrieskou geinterviewd worden voor Omroep Venlo blijft spannend. De stem bibbert. Handen in de ijzige jaszakken. Camerabeelden van een verijsde grasmat. Tussenshots van een verregend Zomerparkfeest. Vakkundig gemonteerd en gevoicedover door Thijs Pennings van Omroep Venlo. Sfeervol gedaan. Alhoewel sfeervol hier niet het beste woord is. De beelden van toen maakten me weer aan het schrikken. Wat een water. De bezoekers waden zich met poncho's door de plassen. De boodschap in de camera moet duidelijk zijn. De kas is leeg. De spaarpot rammelt niet meer. De houten spaarkas met van die ontelbare gleufjes klinkt hol. En we hebben zo'n mooi festival. Dat hebben we afgelopen editie weer gehoord van bezoekers achter de schermen. Organisatoren van andere festivals. Een verborgen pareltje in Noord-Limburg. Mogen we trots op zijn. Maar we zitten even in nood. Weer zwaar weer. Maar dan financieel. Guus heeft het goed verwoord in het persbericht. Precies zoals het is. Niet mooier en niet erger dan dit. We hebben de afgelopen weken en maanden vooral teruggekeken. Gerekend, gediscussieerd, ons zorgen gemaakt, somber geweest, plannen gemaakt. Na dit persmoment, kijken we vooruit. Op naar de vijfendertigste editie. Een lustrum. Het zevende lustrum. Het komt er. Hoe dan ook. Iedereen zal ervoor gaan. De stad en de regio zal ons helpen. Laat vijfendertig nu ook net het eurobedrag zijn wat het kost om Vriend te worden. Van het Feestival, zoals het gekscherend genoemd kan worden. Dat moet toch een reden zijn om het te worden. Juist nu! Je kunt je lieve vriendinnetje Vriendin maken van het Zomerparkfeest met Kerstmis. Moet je eens zien hoe ze opkijkt! De twinkeling in haar mooie ogen zal reflecteren in de zilveren kerstballen. Of je wordt Vriend omdat je in augustus een kindje verwacht. Dan wordt hij of een zij al meteen Vriendje of Vriendinnetje van het Zomerparkfeest. Een extra kleine maat T-shirt. Echt koddig. En je steunt hiermee direct het Zomerparkfeest. Zodat hij of zij als ze de scholierenleeftijd bereikt ook naar het Zomerparkfeest kan gaan. Moet je je voorstellen. Dan schuifel je als oude man of als oma over het Julianapark en vertel je verhalen tegen je kleinkind over Caro Emerald of Paulo Nutini of Leo Bassi of Heino of Apocalyptica. Of Jango Edwards in 1977. Teveel om op te noemen. Geen idee of het haar dan wat zegt. Maar die verbondenheid over generaties heen is een van die stille krachten van het Zomerparkfeest. Zoals er zovelen zijn. Mail naar vrienden@zomerparkfeest.nl of schrijf een handgeschreven brief in een zelf belikte envelop naar Stichting Vrienden van het Zomerparkfeest op Antwoordnummer 1081, 5900 VB Venlo. Gewoon doen! Ik krijg net een sms binnen van Manpreet. Tip: Broken Glass Heroes. Dat bedoel ik. Het wordt een prachtig Zomerparkfeest in 2011.
  • 10-12-2010  - Daan Doesborgh. Onze excentrieke presentator op het Vriendenpodium staat genomineerd. Ook hij. De sympathieke Cielke Sijben heeft zelfs al gewonnen. Als de RadioBitch in de categorie aanstormend talent. De nog jongere Daan staat in de finale van het Nederlands kampioenschap Poetry Slam. Nooit geweten dat dichters onderling een kampioenschap hadden. Lijkt me ook gek. Wie is er nu beter een goede honderd meter loper met een Nederlands record of een internationale volleyballer in de WK finale? Maar goed. Hij is genomineerd uit vierentwintig dichters voor de finale vanavond in Tivoli Utrecht. Beoordeeld door publiek en vakjury. Dat zegt al wat. De winnaar krijgt de eretitel Slampion 2010, duizend euro en de wisseltrofee De Gouden Vink, vernoemd naar dichter Simon Vinkenoog. Daan is een beetje van het Zomerparkfeest en het Zomerparkfeest is een beetje van Daan. Zijn fotogenieke uiterlijk staat op menig foto, geschoten door het fameuze fotografenleger voor de podia. Hij heeft ook al een aantal gedichten speciaal voor het festival geschreven. Gedichten geschreven door Daan zijn moeilijk via een blog weer te geven. Dan zijn het ineens een verzameling letters geworden. Je moet hem erbij zien. En vooral horen. Zijn quasi-sexy hese stem hoort erbij. Toch moet er een strofe uit 'Per slot van rekening' mij van het hart. Daarin staat 'Wie op zulke wijze samen | Zomerparkpret kan beleven | Die alleen heeft echt begrepen'. Vond ik altijd al geweldige regels. Ze karakteriseren het plezier van de vrijwilligers zo treffend. Wil je meer zien en horen, ga dan naar zijn website. Hij heeft zijn hele platencollectie erop gezet en je kunt geinspireerd worden door aparte muziek. Oudere muziek ook viel me op. Ook moderner repertoire. En heel divers. Wel allemaal goede muziek. Daan heeft geen leeftijd. Of in ieder geval zijn leeftijd klopt niet. Dat hoort ook bij dichters. Dichters zijn tijdloos en actueel tegelijk. Daan, succes vanavond!
  • 03-12-2010  - Awkward I in Perron 55. Goede band. Ik moest hen aankondigen in de spiegeltent op zondagmiddag negenentwintig augustus tweeduizendentien. Afgelopen jaar dus. Om drie uur in de middag op het Zomerparkfeest. Ik herinner het me nog goed. De tent was vol. Heel vol. En de band was eendrachtig. Close. In het backstage gedeelte. In het artiestencafe. In hun kleedkamer. Mooi om te zien. Jonge mensen die wat zenuwachtig samen klaar staan voor een memorabel optreden. Ik was naar de stand van Sounds gewandeld om hun CD "I really should whisper" te halen. Andere kleren aandoen en ik sta onder de douche. Awkward I staat hard aan. Zodat het boven het watergekletter uit klinkt. Heerlijke verstilde muziek. Associaties met The Magic Numbers, die ik op Lowlands al eens gezien had. De lelijkste band van Groot-Brittannie. Terug in het park, bespreek met hen hoe ze aangekondigd willen worden. Het leek alsof ze zo'n vraag nog nooit hadden gehad. Ik schat het maar zelf in. Het is broze muziek, dus de introductie moet verfijnd zijn. De tent is ietwat opgewonden en mensen staan geanimeerd te kletsen. En op te warmen. Dus die moet je weer terugbrengen tot een ander niveau. En dan gebeurt er iets. Als een duveltje uit een doosje. Dit optreden wordt mede mogelijk gemaakt door Canters Coaching en Jacob Meijer Forwarding. Ik vraag in de zaal of Hans Canters of Jacob Meijer in de spiegeltent zijn. Consternatie. Staat hun auto met lichten aan? Is hun fiets spoorloos? Het zet de tent even op het verkeerde been. De spiegeltent kijkt om zich heen. Wie zijn Hans en Jacob? Applaus klinkt lokaal door. Daar zullen ze wel staan. Het is vanuit het podium niet goed te zien. Vanuit dit onconventioneel begin is het een kleine stap naar de aankondiging. Via deze twee sponsoren naar deze bijzondere muzikanten. Het optreden overweldigt. Iedereen is sprakeloos. Wat een mooie liedjes. Wat een mooie zanger. Wat een lieve violiste. Wat een laagzittende drummer. Wat een kapsel. In mijn agenda staat vanavond Awkward I in Perron 55. Ik surf naar de website. Tot mijn schrik zie ik dat ze zaterdag spelen. Sinterklaasavond. Hopelijk komt de Sint vroeg bij ons langs zaterdag. Dan kan ik er alsnog heen.