Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

  • 30-03-2010  - Dit wordt een informatief verhaaltje. Of blog zoals dat zo modern heet. Vroeger noemde we dat een logboek. Maar ik geef toe dat dat een stoffig imago heeft. Associaties met Debiteuren&Crediteuren. Zoiets. Maar terug naar het informatieve. Cecile Beusker heeft zich aangesloten bij het Zomerparkfeest leger. Als juridische voorvrouw. Dat komt door haar achtergrond als advocaat. Zij zal zich volledig kunnen wijden aan de meer juridisch getinte vraagstukken die we gedurende de organisatie van het festival tegenkomen. En dat in de commissie veiligheid, waar Els, Fred, Olaf, Luc en Giel al in zitten. Gelukkig hebben we niet zoveel van dat soort problemen, maar toch als het gebeurt. Dan weten we ons geen raad. Heel waardevol dus, want zulke type vrijwilligers hebben we niet zoveel. Die zich kunnen vastbijten in taaie juridische taal. Alhoewel, onze nieuwe kracht Suzanne Hendrix heeft ook zo'n opleiding. Suzanne nestelt zich tussen de financiële en programma commissie in en gaat zich bemoeien met de goede financiële afwikkeling van de artiesten. Een hele klus. Vooral in de voorbereiding. Zij zal ook iedereen veel meer rust geven tijdens het Zomerparkfeest. Die vier dolle dagen in augustus. Kortom weer twee vrouwelijke vrijwilligers die zich in gaan zetten om het Zomerparkfeest weer mogelijk te maken. Want daar hebben we alle vrijwilligers, en zeker ook de sponsoren, Vrienden en subsidiënten hard bij nodig. We zitten nu met Marc en alle anderen in de fase van de nieuwe begroting. En dan worden we weer met de neus op de harde feiten gedrukt. Maar ... donderdag zesentwintig augustus tweeduizend tien, gaan de virtuele Bordeauxrode gordijnen open en staat daar een geweldige openingsact. Ze waren afgelopen weekend al te zien en vooral te horen. Dat kan ik ook nog verklappen.
  • 26-03-2010  - "Als je je ambities te hoog legt, dan kun je er onderdoor lopen". Meesterlijke zin. Van een van de meest filosofische kortharige jonge oudere mannen van Venlo. Als je hem beter kent. Geert. Van Anny. Zo wordt hij in Zomerparkfeest kringen genoemd. In de blaasmuziekwereld is hij wellicht de broer van Fons. Tijdens het hardlopen gonst deze regel weer door mijn hoofd. Dat is het. Alsof je ambities heel ver weg moet leggen om er daarna nooit meer naar om te hoeven kijken. Het maakt me juist lam. Diep van binnen zijn ze onhaalbaar. De bedoelde prikkel prikkelt niet meer. Je kunt er gemakkelijk onderdoor lopen. Ik ben meer van de realistische en haalbare ambities. En als ik die haal, heb ik meteen weer een nieuwe. Tijdens dat ik het haal. Zo hou ik dat fris. En haalbaar. Ik wilde in de Venloop de tien kilometer in vijfenvijftig minuten rennen. Het was prachtig loopweer. Ik ben een warmweerloper. Ik was sneller. En ik heb meteen weer een nieuwe ambitie. Vijftig minuten rond. Of ik moet me toch over laten halen door Ine of Michiel voor de halve marathon. Vanaf de eerste bocht op de Parade. De cadans was er. En na drie minuten zuchte mijn schoonbroer dat we dik onder de vijfenvijftig zaten. De laatste bocht op de Parade blijkt wel heftig. Vals plat. Maar wat was ik blij met mijn tijd. Ik wel. De Kenianen, die goede Zuid-Limburger en nog velen, velen anderen lachen erom. Anderen, die net binnen de laatste tijd zijn binnengekomen, zien het als onhaalbaar. Niet om warm van te lopen. Volgens mij is mijn hele denken getectyleerd met dit soort denken. Vandaar dat die zin van Geert door mijn hoofd gonst. Hij is nu ook een beetje van mij. "Leg je ambities zo laag, dat je er niet onderdoor kunt lopen".
  • 19-03-2010  - Ik heb voor mijn verjaardag een paar boeken gekregen. Ook veel dezelfde. Iedereen denkt blijkbaar op dezelfde manier over mij. "Dat is echt iets voor hem" denken ze. En dan heb ik het over "Het Gelijk van Heisenberg" van schrijver, zanger, dichter, interviewer Frans Pollux. Ik had het zelfs al. Was het al aan het lezen. Elke keer als ik in bed kruip. Heerlijk enerverend rustmoment. Ik heb ook lolly's, bier en wijn gekregen. Een hengel. En een mooi naslagwerk getiteld "Universele ontwerpprincipes". Van Ernst Jan. Muziekliefhebber, muziekkenner, programmeur en directeur van perron55. Daar blader ik af en toe in. Dat lees je in horten en stoten. Meer zapperig. Maar ook daar blijven sommige passages hangen. Zoals deze: "Het herkenningsgeheugen onthoudt dingen beter dan het geheugen voor het in herinnering terugroepen van dingen". Als ik je vraag welke band speelde als eerste in de grote tent op de donderdag van het Zomerparkfeest 2009? Dan is dat best lastig. Graven in je geheugen. Zoeken. Als ik je vraag welke van de drie groepen Bertolf, Lady Linn of de New Earth Group als eerste in de grote tent op de donderdag van het Zomerparkfeest 2009 speelde, dan weet je dat zo. Bertolf. Dat is precies het verschil. Herkenning boven herinnering. Dit is een basisprincipe voor de mensheid. Zo is het brein van de mens ontworpen. Daarom zijn meerkeuzevragen (multiple choice) ook makkelijker dan open vragen. Los nog van het gokken op het goede antwoord. Je ziet de drie opties en dan heb je vaak "oh ja". Dan weet je het ook meteen zeker. En kruis je het zelfverzekerd aan. Anders was je misschien nog aan het peinzen. Herkenning boven herinnering. Een bekend merk wordt vaker gekozen dan een onbekend merk. Reclamecampagnes zijn ook hierop gebaseerd. Marketing dus. Menselijker dan je denkt.
  • 11-03-2010  - Marcel, weej zien gruuts op dich! Marcel Tabbers is benoemd tot Venlonaer van 't Jaor 2009. Echt geweldig. Hij wordt geprezen voor zijn tomeloze inzet voor een groot aantal culturele projecten in Venlo. Zo staat het er letterlijk. En dat klopt ook! Marcel heb ik mogen meemaken. En hoe. Eerst als alcoholloze, theedrinkende jongenman. Ietwat bedeesd. Hielp mee met de organisatie van het Zomerparkfeest. Maar allengs ontpopt als een ware organisator, aanjager, stimulator, coach, vriend, inspirator (om het woord maar weer eens te gebruiken) en als zeiler. Als ik aan Marcel denk denk ik aan hem in dat stoere zeilershirt. Ruige haardos. Donkergoudkleurig. Mooie krul voor zijn linkeroog. Ik heb mooie zomerse foto's van hem op een tjalk in Zeeland en op een Valkje in Friesland. Zijn tweede thuisland. Altijd de mondhoeken naar boven gekruld. Subtiel. Maar zichtbaar. Voelbaar. Hij lacht erom. Ook als hij serieus is. Wij hebben gefilosofeerd in 't Velooke in Gent, samen met die andere kanjer. Frans Pollux. Wiens boek ik nu aan het lezen ben. Dat ik dit mocht meemaken. En zoveel meer. Marcel is na ons als programmeur van het Zomerparkfeest helemaal los. Betrokken bij de ontwikkeling van Q4, gangmaker van de Culturele Biennale en initiatiefnemer van het project 5x5x5, Venlo aan Zee, het stadsstrand bij de Maaskade, samen met zijn broer Vincent Im Westen Nichts Neues op de Venlose omroep. Maar hij heeft velen aangezet tot grootse daden. Dat is misschien nog zijn grootste kwaliteit. Het Zomerparkfeest is nooit geworden zoals het nu is zonder hem. Maar dat geldt voor meer mensen. Daar zijn we ook gruuts op. De uitreiking van de eretitel vindt plaats op donderdag 20 mei in de parterre van het stadhuis. Die datum heb ik alvast in mijn agenda gezet!
  • 06-03-2010  - Je zou denken dat we nu de grote lijnen aan het uitzetten zijn voor het Zomerparkfeest 2010. Dat is ook zo! Maar tegelijkertijd ook de allerkleinste details. Tegen alle managementwetten in wellicht. Het belangrijkste detail. Het menu. Of beter. Het Diner. Om in de stijl te zijn van het meest verkochte boek van Nederland. Want beginnen je speekselklieren niet overactief te worden bij het horen van een beenhammetje in honing en tijm saus gedrapeerd met gekookte aardappel? Of raak je ook niet nieuwsgierig als onze kok AloÏs roemt over die Brasiliaanse stoverij met korreldroge Basmati rijst? Of heb je na een dag hard werken geen zin in mild gekruide Javaanse kip of een heuse Tajine met Couscous? Waar de saus zo lekker in blijft hangen. Of zullen we gezamenlijk op zondag een beetje chique zalm in beurre blanc-saus nuttigen? Om maar te zwijgen van alle bars die tussen de bedrijven door hun vork zetten in een vlaams stoofpootje met blote billetjes in 't gras? En er Belgisch bij gaan praten. Ik weet zeker dat ook de hele elektraploeg zich tegoed zal gaan doen aan Risotto met paddenstoelen. Nee geen paddo's. En de kassadames (excusé de kassamannen) genieten nu al van de overheerlijke lamsschotel met romige roomaardappel en knapperig geblancheerde courgettes. Of gaan we meer voor Italiaans? De Tagliatella Carbonara. Ik denk dat Marc Frey dat wel ziet zitten. Onze kenner bij uitstek van de Italiaanse keuken. Dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden. Heerlijk. We zullen zien. Ik weet wel dat er vanavond een deskundige jury het menu gaat samenstellen voor de vijf culinaire festivaldagen. Startend vanaf woensdag vijfentwintig augustus en eindigend op negenentwintig augustus. En dan hebben we het nog niet eens over het ontbijt, de tussendoortjes, de koffie met koek en de warme en vette snacks midden in de nacht. Maar dat heeft niet zoveel met culinair te maken. Maar wel lekker.