Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 30-08-2009  - Om kwart voor elf wandel ik met een broodje kaas door een stukje Parade naar het Huis van de Stad. Even 'buiten'. Debatrix in besloten kring. Georganiseerd door Klaas Jan van de programmacommissie, afdeling wetenschap. Lars Duursma met een deel van de gemeenteraad. Weg partijmuurtjes. Hij vertelt over zijn politieke adviezen aan zowel Obama als McCain. Tegelijkertijd. En zijn algemene tips voor de raad, die altijd te gebruiken zijn. Inspiratie. De politiek inspireert het Zomerparkfeest. Het Zomerparkfeest inspireert de politiek. Om twaalf uur ijl ik mij naar de briefing met het bestuur in de keet. Drukke en rumoerige meeting met veel onderlinge lol. Over niets en tegelijk over alles. Het Zomerparkfeest 'lup'. Haar eigen dynamiek . Ideeën krijgen meteen gestalte. Met een eerste biertje op de picknick der Gebroken Harten. Gekleurde linten in het haar. Ik wordt bewierookt. Toegezongen tijdens de propagandafilm. Je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt. Je herkent. Aan het eind van de middag kondig ik Dorris haar vredesdans aan van de World Peace Flame. Het verschil tussen WPF en ZPF is slechts één letter. Maar de overeenkomsten veel groter. De muren tussen ballet en hiphop worden geslecht. Ik ren naar de omroep voor een kort interview. VVV komt met 0-1 voor. Op dat moment komen Hein en Agnes overvliegen met de L1 luchtballon. Wat een timing. Wat een precisie. Dwars over het Julianapark. Meteen door naar de sponsortent. We vangen culturele gasten uit de stad op tijdens het hoofdpodiumoptreden van Kyteman. Lopen gezamenlijk de trappen op. Open monden. Het podium. De menigte. De power. De vrijwilligers. De organisatie. De passie. De veelzijdigheid. De spiegeltent met Bart Oostindie. Het museum met Klaske Oenema. Het terrein met Circus Delirium. Gijs, Baer en Manpreet lopen door het park en hebben er net twee biertanks bijgezet. Met Louis. Achter alles langs. Niemand merkt het. Nog één dag. Oh nee, nog twee. Gelukkig. Want het glipt voor je het weet uit je handen.
 • 29-08-2009  - Ik word weer iets te vroeg wakker. Het Zomerparkfeest zit nog in mijn hoofd. Of beter gezegd de hymne. Het staccato ritme. 'Kies ZPF, kies ZPF'. Ik sms Guus, Wiel en Sam om er een ringtone van te maken. 's Middags lopen er al bouwende vrijwilligers met de het toontje over het park. Weer een openbaring van het Wonder van het Zomerparkfeest. Alles lukt. Alles kan. Vanuit zijn kantoortje op de tweede verdieping, roept Wiel me toe dat het ook al op de website staat. 'Free downloadable'. Op het podium naast Frans Vaessen klinkt de tune vanuit mijn broekzak, terwijl ik de senioren een inspirerende middag toewens. Ongezien druk ik het goede uitknopje in. Ik heb het idee dat niemand het gemerkt heeft. Na de koffie met vlaai, hoeven de senioren niet perse een rood bandje te halen bij de infostand om een alcoholische versnapering te krijgen. Het is maar dat ze het weten. Lady Linn krijgt de zaal niet plat. Thei en Marij wel. Dit is ook Zomerparkfeest. Vijf uur later trilt mijn mobiele wederom. Ik grijp naar mijn kontzak. De trillingen komen nu van de vibraties van de baritonsax. En de zwoele stem van Lady Linn. Nu krijgt ze de concertzaal wel aan het swingen. Tegelijk met het uitzenden van de propagandafilm in de grote tent, trilt mijn mobieltje. Eerste Wiel. 8201 bezoekers om 22.48 uur. In totaal 14.966. Weer een tril. Guus. Ik neem niet direct op want de mars loopt welhaast gelijk met de projecties in de tent. Ik heb het gevoel dat iedereen naar mij kijkt.
 • 28-08-2009  - Zwoel zomerweer hing donderdag als een warme deken over het Julianapark. Strak blauw. Geen wolkje aan de lucht. Zeker geen bliksem. Alhoewel. Marcel Tabber's tandpijn is tot op de wortel uitgeroeid. Interviews op het park met Thijs. De houten vlondervloer voor het hoofdpodium wordt nog snel gelegd voordat het publiek komt. De barvrijwilligers spoedden zich naar hun tappunten. De technische mannen hebben zich verzameld rond de 'Samtafel'. De Speaker's Corner is af. Precies zoals op het Hide Park. Dezelfde letters. De hoogspanning stijgt. Ik kom Sam tegen en die laat mij trots draadloos '4066' via zijn iPhone zien. Het is dan pas 19.25 uur. Even later is het '4077'. Het loopt vol. De mars schalt over het festivalterrein. Het festival is geopend. De kop is eraf. Ik drink een 'snorretje' met Sef. Een van de fundamenten waarop de drieëndertigste versie van het Zomerparkfeest is gebouwd. Vier dagen inspiratie. Muziek, mode, theater, toneel, beeldende kunst, film, literatuur, dans. De rij voor de polsbandjes onder de 'zestien' blijft beperkt. Marlies en de crew van de infotent heeft het onder controle. De Heideroosjes knallen erin, compleet met acht rookfonteinen. Bertolf heb ik gemist. Zoals zoveel in het leven. Maar Sabrina Starke wel door het gaas van de sponsortent. De propagandafilm betovert de grote concerttempel. Eerst bij Bertolf en dan Fanga. De baritonsax bespeeld als een sopraan. Dan ArcAttack & The Singing Tesla Coils. Het bliksemt alsnog in het park. Even later geblust door Lindertje Mans. Met een fles rose van Lindemans. Ted Bemmer gaf de aftrap voor het einde van de eerste dag van het Zomerparkfeest 2009. Op hun karakteristieke manier. Dat zat wel snor. Studio Denk verzorgde de visuals. De tellers staan dan op 12.612 bezoekers met een piek van 7.021. Voor de getallenfetisjisten. Zoals ik. De eerste dag is een succes. Kom vandaag op tijd voor DJ Pietro Von Rosenthal de la Vegas. Klassiek gelardeerd met inspirerende politiek. Maar als je al wat ouder bent, dan ben je al op het park vanaf twee uur. Kwieke senioren dus.
 • 27-08-2009  - De eerste Backstage ZPF en koffie. Zo begint de dag. Black Box Revelation is uitgevallen. Balen, maar vervanging geregeld. Via onze vrienden van Belmont bookings, de "TV Buddah's". Een hardrockend Israelisch duo uit Berlijn. Ze komen gewoon met de auto. Joost, bijgenaamd de `hacker` sinds hij in het hekkenteam zit met Ger, Jan, Jan, Peter, Hans en anderen, rijdt me met zijn reksjak over het park. Met "Kies ZPF". De verkiezingscampagne is weer begonnen. Ondertussen worden de trappen voor de spiegeltent aangeleverd door Ruud Brunken zelf. Het past precies. De vrijwilligerstent wordt van LED spots voorzien. Duurzaam en gekleurd. Wij als vrijwilligers worden ook artiesten. Dre plaatst de geleideborden bijna hoogspersoonlijk langs de Deken van Oppensingel. Toegegeven. De brand, die hun kantoor heeft verwoest, bemoeilijkt ook bij hen het dagelijkse werk. Ondertussen is de workshop `Kreatief met Kruk` van het kidsteam bezig in de spiegeltent. Alle krukjes van Berden worden in elkaar geschoven. De pallet is leeg daarna. De temperatuur in de tent stijgt en stijgt. De ventilatoren van Vostermans in de nok draaien nog niet. Straks wel als de sponsoren binnenkomen. Schilder Ashwin heeft samen met de kidz ook al een mooi doek geschilderd wat de zijkant van een `De Haas` container verfraait. Er staat al veel "blauw" in het park, waarmee de van Gansewinkel clicko's worden bedoeld. Ger heeft zich in het zweet gewerkt om een kromme haring eruit te trekken. En smeekt om een colaatje. Arno fantsoeneert het gebied van het Vriendenpodium met statafels. Rond vijf uur komt over de groene klikmatten het V-team aangelopen. Jelmer, Giel, Harm en Ronald vormen het backstageteam van het Vriendenpodium. Daarna weer lekker eten. Vers gemaakt door Alois en liefdevol geserveerd door Jacqueline, Ellen en Lenny. Om acht uur wordt het voller in het mooi verlichte hoekje van het Julianapark. Na het L1 interview en de opening van de partijavond voor de kiezers van het ZPF, lopen we gezamenlijk door het park. Alle wetenswaardigheden komen langs. De Vredespoort, de bedoekte concerttempel, waar Nederland 1 op de schermen staat, de tellers en de fraaie hoofdpodium visuals van Lagotronics. Dan is het in de spiegeltent genieten van Duits en Vlaams met "Von Bergh" met Von Reijnders, Ine van den Bergh en haar broer Bert. Na een korte pauze "Euver de Leefde en zoe" met dezelfde zangeressen en Monique Bruls, de diva van de Goltziusstraat. Een toepasselijk protestlied en een eindeloos ronddraaiend nummer. En dan wordt het dansen op de twintigjarige Minsekinder. Met Michiel, Jaakko, Stefan, Geert en Jeroen van der Linda. Dat belooft wat op zondagmiddag om vier uur in de grote tent. Weer dansen, dansen en dansen.
 • 26-08-2009  - "Er moeten toevalligheden in het leven zijn om de realiteit op te bouwen". Aldus Jan. Bram, de journalist van de Limburger, is zichtbaar geraakt bij het zien van de verfrommelde tekening van het ingerichte park. Maanden werk leidt tot het "Wonder van het Julianapark". Elders is het kidsteam bezig de vrijwilligerspakketten te maken. Sven, Joey, Suzanne, Mieke, Naomi, Grace, Pieter, Kim, Annabelle, Melle, Pim en Janne. Daartussen worden zendmasten gemaakt door Sam, Wiel en Marcel en is er rond een uur de eerste vormen van internet. Patrick, Niels en Bob timmeren wat af namens Brunken. En laten hun handtekening achter in rode verf. Wim loop met Joey door het park en hebben het over slangen. Of waren het kabels? Cor is onze nieuwe sleutelfiguur, alias "Corkey". Gonzo is er ook weer. Leuk. Daartussendoor fietst Plotje op zijn geleende Metropool bakfiets. We hebben nog twee dagen om te bouwen en dan moet het af zijn. Bij het Vriendenpodium wordt volop gesorteerd met t-shirts, partijprogrammaboekjes en wijn. Partijvrienden wandelen onder de groen verlichte bomen langs de shirts. Margriet, Anny, Sef, Lucienne, Tjal, Ronald, Josje, Joost, Mieke, Wim en nog meer begeleiden alles. Er wordt geluisterd naar "The Shivers" en er wordt een biertje gehaald. En de Vrienden kunnen al gratis bonnen pinnen via een mobiel PIN automaat. Het wordt gezelliger en gezelliger. Het Zomerparkfeest lijkt al begonnen. Rond half tien trekt Hans letterlijk de PIN eruit. Maar in het park gaat het nog duchtig verder. Liesbeth Maes zingt nog haar "Valentine", begeleid door de bandleden. Iedereen raakt nog meer verrast als ook de geluidsman zingt. En hoe. Het Zomerparkfeest 2009 begint al goed met een van de leukste Vriendenvooravonden, die we ooit gehad hebben.
 • 25-08-2009  - Het Wonder van het Julianapark openbaart zich wederom. Overal wordt gewerkt. Hard gewerkt. In het park en eromheen. De poorten worden al bewaakt door Olaf en Rambo. Spontaan hebben zich nog verkeersregelaars gemeld. Tof. Sommigen staan nog in de wachtstand. Te popelen. Er zijn ook wat openbaringen die minder goed uit de verf komen. Daar worden dan meteen grappen over gemaakt. "De grote tent staat al", wijzend naar de witte partytent van vier bij acht meter in het vrijwilligersgebied. Of beter gezegd "Sef's Keteerke". Ook het antwoord van Sam na het scheppen van wat gras in de volle felle zon, was sprekend "het dooit volgens mij". Colette van de Vuelta kwam na de briefing langs om de laatste details te bespreken. Met Charlotte, Paul, Baer en Dre. "Ut Lup". Van Spaanse kant lijkt dat wel anders. Maar het siert hen dat ze het zelf weten. "We do not organise, we improvise" is hun adagium. Zeshonderdvijftien gasten worden verwacht. En Patrick Smit acrobaat met zijn fiets door de tent. De pagodetenten van Vullings en de catering tenten van Schrobbeler verrijzen her en der. De aluminium trussen glanzen in de zon. Het hoofdpodiumdak gaat de lucht in met de sidewings en het Millenniumdoek. In de avond ontvangen we organisatoren van de stad. Met een rondleiding en een presentatie. Daarna nakletsen tot in de late zwoele uurtjes. Met je pilsje op een ZPF viltje en propagandamuziek vanuit het kantoor van de horeca. Vanavond is het ontvangst van vrijwilligers en Vrienden van het Zomerparkfeest, die hun pakket komen ophalen. Daarmee zijn de Vrienden samen een van de grotere sponsoren van het Zomerparkfeest. Zij betalen de gehele Picknick der Gebroken Harten. Niet alle Vrienden komen langs. Hans Franssen, onze oudste Vriend van 93 jaren en oud-prins van Jocus, wordt door Mieke vandaag persoonlijk thuis bezocht.
 • 24-08-2009  - In het kapelleke van Genooi hebben we een grote beschilderde kaars opgestoken voor mooi weer en een gezellig Zomerparkfeest. En nog enkele kleine kaarsjes. Daarna geproost met "Lindemans Sparkling Rose". Ode aan Lindertje Mans, op donderdagnacht in de spiegeltent. Duim vandaag ook voor Guus, die zijn eindgesprek heeft en zich daarna docterandus in de Algemene Cultuurwetenschappen mag noemen. Drs Guus dus. Het hoofdpodum heeft al een dak. Met de hulp van vele vrijwilligers van onze kant, zoals Michiel, Jan, Roel, Hans, Jan en twee kameraden van hem. Het dak wordt vanmiddag opgetrokken. Om drie uur smiddags was er nog een briefing van de opbouwploeg. Allemaal geringd met kanariegele bandjes. Er was nog een vraag binnengekomen om negen "drank"hekken te reserveren voor "Circus Delirium". Mooi. In het Wilhelminapark was ondertussen Klassiek op Locatie met "The National Sax Choir of Great Britain". Prachtig. Het Zomerparkfeest is volgend jaar wat mij betreft ook een locatie voor KoL. Vrijdag om zes uur smiddags ook al met DJ Pietro von Rosenthal de la Vegaz. Klassiek op volume, gelardeerd met beroemde uitspraken uit speeches van wereldleiders. Inspiratie in optima forma dus. Het trussenteam, Kay, Jasper, Michiel, Dwayne, Marco en nog een Dennis, is ook al ver. Sommigen, die geen introductie hebben, gaan vandaag met Dirk verder. "Backstage ZPF" hangt dinsdag om zeven uur als muurkrant aan de wand van de vrijwilligerstent. Met allemaal wetenswaardigheden en colums van verschillende vrijwilligers. Op de achtergrond wordt er gewerkt aan de financiele voorbereiding en de sponsoravond op woensdag. Vandaag hebben we organisatoren op bezoek via Eefke, als evenementenmanager. Met de eerste serie rondleidingen over het terrein. Hou je dus paraat.
 • 23-08-2009  - Alle lijnen in het gras zijn getrokken. Laat nu de toeleveranciers van tenten en podia maar komen. Het lijkt wel een voetbalveld zo bij de spiegeltent. De perfecte middencirkel. Van twee kanten uitmeten bracht Jan in euforie, want het paste precies. Zoals op tekening. Jarenlange ervaring en verbeteringen komen uit. Gisteren in de koffiepauze onder de boom met frietei, ontstond een discussie over kiezen. Een gewild onderwerp op het politieke Zomerparkfeest dit jaar. Met als statement dat "kiezen", of beter gezegd "teveel keuzen", niet automatisch leidt tot geluk. Onder de andere grote boom bij het Vriendenpodium zit een groepje met Josje, Marit, Mieke en Wim, de Vriendenwijn te stickeren. Gezelligheid troef. Mieke Ummels heeft ruimte nodig om haar reuzerozetten te maken. Dat wordt prachtig. De vlaggemasten staan er al. "Dat is nog nooit zo vroeg gedaan", vertelt Hein, puttend uit zijn rijke ervaring. Er komen ook zitjes bij, legt Paul enthousiast uit. Te maken door Bob en Patrick namens Brünken. Er is weer veel gebeurd vandaag. De opbouwploeg gaat een hapje eten bij "Hapas". Met steelbiefstuk, gamba's, vleesplankje en kipkluifjes. Cor laat enkele stokoude foto's zien uit zijn beginjaar 1990. Met steigerpalen opgebouwd podium. Het lijkt eeuwen geleden. Vandaag is er na gisteren ook weer een memorabele herrinnering. Glenn is vier jaar geleden tragisch overleden. Hij was een belangrijke muzikant voor het Zomerparkfeest en ook voor mij persoonlijk. Ik sta straks wel even stil bij de beuk achter het hoofdpodium, die vandaag in alle vroegte wordt opgebouwd. Eerst een kaarsje opsteken bij het Kapelleke van Genooi. Ook zo'n mooie traditie.
 • 22-08-2009  - De Martijnlijn is strak getrokken. Het laatste stuk van de Strijpstreep heeft een lichte slingering gekregen. Samen met Paul, alias Plotje, is het karretje bestuurd. Vandaar wellicht. De diehards van het eerste uur waren er alweer bij, zoals Jan, Cor, Fred, Louis, Robert, Carel, Sam, Jasper en enkele nieuwe krachten. De vrijwilligerstent van Vullings staat er ook al. Geweldig! De strepen lopen vlak langs de boom waar het plaatje van de eerste voorzitter en initiatiefnemer Hans Thijssen hangt. De losse bloemen liggen lichtelijk verwelkt rond de stam. Een jubileum editie wordt het dus voor Hans, die zestig jaar zou zijn geworden deze week. De zwerfstenen zijn verplaatst en een vreemdsoortig restant blijft in het gras achter. Als de kruinen van bijna kale mannetjes. De gepolijste steen heeft een uitgesleten pad eromheen. 's Nachts waren er rond de sacrale steen waarschijnlijk rituele samenkomsten. Sacraal was het inzingen van het propagandalied geenszins. Meer een fors marstempo. Onder leiding van met name Wouter van den Eerenbeemt werd het mannekoor in Studio Klank op tape gezet. Met o.a. Geert, John, Fred, Joost, Ronald, John, Han en Wim. Sommige versregels waren door Frans Pollux erg listig opgeschreven. Na wat oefenen stond het erop. Nu kan Loek verder. Mij wordt nu pas een beetje duidelijk hoe sneaky Saartje, Loek en Annemarie de losse fragmenten aan elkaar gaan smeden tot een clip. Laat u verrassen op het Zomerparkfeest. De film is niet te missen. Trouwens Agnes Engels, onze vrijwilligster die alle Zomerparkfeesten vanaf het eerste Zomerstraatfeest heeft meegemaakt, gaat ook de lucht in. Ondanks haar hoogtevrees. Samen met Hein. U weet wel die van de Heinlijn. Ze komen over het Julianapark tijdens het feest. Dat wordt dan de hoogste tribune op ons festival. Echt een loge! Op eenzame hoogte. Terecht.
 • 21-08-2009  - De billboards hangen er. "Kies inspiratie, Kies ZPF". Keigroot. Het Zomerparkfeest is weer begonnen. Iedereen weet nu dat het nog zes dagen duurt. Vandaag wordt de Strijpstreep rond drie uur vanmiddag getrokken. Die doet er eigenlijk niet zoveel meer toe. Pure symboliek. De Martijnlijn, weliswaar daarvan afgeleid, is de echte referentielijn voor de technische commissie. Dat lijnengetrek is ook weer zo'n startmoment. Zo hebben we er veel. Gisteren op bezoek geweest bij Kees Salentijn, de schilder van het Vrienden T-shirt. Omgeven door tientallen schilderijen zaten we in Nazareth aan de Spaanse wijn. Hij komt hopelijk dinsdag. Als eregast. De Vrienden t-shirts zijn gistermiddag ook binnengekomen. Weer zo'n startmoment. In 't wit en in 't zwart. Prachtig zijn ze geworden. Hulde aan Mieke, die dat maar weer elk jaar voor elkaar krijgt. Haar hele huis ligt vol met stapeltjes polo's, shirts en hempjes. In allerlei maten. Van S en M tot 3XL en zelfs 5XL. Ook in schattige kindermaatjes. Kun je nagaan hoeveel stapeltjes dat zijn. In de Maaspoort waren gisteren ongeveer tien zangers van mannelijke kunne. Voor het inzingen van de mars, geschreven door Frans Pollux. Speciaal voor de propagandafilm tijdens het Zomerparkfeest. Annemarie Staaks, van de programmacommissie had het georganiseerd en was erbij, maar mocht natuurlijk niet meezingen. "Wordt fantastisch", smste ze me. Arno Hendrikx kwam vlak voor het eten nog aan de deur en meldde dat Hein Sax de lucht in gaat tijdens het Zomerparkfeest. In een luchtballon.
 • 20-08-2009  - Sommige mensen beweren dat de PVV in Venlo niet meedoet vanwege de angst verpletterd te worden door de ZPF. Dat vind ik teveel eer en doet geen recht aan alle andere politieke partijen en gedachten in de stad. Wij gaan er wel voor en volgende week worden daadkrachtig al onze partijprogrammapunten in vier dagen verwezenlijkt. Niet alleen schoppen en mopperen en dan toch weer aan de zijlijn staan. Met onze inspiratie kunnen we dan het politieke najaar in. Protesteren kan ook op de Speaker's corner. Loek is er volop mee bezig. Gisteren de "Instructie Verantwoord Alcohol schenken" gevolgd van Bert Vinken van de GGZ, zie ook het artikel "Laat je niet flessen" op de hoofdpagina. Deskundige trainer. Veel goede vragen van de aanwezige parcaholics kwamen op. Uit de praktijk. Daarop hebben we al een antwoord en anders komt dat nog. Het wordt een uitdaging om het niet alcohol schenken onder de zestien voor dit jaar goed te gaan doen. Het vertrouwen is er. Ik heb gisteren alleen maar bronwater gedronken. Met bubbels. Vorige keer heb ik een oproep gedaan aan alle vrouwen van alle leeftijdsgroepen om hun bloemetjesjurk aan te doen tijdens de Picknick op zaterdagmiddag. Met van die kleine spiegeltjes erin genaaid. Nu doe ik een appel aan alle mannen en jongens om hun haar te laten groeien. Dan maken we er echt hippiefestijn van. A la Woodstock. Veertig jaar terug in de tijd. Mieke en Wim gaan de aankleding vormgeven met wierook en een Vrienden infobalie met parasol. Dat is de bedoeling. Ik krijg net een SMS-je van Sef binnen. De hekken worden al geplaatst. Hij wenst ons succes. Hetzelfde succes, als hijzelf vijfentwintig jaar lang heeft meegemaakt. Het is begonnen!
 • 19-08-2009  - Vanuit eerste hand, Hein Oostdam zelf, hoorde ik dat de Omroep de seniorenmiddag rechtstreeks gaat uitzenden op de radio. Dat is goed nieuws. Heel goed nieuws voor alle senioren die geen kaartje kunnen bemachtigen via de SOB. Maar ook voor mensen die niet zo goed ter been zijn of de deur niet uit durven. Zo wordt de samenwerking steeds intenser. Voor alle duidelijkheid, het Zomerparkfeest zal geen enkele vorm van censuur opleggen aan de Omroep en zij kan haar eigen nieuwsgaring blijven uitvoeren. Van Wiel en Sam kreeg ik een SMS dat "De Staat" geweldig was op het Sziget festival in Hongarije. De verwachtingen zijn nu wel zeer hoog. De Parkpraot zal er wel een stukje aan wijden. Andy Leenen is de hoofdredacteur, nu Guus in het bestuur zit. Via via hoorde ik dat Andy al ervaring had bij een studentenblad. Die ontgroening heeft hij dus al ruimschoots gehad. De eerste stukken zijn al ingeleverd voor de donderdagversie. Hans en Jeroen zijn ook al met hun redactionele voorbereidingen bezig. Er komt een rubriek waarbij de vrijwilligers de gelegenheid wordt geboden om hun zinneroerselen, herinneringen aan vroegere edities of bijna-Zomerparkfeest ervaringen op te schrijven. Ik ben de keten begonnen en heb de pen doorgegeven aan Ciske (alias Cor). Dan kan hij "en plein publique" ook zijn emoties op tafel leggen. Kijken aan wie hij de pen gaat doorgeven. Die stukjes komen dan in de interne Parkpraot. Die heet trouwens vanaf vandaag "ZPF Backstage". Zeg maar "achter de schermen". Dus wil je wat kwijt dan kun je dat altijd daar melden. Gisteren ontdekte ik ook twee zweefvliegtuigen, die boven het Julianapark aan het rondcirkelen waren. Naar steeds hogere luchtlagen. Mooie metafoor. De thermiek is er nu al. Wat moet dat wel niet worden als er straks tientallen decibellen de ether in worden gepompt. We houden het in de gaten. De Venlose zweefvliegclub zal ons dankbaar zijn. Zij hoeven niet naar de documentaire "Solitary Life of Cranes" in het museum. Op de allereerste dag van het Zomerparkfeest.
 • 18-08-2009  - Het is nu al mooi weer. Hopelijk niet te vroeg. Door het zwoele zomerweer was het wel gezellig op de Nolensfeesten. Daar kwam een delegatie Zomerparkfeestvrijwilligers terug van een IVA training. Instructie Verantwoord Drankgebruik. Een cursus hoe om te gaan met jongeren jonger dan zestien jaar, die graag alcohol willen kopen. En vooral drinken. Gemaakt vanuit de GGZ met Bert Vinken. Enthousiasme alom. Extra zelfvertrouwen krijg je ervan, hoorde ik iemand zeggen. Anderen wilden er alsnog heen. Het beleid van het Zomerparkfeest is duidelijk. Wij willen niet verantwoordelijk zijn voor de schade aan de jonge hersenen. Daarom doen we er alles aan om die bewustheid kracht bij te zetten. Een maatschappelijke functie. Ook geruststellend voor de ouders. Alhoewel hun verantwoordelijkheid nog hoger ligt. De Omroep heeft het persbericht ook meteen voorgelezen via het supersnelle medium radio. Ook via dagblad "De Limburger" en "L1 TV". We kregen via een aantal Vrienden al bemoedigende reacties. Dat steunt ons. Gisteren ook onze strategische samenwerking met de Millenniumdoelen nog gecheckt. Millenniumdoelen gaat over grote doelen. We realiseren dit jaar weer een aantal doelen op kleinere schaal. Maar toch. Duurzame bekers en bestek en bordjes. Zowel bij de cateraars als in de vrijwilligerstent. Programmaboekje op milieuvriendelijk papier en milieuvriendelijke inkt. Schoonmaken van de WC's met milieuvriendelijk schoonmaakmiddelen. De gigantische biertank van 240 hl wordt gekoeld op terrein aangeleverd en die blijft koud zonder koelaggregaten. We hebben via Metropool bakfietsen op het festivalterrein om korte afstanden mee af te leggen. En we lenen de zonnecellen voor de nachtverlichting van het FreeFunk Festival. Medunkt. En mede mogelijk gemaakt door de duurzaam ondernemende betrokkenheid van NCDO en onze eigen Woningstichting Venlo-Blerick.
 • 17-08-2009  - Het wordt nu aftellen geblazen. Zeker als het partijprogrammaboekje in de stad circuleert. In de cafés als 'Take Five', op het standsstrand 'Venlo aan Zee', in restaurantjes met lekkere zomertuinen als 'Dante' en 'Hapas', bij de V.V.V. in de Nieuwstraat, in eetcafés zoals 'Hemingway' en 'Mondano' en natuurlijk bij de bieb en bij de gemeente. Hopelijk ook bij de loketten van bevriende politieke partijen. Guus's ei is lange tijd geleden gelegd. Eerst was het alleen te zien op zijn eigen computer, maar nu is het in boekjesvorm voor de hele stad en land beschikbaar. Speciale dank zijn we verschuldigd aan Studio Denk die er werkelijk een subliem ontwerp aan hebben gegeven. En dat ontwerp straalt door tot in de haarvaten van het Zomerparkfeest. De vele tekstschrijvers zijn ook al bedankt. Ik heb het partijprogramma zaterdagochtend in de zilte ochtendzon lekker zitten lezen. Ik werd er blij van. Zoveel mooie acts, zoveel inspiratie, zoveel schrijftalent. Het boekje is trouwens gemaakt van duurzaam papier en duurzame inkt. Dus je kunt het bijna opeten. In ieder geval verslinden. Volgens mij wordt het een goed dansbaar Zomerparkfeest en is er relatief veel en heel leuk kinderprogramma. Chapeau voor Mayke, die met heel veel gevoel voor kinderwensen dit kinderprogramma heeft samengesteld. Dus moeders komt allen naar de zondagse kindermiddag of beter gezegd familiemiddag. Ga naar Poppentheater 'Fabulijn-Rigoletto', een kinderopera, als uw blagen rond de zes zijn. Loop door 'Kokedille de Kinderkeuken' en ga samen koken. De kinderen zijn de baas bij 'Ziezus-Roepuma'. Zij bepalen wat op het Vriendenpodium gebeurt! Of ga dansen met 'De Stilte 1-2tjes'. Kortom genoeg voor de hele familie, want pa en ma doen gewoon mee. Oh ja, vrijdagmiddag hebben we ook nog de laatste filmshots opgenomen voor de propagandafilm. Idee van Loek en onder regie van Saartje. Jonge meisjes in witte jurkjes dansten om me heen in het Julianapark. Overdonderder heb ik me zelden gevoeld. Daarna moesten er nog losse opnamen worden gemaakt voor een blauw scherm. Sulliger heb ik me zelden gevoeld. Maar het komt goed, grimlachte Saartje.
 • 12-08-2009  - Het Zomerparkfeest kent een keur aan vrijwilligers die zich inzetten voor het organiseren van dit jaarlijkse spektakel in het Julianapark. Mensen met allerlei achtergronden. Maar deze week komt wel een heel mooi aanbod. Herman Verweij komt mee afbreken. Nu hebben we naast een dichter-presentator, namelijk onze stadsdichter Daan Doesborgh, ook een dichter-afbreker. Herman is maker van het volgende gedicht uit 2006, hetgeen getiteld is 'parkaholics'.

  ook als het park feest, het carillon
  haar klanken boven de stad uitstrooit
  kinderen rollebollend meizoentjes
  zoeken, de berendonk ontwaakt
  staan zij gedrieën voor hun zaak
  parkopzichter als levenstaak

  We hebben bij de opbouwploeg ook een romantische schrijver. Cor of ook wel Ciske genaamd. Hij stuurde mij laatst een verhaal getiteld 'Duwen tegen de wijzers van de klok'. Een openhartig epos. Recht vanuit het hart. Hierin staat een wel zeer ontroerende passage, die ik u niet wil onthouden "...om gezamenlijk het muzikale Zomerparkfeesttafellaken uit te spreiden over het park. Vele handen zullen met vereende krachten het glad gaan strijken, zodat op 27 Augustus de smakelijke mix aan muzikale wondertjes kunne worden opgediend ... ". Nu moet u weten dat Cor al jaren meedoet en elk jaar rondom deze periode "...tegen de wijzers van de klok wil aanduwen, zodat de tijd wat sneller zal gaan ... ". Heerlijk. En dan heb ik het nog niet eens over onze elitecorps aan Parkpraotredacteuren die elke dag (en dit jaar een dag extra) ervoor zorgen dat er een kersverse middagkrant op de grasmat ligt. Dit jaar hebben we ook een "Interne Parkpraot"! Speciaal elke dag door Hans en Jeroen gemaakt. Gevuld met nuttige en leuke informatie over en voor onszelf. Zij zijn nog wel zoekende naar een leukere naam, dus als je ideeën hebt, schroom niet om het ons te melden. Via email, sms, twitter, telefoon of gewoon als je ons tegenkomt. En dan heb ik het ook nog niet eens over de verkopers, secretaresses, ingenieurs, vakkenvullers, studenten, café-eigenaren, scholieren, accountants en al die andere vrijwilligers die er allemaal rondlopen. Allemaal met één passie.
 • 10-08-2009  - Als ik terugkom van vakantie, fiets ik graag meteen even door het Julianapark. Gewoonte. Meestal is dat een paar weken voordat het Zomerparkfeest weer losbarst. Gisterenavond was het weer zover. Het gras lag er groen bij. Weliswaar wat dunner dan vorig jaar, maar de kriebels even groot. De keien liggen er nog en meteen aaiden twee toeristen de gladste van de serie. De volgende dag zet ik dan mijn computer aan en laat de emails binnenstromen. De kriebels worden dan nog sterker. De laatste voorbereidingen en deadlines zijn in beeld. De extra bestelling van het duurzaam bestek voor Marlie door Gijs, de banier voor de Millenniumdoelen, geprint door Arton met vrijwilligerskorting, bespreking samen met Giel en de Voedsel en Waren Autoriteit, training voor barchefs door Stephanie van Canters Coaching, gedetailleerder schema voor de beveiliging van Marcel, de rioolaanpassingen van Stinissen, advies "Grote evenementen ten tijde van Nieuwe Influenza". Zelfs over de invulling van het vrijwilligersfeest. Alles wordt dan weer concreter. Lekker. Daar zijn we aan toe. Tijdens de vakantie zijn er weer van die rare dromen geweest. Allemaal over het Zomerparkfeest. Dat ik de eerste twee dagen miste, doordat ik thuis aan het opruimen was. Hoe verzin je het. Dat de artiesten een week te laat zijn geboekt of dat de cateraars van niks wisten. Dat zijn eigenlijk meer nachtmerries. Onwerkelijk. Maar ja, weet ik veel tijdens mijn droom. Zwetend wordt ik dan abrupt wakker. Vanavond ga ik slapen. Zoals elke avond. Kijken welke vreemde droom ik dan weer heb. Natuurlijk over het Zomerparkfeest. Maar nu een leuke droom met veel festivalkriebels. Alle festivalbezoekers hebben trouwens een uitnodiging op de Picknickzaterdag om vijf uur voor de uitreiking van de eerste "Venloveurvredepries". Georganiseerd door de Stichting Wereld Vredesvlam. En ook een prachtige dansvoorstelling van Dorris Titulaer, initiatiefneemster en choreografe van 'Inner Peace & World Freedom'. Ik heb de dans al in Domani mogen zien. Ben ook benieuwd wie de prijs gaat krijgen. Daar zal geen ruzie om gemaakt worden, lijkt me.
 • 01-08-2009  - Politiek is overal. Is het niet op het Zomerparkfeest dan is het wel op de Friese meren rondom Eernewoude. We zeilen aan de wind in ons gehuurde polyvalkje door de Fokkesleat, via de Krusdobbe naar de Kromme Ee. Een polyvalk is een polyester uitvoering van de houten valk. Dan weet u dat ook. Compleet met aluminium mast, lummelbout, schootoog, roerkoning, mastkoker, gaffel, stevenbeslag, kikker en giek. Dan bent u helemaal bij. Het gaat voor de wind. Alhoewel we via bakboord ingehaald worden door twee stoomkuisers, compleet met uitgebreide tuinset, knalgele buitenboordboeien, ruime sortering wiskeys en een glanzend teakhouten dek. Ze nemen ons de wind uit de zeilen. Dit is ook de grote tweedeling op het water. Klein polyvalkje tegen teakhouten Goliath. Poly tegen teak. Dat lijkt wel politiek. Het roer moet nu echt om, volle koers vooruit. Dat lijkt tegenwoordig wel echt op politiek. Ik lees net in de zaterdagbijlage van de dikke Volkskrant dat Kyteman de popsensatie van 2009 is. Hebben we. Op zaterdagavond. In zeiltermen gesproken gaat het hem voor de wind. Twintigkoppige hiphop met trompet. Gemaakt vanuit zijn appartementje achthoog in een flat in Overvecht. Doet me denken aan Spinvis. Die is nu in wat rustiger vaarwater tercht gekomen. Hier in Grou wordt een evenement georganiseerd vanwege de eerste prijs met skutsjessylen. Ook twintigkoppige bemanning. De voorzetbuffetten worden aangeleverd, het podium wordt opgezet, het gonst in het stadsdorp. Hetzelfde gevoel als bij ons festival, maar dan anders. Meer Fries. Het is nu precies één augustus. Eind deze maand gaat ons drieendertigste Zomerparkfeest los. Ik denk even aan wijlen Hans Thijssen. De grote animator toendertijd. In de Heutzstraat. Met toen ook al vele betrokken vrijwilligers. Alle zeilen zullen ook dit jaar bijgezet worden door driehonderdvijftig vrijwilligers. Allemaal aan boord, de trossen los. We zullen niet gaan reven, maar er met vol tuig tegenaan. Hopelijk hebben we de stormfok niet nodig, hoeven we niet te hozen en komen we niet aan lager wal. Dat is geen politiek of polyteak. En ook geen schipperstaal. Dat is allemaal Zomerparkfeest.