Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

  • 24-07-2009  - Ik heb net de Vriendenwijn gezien. Wijnfles met eigen etiket. Verpakt op dinsdag vijfentwintig augustus, samen met een exclusief T-shirt van schilder Kees Salentijn, een drietal bonnen en een duurzaam programmaboekje, in een prachtig Vriendenkoffertje. Hagelwit met strakke zwarte letters en rood met groen Zomerparkfeest logo. Deze wijn is straks in gelimiteerd aantal te koop bij Drankenhandel Hejo aan de Stalbergweg, zie blog Melkmeisje (mei 2009). Natuurlijk een Spaanse rode met een knipoog naar de Vuelta en Salentijn. De affiches van de gemeente over de Vuelta heb ik ook zien hangen bij de ingangspoorten van de stad. Mooi ontworpen. De stad is zich aan het opmaken voor eind augustus. Maar eerst nog de vakantie. De allerlaatste hoofdact op zaterdag is trouwens Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou uit Cotonou, de hoofdstad van Benin. Johan volgt ze al jaren in hun bijna 40-jarig bestaan. Dit wordt hun allereerste Europese tour en Venlo is daarbij de eerste stad die wordt aangedaan. Als u zelf genoeg te vertellen heeft, dan kunt u volop aan de bak bij het Speakers Corner. Elke redenaar is welkom in het Julianapark. Hoeft u deze keer niet naar het Hyde Park in Londen. De zeepkist staat klaar. Even bij de infostand melden en u wordt ingeroosterd. Ik heb al van een aantal vrienden gehoord dat ze zich aan het voorbereiden zijn. Het kan van alles zijn. Een mooi vakantieverhaal waar je nog lang over na kunt denken, een verbazing, een nieuw idee wat je wilt lanceren, een inspirerend luisterliedje op gitaar, een stuk voorlezen uit andermans werk, politiek protest. Ook gedichten zijn mogelijk Daan. En neem dan Dimitri Antonissen mee! Die is toch in de buurt op zaterdagavond. Het museum is trouwens donderdagavond al de grootste zeepkist van het park met Peter Achterberg. De tijd van grote ideologieën lijkt voorbij. Het einde van verzuiling en een geïndividualiseerde samenleving zonder links en rechts binnen de politiek. Of niet? Dat hoor je van hemzelf. We verwachten alle politici in Museum van Bommel van Dam. Deze keer niet zo elitair als men wel eens "placht te verkondigen", of in Jip en Janneke taal, "roept".
  • 23-07-2009  - Vanaf het dertigjarig jubileum liggen ze al te rijpen onder de gewelven van wijncafé Vin l'Eau van Frans en Mariet Josten. Bijna 150 flessen jubileumbier van het Zomerparkfeest die onder ideale omstandigheden worden gelagerd in de donkere en kille kelder aan de Begijnengang. Over twee jaar wordt deze Zomerparkfeest Grand Reserva ontkurkt. Onlangs werd in het diepste geheim geproefd ... wil je meer weten dan ga je maar naar Louis Klaassens, dé bierkenner van Limburgs Biercafé De Roeëje Lieuw. Pieter Duijf heeft er een mooi artikel over geschreven. Daar heb ik deze beginregels van voor deze blog. Geduld is het toverwoord. Trouwens over alcoholische dranken gesproken. We schenken op de Vuelta maandag exclusief `La Vuelta` wijn, zowel de witte als de rode. Een klassementswijn met een gesoigneerde neus, zonder zeemleren afdronk en alle remmen los in de afdaling. Trouwens de hoofdact op maandagavond meteen na de finish en de huldiging is rond. Binnenkort meer hierover. Over een maand, staan de eerste werkers van het eerste uur al in het Julianapark. Dan trekken we de Strijpstreep, vanaf de lantaarnpaal tot een zekere boom op het taluud. Slechts symbolisch, want de Martijnlijn is het echte referentiepunt voor het hoofdpodium en de rest van de wereld. Ik gebruik de website van het Zomerparkfeest als een soort CD speler. Onder het typen van deze blog speelt `King Mo`, zondagmiddag in de grote tent. Onvervalste blues op een, laten we hopen, zwoele zomermiddag. Beetje vroeg misschien voor de bluesliefhebber, maar de vijf zit in de klok. Daarna wordt je weer vrolijk bij `Minsekinder`. Met gasten en vrienden. En daarna, ook voor het rijkhalzend oog, `The Mummers`. Dan heb je de meest diverse cocktail van het festival veroberd. Als je daarna nog een alcoholloze of alcoholrijke cocktail gaat halen bij Sapsalsa, loop dan meteen door naar `The Please` op het Vriendenpodium voor je portie Electro, Hiphop en Deephouse en je hebt nog nooit zo een inspirerende zondagmiddag als deze beleefd. Hiermee kom je gegarandeerd de winter door! Voor wat extra vitamines neem je nog een pil `Sonido del Principe`. Dan ga je nog zwoel, relaxt en sexy dansen ook. En ben je niet de enige!
  • 21-07-2009  - Het Zomerparkfeest is net een ijsberg. Het meeste zie je niet. Bij een ijsberg ligt ongeveer negentig procent onder het wateroppervlak. Bij onze vrijwilligers zijn er maar een paar in beeld voor het grotere publiek, maar zijn de meeste achter de schermen aan het werk om het überhaupt allemaal mogelijk te maken. Door er een paar te noemen maak ik jullie er even deelgenoot van. Linda is nog druk bezig om nieuwe verenigingen te regelen voor verkeersregelaars en voor de laatste fietsenstalling. In deze vakantietijd een lastige opgave. Er komt voor de opbouw een opfriscursus voor het rijden op een heftruc. Georganiseerd door de WAA. De politie doet dat voor de verkeersregelaars of toezichthouders. Stinnissen graaft straks extra leidingen voor het vuilwater afvoer. Die brengt Jan allemaal eerst in kaart op de tekening. De fietsenrekjesfoto's zijn door Leon bij enkele basisscholen gemaakt en komen op een frame. Noortje is samen met Dorris Titulaer Balletstudio enthousiast aan de slag om te gaan dansen op het nieuwste podium van het Zomerparkfeest. Voor de vrede!. Gijs en de cateraars gaan over op bamboe, zodat Fred een biologisch afbreekbare afvalstroom via van Gansewinkel heeft. Jellie en Kees updaten de vrijwilligerslijsten, zodat iedereen weet of er nog hiaten zijn. Giel is in contact met de Voedsel&Waren Autoriteit om alcohol aan jongeren onder de zestien te voorkomen en Canters Coaching (ja, van Hans Canters) geeft samen met Stephanie Receveur training aan onze barchefs hoe hiermee goed om te gaan. De eerste sponsorbijdragen worden door Charlotte ingeboekt en de eerste rekeningen al uitgeschreven. Guus en Johan schreven het programmaboekje en van Grinsven gaat het op duurzaam papier en inkt drukken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Vrienden. De laatste hand wordt door Mieke en Wim gelegd aan de Vriendenpakketten, zodat die dinsdag voor het Zomerparkfeest gemakkelijk uitgedeeld kunnen worden bij het Vriendenpodium. De backstage managers van alle podia worden gebrieft, zodat alle bands optimaal worden begeleid voor en na hun optreden. Ronald heeft er al zin in. Gerard is het archief aan het opruimen en uitsorteren. Andy is al bezig met de Parkpraot, die deze keer ook op maandag verschijnt. Het trussen-team met o.a. Carel en Kay heeft de totale bestelling al gedaan om het park weer vol te zetten. De post gaat ook in vakantietijd gewoon door en Yvette zorgt voor de notulen van Zomerparkfeest en nu ook de Vuelta. Els heeft overleg met de veiligheidsinstanties ook in het kader van de mogelijke griepgolf. Sam en Wiel testen hun software nog met Freefunk gegevens, voordat de tellers definitief worden geplaatst voor het Zomerparkfeest. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zal nog veel vergeten of ook niet weten, want er gebeurt zo ontzettend veel voor, tijdens, langs, in, rondom, naast, aan, buiten, tussen, bij, op, onder, naast en achter de schermen.
  • 16-07-2009  - Het Julianapark ligt er weer maagdelijk bij. De mannen van BTL hebben goed werk geleverd. Ik zag ze vanmorgen al met die grote machines bezig. Nu is de natuur aan zet om lichtgroen gras op te laten komen. Nog veertig dagen van ruime zon en matige regenval. Maar er wordt straks toch nog gegraven langs de Deken van Oppensingel. Paul en Jan hebben samen met de gemeente en Stinnissen een plan gemaakt om de vuilwater afvoer om te leggen. Een masterplan met oog op de toekomst. Straks komt daar hopelijk nog de groene stroom uit de stekker bij. Morgenmiddag is er een persconferentie waarin de Vuelta door de gemeente samen met ons wordt gepresenteerd. De grote tent wordt de grootste sponsortent die we ooit gehad hebben. Voor ruim 700 Vueltasponsoren. We hebben om zes uur een megabekende band op het hoofdpodium. Voor onze begrippen dan. Rolph is daar naarstig mee bezig en belt wat af tijdens zijn stage. We hebben in de spiegeltent een van de leukste en charismatische presentatoren. Met vele renners en oud-renners. We hebben op het terrein een zeer ludieke fotoserie geinspireerd op de smalle Vueltatubes. Het Vriendenpodium wordt het Saloupodium. dat had ik al eens verteld. Maar er komt nog wat bij is het plan. Om het nog meer Salou te laten lijken. Je hoeft eigenlijk niet weg uit de stad dit jaar. Ook alle cateraars zijn gisteren bijgepraat omtrent hun culinaire rol op de vier dagen en die extra dag. Een uitgebreide kaart van Molukse loempia's tot Hollandsche wafels, van Kretenser tzatziki via Italiaans pizza's tot Turkse döner. Van Vlaamse patat tot Amerikaanse aardappelschijfjes. Kortom voor elk wat wils. Kies maar!
  • 12-07-2009  - Er ging een hartnekkig gerucht dat Jan Smit naar Venlo zou komen. Op de Vuelta maandag. Helaas! Maar de palinglucht is nog niet uit de stad verdwenen. Dat heb ik gehoord van Johan, Rolph en Marcel. Ook niet de jazzgeur. Er zit aan veel optredens zo'n geimproviseerd luchtje. Wat te denken van The Ploctones, Bart Lust Quintet and The New Earth Group. Zit het bij Crime Jazz met verboden Iraanse rappers alleen in de naam? Fanga doet het op z'n Frans, gedrenkt in afrobeat. En als je genoot van Giovanca, dan moet je met je rode potlood Sabrina Starke aankruisen in het partijprogrammaboekje (3x woordwaarde). Ook jazzy. En veel soul. Héél véél soul. Lady Linn en haar Magnificent Seven is een poppy bigband in een klassiek concertjasje. Minsekinder kun je niet echt jazz noemen, of het moet de Venlose variant zijn. Even voor alle duidelijkheid. Zij treden zondagmiddag om vijf uur op in de grote tent en niet op de boot. Dat was dit weekend. Heerlijk met Arno Adams. Hij wel improviserend en met baard. Oh ja, neem vrijdag een snipperochtend, zodat je met open mond ArcAttacks kunt horen en vooral zien. Op het hoofdpodium. Misschien moet je vrijdag wel helemaal vrij nemen, zodat je vroeg in het Julianapark kunt zijn om je te laten inspireren door Pietro von Rosenthal de la Vegaz, want hij is een klassieke DJ. Nee, beter gezegd een DJ met klassiek. Doorregen met het thema politiek. Er is ook nog punk en flower power en Duise rock'nroll. Kortom er valt "echt wat te kiezen". Diezelfde wethouder Mark Verheijen doet ook mee aan Debatrix. En dan zeggen sommigen dat het Zomerparkfeest niet politiek is. Onzin, net zo inspirerend als de politiek zou kunnen zijn.
  • Muf

    11-07-2009  - Het is alweer even geleden, maar we zijn al een sponsoravond en een vrijwilligersavond verder. De sponsoren zijn gefêteerd met Tessa Kersten en op het stadsstrand met André Manuel en Lindertje Mans en Sonido del Principe. Hoe mooi kunnen namen bij elkaar zijn. De avond eindigt sprookjesachtig en feeëriek met lampionnen die over de stad zweven. Na de vrijwilligersaftrap zijn we met een grote groep vrijwilligers bij FreeFunk gaan kijken. In de opbouw naar het prachtige feest wat het is geworden. De geur van muf tentdoek en droog gras, was een feest van herkenning. Prachtig weer, toen ook! We werden geïnspireerd door alles wat we zagen. Het enthousiasme van het team wat aan de slag was, sloeg over. Dustin heette ons welkom op een stapel planken. Joey was even later aan het kletsen met onze technische mensen. Onze Carel fotografeerde de trussen in de bomen. Kim vertelde over alle diamanten en planeten. Daan banjerde rond, denkend en tappend. Jannie was trots op wat er uit haar brein concreet was geworden. De zonnecellen met LED verlichting zijn die avond geleend voor eind augustus. Charlotte en Anny praten over de mobiele pinautomaat. Dat enthousiasme met die spirit mondt uit in een prachtig dance-feest afgelopen weekend. Tussendoor hebben we samen een brandbrief geschreven naar de bestuurders van de stad omtrent Made in Venlo. Ook hier zijn een groep vrijwilligers pro Deo aan de slag om een creatief plan neer te leggen voor de stad. Venlo de ultieme vrijwilligersstad. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de fanfares, harmonieën, verenigingen, stichtingen in de stad en regio. Dat is een enorme kracht. Juist in deze tijden van zogenaamde crisis. Toen ik op de publieke tribune zat woensdag, wist ik het zeker. Debatrix, een van onze programmapunten in Museum van Bommel van Dam van het Zomerparkfeest 2009, is goed. Politiek gecombineerd met feest. Het kan. Vanmiddag met de Limboot de rust opzoeken en genieten vanaf de waterkant met Minsekinder. Op zondag in de grote tent. Feest dus. Zomerparkfeest.
  • 01-07-2009  - Het wordt een Zomerfeest dit jaar. Zeker als je de Vuelta ciclista a España meerekent. Er komen op die Vuelta maandag urenlang allerlei DJ's op het Spaanse Salou podium. Salou podium? Ja, tijdens het Zomerparkfeest het Vriendenpodium genaamd. Wat dat betreft moet die maandag een beetje gaan lijken op het Freefunk festival van dit zwoele weekend. Alhoewel. Op het hoofdpodium wordt een mega-act verwacht. Compleet met band. En een palingluchtje. Toch nog echt Nederlands. Het is nog niet helemaal zeker. Binnenkort komt daar meer publiciteit over. Ook heeft Saartje samen met Leon een ludiek wielerkunstproject verzonnen en daar wordt nu met man en macht aan gewerkt. Arno heeft al een sponsor ervoor gevonden. En als Leon erbij zit weet je dat het mooie fotoos worden. Maar deze keer wel erg grappig. Ik hoop dat de wielerliefhebbers het snappen. En anders zijn het gewoon leuke vierkante posters. De basisscholen uit de regio weten al meer. Trouwens de middelbare scholieren van Den Hulster hebben inspirerende ontwerpen gemaakt voor een Parkpraot rekje. Zij presenteerden hun ontwerpen vanmorgen in de klas en stelden elkaar rake vragen. De combinatie van deze ontwerpen kan al leiden tot een nieuw design in 2009. Ook hier speelt Arno een belangrijke rol. Het zomerfestival heeft ook een Frans karakter omdat we een Jeu de Boule competitie gaan opzetten op het vrijwilligersterrein. Iedereen van de vrijwilligers mag meedoen. Ik loop even op de zaken vooruit, want op de altijd gezellige afbreek-dinsdag gaan we in de avond eten bij Dante. Met alle vermoeide lichamen bij elkaar. Ik hoop met mooi nazomerweer in de binnentuin. Dat is precies over twee maanden!