Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

  • 30-03-2009  - Afgelopen vrijdag heb ik mee mogen voorproeven. In een select gezelschap met o.a. Aloïs, Marlie, Jellie, Manpreet, Hans, Yvette en Linda. Er werd serieus getest, geroken, genipt, gediscussieerd, gesnoven, gekozen, geproefd en gekeken hoe het menu tijdens het Zomerparkfeest 2009 er nou precies uit komt te zien. Het wordt vanaf de eerste echte catering dag een hoogstaande kaart. Om meteen maar met de deur in huis te vallen. Op woensdag een rinderbraad, knapperig gebakken in dikke jus, op een kussentje van aardappelpuree, gedrapeerd met verse groentes of een ovenheerlijke pasta van schuingesneden pennen in een vijvertje van frisse dillesaus waarin de roze zalm nog rondzwemt. De eerste festivaldag wordt het stoere Chili con carne met ruige wilde rijst voor de opbouwers met daarnaast een bedje van krulsla of als je dat niet lust een Italiaanse pasta op z’n Jamie Oliver’s met vers geknipte basilicum en volle trostomaat. Na de seniorenmiddag gaan we voor het Geschnetzeltes op z’n Duits, aardappelwedges op z’n Frans en Hollandse groenten en broccolischotel van het seizoen overgoten met een pittige en crèmige boerenkaassaus. Op zaterdag is er of frisse Pilaf van maïskip en gekleurde rijst met gesnipperde groenten of Franse romige aardappelschotel begeleid door gegrilde courgettes. We sluiten het Zomerparkfeest dit jaar culinair af met een heerlijke Boeuf Bourguignon om je vingers bij af te likken met gepocheerde aardappel en geblancheerde groenten en macaroni Bolognese met Parmezaanse kaas op een ledikantje van beoliede krulsla, ijsbergsla en veldsla. Dit alles liefdevol bereid met een beetje van de Hanos maar vooral met de meesterhand van Aloïs zelf. Maar vergeet het maar gauw en laat je weer verrassen op de dag zelf als je hard gewerkt hebt achter de bar, backstage, in de kassa, bij de sponsoren, onstage, in de infotent of in het vrijwilligersgebied.
  • 26-03-2009  - De verwachte massasprint krijgt nog een onverwachte wending. Dat is de voorspelling van Harry Lucker ten aanzien van de tweede etappe van de Vuelta 2009. Die sympathieke, maar o zo venijnige toneelspelende journalist van de Limburger. Hij gokt op McEwan. De karavaan zal vanaf Zutphen na 185 km over redelijk vlak land, het Limburgse land, eindigen in een grote sprint. Zoals zo vaak bij de Vuelta. De Spaanse meet ligt vóór de grote tent van het Zomerparkfeest. Hoe verzin je het. De zoveelste streep van het Zomerparkfeest. Dat is gisteren helemaal duidelijk geworden bij het bezoek van de Spaanse Vuelta delegatie aan Venlo (spreek uit “Benlo”). Ze waren er héél enthousiast over. Dit hadden ze nog nooit meegemaakt. Dat er vóóraf en ná de Vuelta etappe, zo’n groot megafestijn werd neergezet in een stad. Vlak naast de meet. De foto’s van Raymond Testroote logen er ook niet om en staan nu nog op hun netvlies gegrift. Dat was het eerste wat ze in Madrid zouden gaan vertellen. De Vuelta staat bekend om die massasprints. Boonen, Erviti, Arroyo, Weylandt. Maar deze sprint wordt anders. Anders dan alle andere. En dat komt door John. Of beter gezegd door zijn pas verbouwde accountancy kantoor. Full Account, wie kent het niet. Met dat postmodernistische zinken dak en die popart raamkozijnen. Door John’s pand moeten de renners via een vlijmscherpe bocht de Deken van Oppensingel op. De gemeente kan wel enkele drempels verleggen, maar een heel kantoor verplaatsen, was zelfs voor Dré Heijnen te gortig. Maar dat maakt het alleen maar leuker. Het wordt ieder voor zich en god voor ons allen. Geen ploegenafspraken een paar honderd meter voor de streep. Het is nu hard in de remmen knijpen bij de bocht naar de Gasthuiskampstraat, bijna stilstaan (surplace voor de kenners onder ons), kort aanzetten en meteen weer in de remmen voor de linkse draai naar de Deken van Oppensingel. Voor het secretariaat van de Vrienden van het Zomerparkfeest langs. En dan voluit. Meer dan 60 km/u rechtuit over het asfalt. En dan kun je je kaarten wel op McEwan zetten. Ik denk dat Harry gelijk heeft.
  • N&J

    21-03-2009  - Bij het Zomerparkfeest hebben we wat met projecties. De Griekse filosoof en schrijver Plato ook al. Die zag het leven wat wij leiden niet als het leven zelf maar als een projectie van het leven. Het aardse tegenover het goddelijke. Zoiets. Maar zover wil ik helemaal niet gaan. Ik bedoel gewoon diaprojectoren of beamers. Beamers kunnen ook nog bewegende beelden projecteren. Eigenlijk zijn het hele grote televisies. We hebben ze in de sponsortent en in de grote tent gehad afgelopen jaar. Op verschillende plaatsen. De sponsoren konden daardoor nog genieten van de uitzendingen van Omroep Venlo. In de grote tent kon je vanuit alle hoeken details zien van de leadzanger, gitarist, toetsenist of drummer. Dat bleek ook een gouden greep bij de Seniorenmiddag. De detailopnamen van Blaasorkest “Festina Lente” of de “Two Petjes” door de cameraogen van Jan Aerts was een uitkomst voor de senioren die hun bril vergeten waren. Dat blijkt nu een voorbode voor meer geweest te zijn. Jan en Nancy zijn de coördinatoren geworden voor datzelfde seniorenbal. Een duobaan op de vrijdagmiddag. Leuk!. Schermen. Daar blijf je naar kijken, terwijl de act zich live voor je afspeelt. Gek eigenlijk. Dat is ook meteen de kracht van televisie. De zuigende werking van bewegend geprojecteerd beeld. Zo heeft Plato het natuurlijk nooit gezien, laat staan bedoeld. Venlo heeft ook wat met beamers. Vanuit boven de “Dorstige Haan” worden met veel optisch geweld sfeerbeelden geprojecteerd op de gevel van het stadhuis. Aangevuld met LED licht in allerlei kleuren van Lagotronics. Indrukwekkend. De afsluiting van vastelaovend was nog nooit zo sprookjesachtig. Het lijkt me ook leuk om tijdens de dagen van het Zomerparkfeest de rode noot groot op de gevel van het “Huis van de Stad” af te beelden. Dan is de beamer gewoon weer even diaprojector.
  • 11-03-2009  - Pinkpop wordt dit jaar veertig met de eerste editie al in 1970! Daarmee is Pinkpop het oudste openluchtfestival van Europa en van Zuid-Limburg. En daarom is er straks een tentoonstelling over in het Limburgs Museum aan de rand van het Julianapark. De roze memorabilia zullen tentoongesteld liggen tot begin september als het Zomerparkfeest nog maar net is uitgeraasd. Hoe kan het nog mooier. De argeloze bezoekers in het museum worden opgeschrikt door de opzwepende accordeons op de Picknick der Gebroken Harten bij het Vriendenpodium of de zware bassalvo’s vanaf het hoofdpodium. “Wat is dat?” zullen ze zich afvragen vanuit de verlichte vitrines van het museum, ondergedompeld in Geleense popmuzikale sferen. Ze zullen in hun vel knijpen omdat ze denken dat ze dromen. Ze steken meteen door naar het park van het Zomerparkfeest. Wellicht het oudste gratis openluchtfestival van Europa en zeker van Venlo. Er zijn wel meer grotere gratis festivals zoals Parkpop in Den Haag, Metropolis en Blender festival in Rotterdam, Appelpop in Tiel, Torenpop in Amersfoort, Werfpop in Leiden, De Valkhof Affaire in Nijmegen of Wantijpop in Dordrecht. Maar het Zomerparkfeest is …
  • 01-03-2009  - Vastelaovend is goed voor je gezondheid. Nu weet ik het zeker. Alle alcoholonderzoeken ten spijt. Ik had vanmorgen wat schroom om naar “Health City” te lopen, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Topconditie. Een PI waarde van 52! Dat lukte me eerst nooit. Nu wel. Na het Pronke, de grote optocht en boerebroeloft. En niet te vergeten de goede vetten van het “hieringschelle”. Ik fietste net moeiteloos de tien minuten uit. Ik had zelfs lucht voor een eindsprintje. De toestellen die mijn bovenarmen testen, nam ik zonder me in te spannen. Zelfs de 30,5 kg. Toegegeven, het lijkt wel op de kleine armbewegingen die je maakt aan de toog. Maar toch. Het lijkt net of het bij de andere sporters ook beter ging dan anders. Iedereen was fanatiek bezig. Carnaval verhoogt de fitheid. Dat is mijn conclusie. Dit moeten ze ook in het noorden weten. We breiden “Health City” via “Health Country” uit naar “Health World”. Limburg verovert de wereld. En die algehele topconditie heeft ook economische gevolgen. Je presteert beter. Je denkt beter. Je doet meer. Je pakt aan. Je zakt niet weg. Hiermee bestrijden wij dan ook de economische recessie. Vanuit “Health City”. De motor van de samenleving. Als aanjager. Als generator. Ook van energie. Ze moeten al die fitnesstoestellen aansluiten op de stadsverwarming of lokale energiecentrale. Dat moet significant meetbaar zijn in het energieverbruik. Dat moeten ze vaker doen. Carnaval bedoel ik dan. Meerdere keren per jaar. Daarom ga ik met halfvasten naar Maaseik. Op 22 maart kunnen we weer verder aan onze conditie werken tijdens de internationale halfvasten-carnavalstoet vanaf 14.11 uur. Alaaf. Ik loop ‘m twee keer. Samen met Arno, die moet nu ook een bereconditie hebben.