Zomerparkfeest
Nederlands English Deutsch Wat is Zomerparkfeest? Contact Pers

 • 30-05-2008  - Het Julianaparkgras ligt er mals en fris bij na de regenbui. En egaal groen nog. De stad loopt vol met eindexamen leerlingen. Eenzelfde frisheid. Losgelaten na een stressperiode. Ik kom Kay tegen op de Parade, de stevig gebouwde fysio in de dop. Trussenbaas, noemt Carel hem. Hij is er nu al mee bezig. Wat een leuke jongensgroep is dat met Michiel, Jasper en Dwain. Allemaal gaan ze hun eigen weg, maar het blijven maatjes. Voor hen begint het Zomerparkfeest ook een weekje eerder. Ze zijn dan net op tijd terug van vakantie. Zoals velen de vakantie plannen rondom 7, 8, 9 en 10 augustus. De zwoele avond wordt gelest met witte wijn en bier. Ger komt binnen en knuffelt iedereen stevig met zijn grote handen en zijn 1.97 m. Mieke turft. Ze denkt dat de 500e vriend vandaag wel zou kunnen gaan vallen. En aldus geschiedde. De gelukkige wordt meteen gefeliciteerd. De nacht eindigt bij Arno Adams thuis. En de mooiste muziekfragmenten van Remy en Leon. Ojos de Brujo, Tom Waits, Surfcake en Stevie Wonder. Remy zingt heel zacht "Arno" met zijn "vader" op gitaar. En Keith Jarret´s Koln Concerts. Zoete herrinnering van toen ik op kamers zat in Delft en een Peruaanse jongen deze cassette achteloos uit zijn rugzak toverde en opzette.
 • 25-05-2008  - De witte Volvo van Hans draait weg uit Venlo naar Horst. Naar Thijs en Leo van Funpop. Openluchtfestival voor mensen met een verstandelijke beperking. Tussen de bussen parkeren we op een imens terrein. De festivalgeur van nat gras, tenten en verschraald bier komt ons tegemoet. Clown Paul en Arno de Regt zien we al gauw, met instrument. Mondharmonica en soezafoon. Ook Bas van der Zwaan is er, als Elvis. Spelend nabij de ingang. Leo geeft een rondleiding en we komen overal. Feest van herkenning en inspiratie. Verbeteren, stapje voor stapje. Hij praat vanuit eigen ervaring, dat voel je en dat zie je. Ook het publiek is geweldig. Nick&Simon zingen en twee aanjagers zorgen ervoor dat alle handen de lucht ingaan. Sommige bezwijken. Overmand door teveel opgebouwde emotie. Achtduizend mensen in twee dagen. Nul security. Nard Reijnders zit in de jury van het Funfactor podium. Hij tikt ons aan en een begrijpende knipoog spreekt boekdelen. In een "kassawagen" van Lumar geniet hij van het enthousiasme van de gelegenheidszangers en zangeressen. Alle negen gaan winnen, zo lijkt het. Pim van Purple is er ook. Als hij zegt "licht", dan is er licht. Gekleurd licht. Hij heeft alweer veel zin in het mooiste festival wat hij kent. We proosten. We proosten nog een keer. Even later zien we Luc zelf ook nog, in schone kleren, zoals ook bij ons op de zondagmiddag. Met de wegstervende melodien van van Velzen lopen we naar buiten. De zon schijnt. Heerlijk.
 • 24-05-2008  - Donderdag liep er een zwerm Technasium leerlingen van College Den Hulster door het Julianapark. Allemaal met een plattegrond in de hand, gadegeslagen door Paul en Eefke. Op zoek naar het virtuele Vriendenpodium of het podium in de grote tent in het gras. Het is de opmaat voor het ontwerp van een Parkpraot rekje. Duurzaam, stevig en mooi. Paul geeft hen, uit eigen ervaring tappend, nog wat tips mee en verruimt hun ontwerpblik. Deze jongeren gaan de komende vijf weken voor ons aan de slag. Ik ben benieuwd. Wat ook geweldig is, is dat Joyce bruid wordt bij de Boerebroelof van de Meulewiekers. Ik fietste met haar op vanuit Tegelen en ze was helemaal in de roze wolken. De onechte bruid van Pieter Smets op vierentwintig februari aanstaande. Er kwam al zoveel op haar af. Maar ze is er wel weer bij dit jaar. Net zoals haar zusje Shirley, onafscheidelijk met het Zomerparkfeest. Zoals er zovelen zijn, die niet weg te denken zijn onder de vrijwilligers. Bijna thuis kom ik Johan Hauser tegen. Met een mitella. Arm uit de kom. Ik schrok. Een gepassioneerde journalist gaat ver, soms te ver. Ik hoop naast hem en Guus in de Spiegeltent te mogen presenteren. Dan is die arm weer hersteld, verwachtte hij. Bij de Stalbergweg tegen het Julianapark aan, scheidde onze wegen. Zomerparkfeest 2008 komt eraan.
 • 19-05-2008  - Ik slenter door het zonnige Julianapark. Overal liggen er mensen en kinderen in het gras. Compleet met mandjes met broodjes, groente, snoep en kaasjes. De Picknick der Gebroken Harten lijkt alweer begonnen. Daan presenteert zijn eerste gedichtenbundel "De reeds beweende liefdes van Daan Doesborgh", met ook gedichten die het nog net hebben gehaald en gedichten die de bundel net niet hebben gehaald. Ik word gepakt door de mooie liedjes van Ivo Rosbeek, waarvan eentje met Rick de Leeuw. Deze keer in Vin L´eau bij Frans, de vorige horecaman van het Zomerparkfeest. Echt een kanjer. Samen met Mariet en hun dochter Amy en rode wijntjes met Anneke en Hay. Weer zo´n intiem moment in de stad. Net zoals gisteren. Het zijn eigenlijk allemaal verschillende kleine en grote podia in een heel groot stadsfestival wat maanden en jaren duurt. Met allerlei soorten artiesten, of je het weet of niet. Soms ben je het misschien zelf wel voor en ander. Maar meestal ben ik de toeschouwer. Er is alleen geen compact programmaboekje waar alles meteen in staat en er zijn ook geen opvallende posters opgehangen. Soms zijn het optredens die nergens in vermeld staan, maar gewoon gebeuren. Iedereen kent die momenten wel. Dat gebeurt op het Zomerparkfeest ook. En met vastelaovend. Dat zijn de kleine dingen die voorbij gaan en door een enkeling worden gezien. Een optreden voor een man publiek. Zonder openlijk applaus, maar wel een kleine glimlach bij het voorbij lopen.
 • 18-05-2008  - Soms liggen de gebroken witte pareltjes gewoon op straat, deze keer in de (Sinter)Klaasstraat. Je moet je beste bril opzetten want het is voor de deur bij Xie. De etalage is weer geweldig. De poster en de folder van de Vrienden van het Zomerparkfeest liggen al binnen op de grote tafel. Vers van de pers. Mieke heeft haar eerste rondje langs de velden dus al gemaakt. Herman Verweij vertelt, dicht en zingt Brille van Brel. Zoemaar. Met een papieter en een gitaar. Hij zingt en passent "Madeleine", mijn lievelingsliedje en de naam van mijn zusje. De verhalen vloeien met ruime gebaren. Het is een verrijking voor de stad, dit soort mensen. Hij is ook Venlo, zoals wij ook Venlo zijn. Met hem heb je al gauw een inspirerend filosofisch gesprekje. Hij klopte eens bij de opbouw van het Zomerparkfeest aan om mee te helpen. Heerlijk. Iedereen fleurde op. Dit jaar loopt hij naar Assisi. Vier maanden van huis. Denkend, zo stel ik me voor en open voor alles wat op zijn pad komt. Thuis zet ik Brel weer op, de versie van Bert en Ine. Mijn Vlakke Land. Daarna moet ik wel nog de berg op richting de hockeyvelden. Daarna weer mijn dochter helpen met wiskunde sommen. Het spannend gestress vlak voor de start van het eindexamen.
 • 11-05-2008  - Dit weekend speelt mijn zoon tegen Ajax. Nee, denk nou niet dat hij zo goed is. De Venlosche Boys organiseren elk jaar een groot Top C toernooi. Geweldig om die jonge kanjers van Ajax, PSV, Shaktar Donetsk (Oekraine), NEC, VVV en Twente te zien spelen. Het tempo ligt soms erg hoog, ondanks het stralende weer. Over een paar jaar zie je deze knapen in de Eredivisie spelen. Ik heb hier eertijds Babel, Affelay, Emanuelson en de zoon van Danny Blind al gezien. Naast veld B staat er een geel-wit gestreepte feesttent versierd met oranje-zwart gekleurde balonnen. Na de eerste zonnedag, is het daar goed toeven met een glas bier in de hand. Een beetje een festivaltent gevoel. Ik ruik, bij een zuchtje warme wind, plots de bekende Vullingsgeur. De geur van feesttenten met een vleugje vervlogen bierlucht en warm, zachtplastic tentzeil. Ik herken de vrijwilligerstent. De oude geel-witte lage vrijwilligerstent. Dat herkenningspunt is een reden voor een extra glas koud, koel bier. Tijdens het bijkletsen met Gerrie, kijk ik even naar beneden. Er ligt een verscheurd stukje Zomerparkfeestbon op de houten vlonders in de tent. Precies de rode noot is nog goed te herkennen. Echt! Ik knijp mezelf en ik voel het. Hein's Zomerparkfeestnoot heeft een jaar en negen maanden gewacht om herontdekt te worden. Nu weet ik het zeker. Het Zomerparkfeest kom je overal en altijd tegen.
 • 78

  09-05-2008  - Wat een creativiteit zit er in mensen, of beter gezegd, in groepjes mensen. De nieuwe look&feel van de poster en de website van het Zomerparkfeest 2008 is gisteren intern onthuld. Een tipje van de sluier is opgetild, zeg zo´n 43%. We kwamen een van de jongens van Denk tegen bij Vin l´eau op het terras. Zij zijn het geestelijk brein achter het concept. Nu nog uitwerken. Er ontstonden samen met Joost meteen weer ideeen. "Het gaat niet om de knikkers" glimlachte hij nog, achterom kijkend op zijn fietsje. Ook werden we gisteravond bijgepraat over de bandjes en acts voor dit jaar. Kamagurka waakt over ons, dat is zeker. Gita heeft, speciaal voor mij wellicht, een prachtige moderne dans voor 2 mannen uitgezocht. Naast het feit dat er dit jaar een draadloos netwerk "ligt" (of beter zweeft) en er zo´n 4 km hekwerk zal staan, is de act voor de zondag middag voor 63% onzeker. Mieke gaat een onverwachte confrontatie aan met multidisciplenaire kunst. Spannend wordt het. De 750 hectoliter bier, die we die 4 dagen verschenken, leiden volgens kenners tot zo´n 10 duizend liter urine, wat ondergronds afgevoerd zal worden gelukkig. Overigens wordt er in liters geteld, slechts 0,2% rode wijn gedronken tijdens het hele Zomerparkfeest. We gaan ook 1 cake bakken op het podium, vertelde Marcel me. De nieuwe telpoortjes zijn voor meer dan 68% klaar en daar zullen zo´n ca. 80.000 mensen minstens eenmaal doorheen lopen. Straks weten we het precies, met 2 cijfers achter de komma. Oh ja, 78 toeren wordt ook weer in.
 • 04-05-2008  -

  Genieten bij 22 graden in de zon en nagenieten van gisteravond. In perron55_, Perron 55 of perron55. Een memorabel optreden uit Alain Clark´s tour. Op het podium aan de thee, net als onze burgemeester. Dan heb je de harten van alle jonge meisjes al meteen gestolen. Als je iedereen mee krijgt met de meest fantastische en complexe ritmische figuren, zijn alle muziekorganisatoren in de zaal verrukt. En als je heel de zaal laat dansen, zie je Ernst Jan en de popvrijwilligers intens genieten. Dit is een avond om nooit meer te vergeten. Muzikaal Venlo wordt even op het verkeerde been gezet, maar zijn relaxte vader zingt toch mee in "Father and Friend". Alle rijdende vaders en moeders swingen als een familie mee, alsof het de zondagmiddag in het park is. En als Alain Glenn Corneille aanhaalt als een van zijn beste muzikanten en speciaal voor Glenn´s vader en moeder hun gevoelige "All You Gotta Change" opdraagt, is Venlo helemaal verkocht. Het applaus klinkt nog na, na een emotionele stilte tijdens het nummer met alleen zang en piano. Wat een kanjer, zo muzikaal, zo knap en zo autentiek. Hij zingt zich in het zweet tot ver na de toegift. En na het optreden, kan het publiek nog nagenieten van de bassist en de backing vocals op de dansvloer, waar DJ Rolph, ook parcaholic, de lekkerste soul en disco over de rozige gezichten uitstrooien. Alain zit dan in het cafe uit te rusten en handtekent zelfs op de hagelwitte pet van That's Live gitarist Marc van de Ven. Voor zijn dochter, zegt-ie. Wat een heerlijk avondje. Straks komt hij ergens in de zomer in de buitenlucht optreden, verklapt hij en passant. Hopelijk in het Julianapark en dan weer met zijn vader.

 • L&L

  02-05-2008  - Ik liep de dag voor Koninginnedag met de HM button van de Hampelemanne op mijn winterjas. Iedereen dacht dat het een ode aan Hare Majesteit was. Sommigen hadden de associatie met H&M. Zelf denk ik nu ineens aan L&L, Louis en Lona. Twee rasvrijwilligers van het Zomerparkfeest. Louis kwam ik woensdag tegen toen de technische commissie een vergadering had. Dat ging volgens mij over de bar bij het Vriendenpodium. Daar hebben Louis en Baer eigen ideeen over. Louis weet veel van bartechniek. Hij wordt ook door de technische staf van Brand (Heineken) gerespecteerd. Louis vertelde ook vol trots over zijn Luca en de daarbij komende zorgjes voor zo´n klein kindje van bijna twee. Hij heeft alweer zin in het Zomerparkfeest, dat zag je aan de twinkeling in zijn ogen. Lona kom ik af en toe tegen als ze haar bruin-witte hond uitlaat, die onbevangen de wereld in kijkt, beetje zenuwachtig en vooral nieuwsgierig. Vandaag kwam ik haar weer tegen op de Groenveldsingel. "Alles goed?" roept ze. "Met jou ook?" schreeuw ik nog terug in de wind en toen was ik alweer voorbij gefietst. Zij is ook zo´n betrouwbare vrijwilliger waar het Zomerparkfeest op drijft. Altijd wil ze helpen waar het nodig is. Ik zie haar nog druk in de weer tijdens een Seniorenmiddag. Dat staat op mijn netvlies gegrift. We zien elkaar straks weer dagenlang, als de voorbereidingen zich in aantal gaan uitbreiden. Dat start met de vrijwilligersvergadering. En die uitnodigingsbrief voor die vergadering ligt nu toevallig thuis op mijn deurmat.
 • 01-05-2008  -

  Ik liep de dag voor Koninginnedag, na een enorme regenbui, naar de stad via het Julianapark. Een gepaste en tevens koninklijke wandeling, vond ikzelf. Een heerlijke frisse geur hing er. Alsof het gras net gemaaid is door Toen Jacobs van Verhoeven Groen zelf. Gezeten op zo´n macho maaier. Ware het niet dat hij nog steeds last heeft van zijn rug. En hopelijk op tijd beter is om begin augustus samen met Dre Heijnen weer elke ochtend vroeg op het park te zijn. Het opgedroogde en verschraalde bier wordt lekker weggespoeld door die plensbui en gaat via de poreuze ondergrond en de spaarbekkens naar de waterwinning. Dat gezuiverde water wordt weer gebruikt om bier van te maken. De circel is rond. Het park als onderdeel van de bierkringloop. Ook een veilig gebied lijkt. Bij de Stalbergweg is er een wit bordje geplaatst met de Nederlandse tekst "Dit gebied is beveiligd d.m.v. cameratoezicht". Dat scheelt straks tijdens het Zomerparkfeest een hoop security, dacht ik nog. Daaronder de Duitse tekst "Dieser Bereich wird kamerauberwacht". Klinkt toch anders. Ik heb geen camera´s kunnen ontdekken trouwens. Wel hondenzakjes. Bij de honde-halte. Ja, echt waar, de honde-halte. Alleen een Nederlands honde-halte. Hoe hadden ze dat in het Duits vertaald?